fbpx

Bolile inimii pe înțelesul tuturor

Bolile inimii (bolile cardiovasculare) pot fi diagnosticate la orice vârstă, inclusiv la  nou-născuți. Sănătatea noastră este marcată puternic de o serie întreagă de factori cum ar fi: alimentaţia, stilul de viaţă, influen­ţele mediului înconjurător. Dar un rol deosebit de impor­­tant îl joacă şi factorii ereditari.

In urma cercetărilor medicale s-a descoperit că bolile cardiovasculare sunt responsabile de cele mai multe decese (peste 65%) atât la nivel global cât și în țara noastră.

Probabilitatea aparitiei unei boli cardiovasculare poate creş­te atunci când membrii familiei s-au confruntat acea boala, pentru că une­le dintre cauze sunt de natură genetică şi cu ele e mai dificil de luptat.

Fiecărei categorii de vârstă îi sunt caracteristice anumite forme de îmbolnăvire.

Ceea ce este extrem de important de reținut este faptul că majoritatea bolilor cardiovasculare sunt cauzate de factori de risc, care pot fi ținuți sub control, tratați sau modificați.

Bolile inimii, factori de risc

  • fumatul;
  • colesterolul crescut;
  • obezitatea
  • sedentarismul
  • diabetul zaharat
  • hipertensiunea arterială

Din constatările medicale populația din România e supusă unui mare risc de boli cardiovasculare deoarece hipertensiunea arterială, una dintre cele mai frecvente afecțiuni, e în sine un factor de risc cu grad ridicat pentru:

Cu toate acestea, există și unii factori de risc cardiovascular ce nu pot fi modificați. Aici vorbim de aspecte ereditare, vârsta, bagajul genetic și sex. Este demonstrat științific faptul că bărbatii prezintă risc mai mare decât femeile privind bolile inimii.

Bolile inimii moștenite sunt transmise în familie și sunt cauzate de  modificarea uneia sau a mai multe gene. Cele mai  comune boli de inimă moștenite sunt:

Cardiomiopatie - acestea sunt boli genetice care produc modificarea structurii normale a muschiului cardiac (ingrosare excesiva , dilatare, inlocuirea tesutului muscular cu tesut adipos) ceea ce are drept consecinta aparitia insuficientei cardiace , precum si un risc crescut de tulburari de ritm cardiac si uneori moarte subita cardiaca.

Bolile inimii aritmogene ereditare sau canalopatii - in cazul acestor boli, inima nu are modificari semnificative din punct de vedere structural (nu este marita, se contracta normal si arata ca o inima sanatoasa), dar activitatea electrica a inimii este afectata din cauza unor mutatii genetice  si exista un risc crescut de tulburari grave de ritm cardiac si de moarte subita cardiaca.

Cele mai frecvente boli aritmogene ereditare sunt sindromul QT lung, sindromul QT scurt si sindromul Brugada. Diagnosticul se stabileste pe baza electrocardiogramei, a istoricului familial si al testarii genetice pentru mutatiile specifice.

Hipercolesterolemie familiala - persoana are un colesterol ridicat inca din copilarie, indiferent de alimentatie , din cauza unor tulburari genetice de metabolism al colesterolului  și este predispusă bolilor aterosclerotice precoce (infarct miocadic sau accident vascular cerbral la varsta tanara )

Trombofiliile ereditare: indica o predispozitie crescuta pe formarea de cheaguri de sange in diverse teritorii vasculare; manifestarile trombofiliilor sunt tromboza venoasa profunda recurenta, embolia pulmonara, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, avorturile spontane.

Simptomele bolilor de inimă sunt diferite nu numai în raport cu partea anatomică ce a avut de suferit ( adică miocardul, pericardul, valvulele, arterele coronare etc.), ci și în raport cu stadiul în care se găsește boala, existând deosebiri mari între stadiul de început și cel avansat.

Simptomele bolilor de inimă

  • Durerea puternică în piept
  • Lipsa de aer la efort sau in pozitie culcata pe spateTranspirație
  • Umflarea picioarelor
  • Palpitatii (batai prea rapide sau neregulate)

Diagnostic in bolile cardiovasculare

In functie de simptomele si factorii de risc ai fiecarui pacient , medicii cardiologi recomandă o serie de analize și investigații precum electrocardiograma, ecocardiografie,  testare de efort,  monitorizare HOLTER ECG, monitorizare ambulatorie automata a tensiunii arteriale toate aceasta pot preveni bolile inimii.

In functie de rezultatele obtinute, pot fi necesare si alte investigatii: computer tomograf, RMN, coronarografie, studiu electrofiziologic.

Specialiștii cardiologi din cadrul clinicii Physiomedica vă vor explica amănunțit  care dintre aceste analize sunt potrivite pentru cazul  dumneavoastră.

Prevenirea bolilor cardiovasculare

Bolile inimii preventie:

  • renunțarea la fumat
  • mentinerea greutatii corporale in limite normale
  • alimentația să fie variată și sănătoasă bazată în principal pe alimente cu puține grăsimi  si dulciuri concetrate si cresterea consumului de legume, fructe, cereale, seminte,
  • miscarea in aer liber sau orice activitate fizica dinamica (inot, gimnastica) minim 20-30 minute pe zi

Metoda cea mai eficientă pentru a preveni bolile inimii este reprezentată de controlul periodic, verificarea glicemiei și a tensiunii arteriale precum și a colesterolului.

Efectuarea analizelor anuale este un pas important în menținerea stării de sănătate.

Medicii cardiologi din cadrul clinicii Physiomedica, sunt alături de dumneavoastra cu sfaturi utile și consult de specialitate pentru a depista bolile inimii.

Ghidul medical al bolilor de inima

#cardiologie cluj prin CNAS - informatii si programari la 0364 642 124, WhatsApp

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.

Cunosti pe cineva interesat de serviciile noastre?

Clinica Physiomedica

Calea Floresti 2B, Cluj-Napoca
pencilcrosschevron-down
Cu ce va putem ajuta?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram