Ce este o inimă mărită? O inimă mărită (cardiomegalie) înseamnă că acest organ vital este mai mare decât în mod normal. Inima ta poate deveni *mărită* în cazul în care mușchiul funcționează atât de greu că peretele se îngroașă, sau camerele inimii se extind.
O inimă mărită nu e o boală. Este un simptom al unui defect cardiac sau condiție care face inima să lucreze mai greu, cum ar fi cardiomiopatiile, probleme de valve cardiace, sau hipertensiune arterială. Practic o inimă mărită nu poate pompa sânge la fel de eficient ca o inimă care nu este mărită.
Articol recomandat; Cum se tratează stenoza aortică?
Inimă mărită simptome
Uneori, o inimă mărită nu provoacă simptome. Când apar simptome, acestea pot include:
- dificultăți de respirație
- ritm cardiac neregulat (aritmie)
- umflarea picioarelor și gleznelor cauzată de acumularea de lichid (edem)
- oboseală
- amețeli
Simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze, adică cele care necesită urgență medicală includ:
- durere în piept
- probleme la nivelul respirației
- durere la nivelul brațelor, spatelui, gâtului sau maxilarului
- uneori leşin sau stare de slăbiciune
Inimă mărită cauze
Inima se poate mări din cauza unei afecțiuni cu care te naști - congenitală - sau a unei probleme cardiace care se dezvoltă în timp.
Orice boală care face inima ta să lucreze mai greu pentru a pompa sânge prin corp poate provoca o inima marită. Așa cum mușchii brațelor și picioarelor devin mai tonifiați și mai puternici atunci când îi lucrezi, inima ta devine mai sănătoasă când o lucrezi.
Cele mai frecvente cauze ale unei inimi mărite sunt boala cardiacă ischemică și hipertensiunea arterială. Boala cardiacă ischemică apare atunci când arterele îngustate, cauzate de depozitele de grăsime care se acumulează în artere, împiedică sângele să ajungă la inimă.
Alte condiții care pot contibui la "mărirea inimii" includ:
Cardiomiopatie
Cardiomiopatie este o boală de inima progresivă, cu mai multe tipuri. Bolile care dăunează mușchiului inimii îl pot face să se mărească. Cu cât apar mai multe daune, cu atât mai slabă și mai puțin capabilă devine inima care nu mai poate să pompeze sângele în ritm optim.
Boala valvei cardiace
Infecțiile, bolile țesutului conjunctiv și unele medicamente pot deteriora valvele care mențin sângele care curge în direcția corectă prin inima ta. Când sângele curge înapoi, inima trebuie să muncească mai mult pentru a-l împinge și a avea forța necesară să-l expulzeze.
Atacul de cord
În timpul unui atac de cord, fluxul de sânge la o parte a inimii este blocat complet. Lipsa sângelui bogat în oxigen dăunează mușchiului inimii, care nu mai poate funcționa normal.
Boala tiroidiană
Glanda tiroidă produce hormoni care reglează metabolismul organismului. Atât supraproducția (hipertiroidismul), cât și subproducția (hipotiroidismul) acestor hormoni pot afecta ritmul cardiac,
Ritm cardiac neregulat (aritmie)
Bătăile neregulate ale inimii se pot simți ca o niște aripi sau ca un galop și pot fi inofensive. Cu toate acestea, unele aritmii cardiace pot provoca semne și simptome deranjante, uneori chiar periculoase pentru viață.
Doctorii clasifică aritmiile nu numai în funcție de locul unde provin (atriu sau ventricul), ci și după viteza ritmului cardiac pe care o provoacă:
Tahicardia – este acea bătăie rapidă a inimii - o frecvență cardiacă de repaus mai mare de 100 de bătai pe minut;
Bradicardia – este acea bătaie lentă a inimii - o frecvență cardiacă de repaus mai mică de 60 de bătai pe minut.
Există tratament pentru aritmia cardiacă care are ca scop controlul sau regularizarea bătăilor inimii prea rapide, lente sau neregulate.
Afecțiuni congenitale
Cardiomegalie congenitală este o tulburare cardiacă cu care te naști. Defecte cardiace congenitale care cauzează acest simptom includ:
- defect septal atrial, o gaură în perete care separă cele două camere superioare ale inimii
- defect septal ventricular, o gaură în perete care separă cele două camere inferioare ale inimii
- coarctația aortei, o îngustare a aortei, artera principală care transportă sângele de la inimă la restul corpului
Inimă mărită riscuri
Factorii de risc includ:
- hipertensiune arterială
- obezitate
- stilul de viață sedentar
- părinte sau frate cu inima mărită
- atac de cord trecut
- tulburări metabolice, ar fi boala tiroidiană
- consumul excesiv de droguri sau alcool
Cum depistăm o inimă mărită?
Medicul cardiolog va începe cu un examen fizic și o discuție a simptomelor de care suferiți. O serie de teste diferite pot verifica structura și funcția inimii dumneavostră. O radiografie toracică poate fi primul test pe care îl face medicul dumneavoastră, deoarece poate arăta dacă inima este mărită sau există alte afecțiuni nedetectate până în prezent.
Teste similare pot ajuta medicul cardiolog să găsească cauza extinderii:
- Ecocardiograma (ECG sau EKG) folosește undele sonore pentru a căuta probleme cu camerele inimii.
- Un test de stress implică mersul pe o bandă de alergare sau pedalarea unei biciclete staționare în timp ce ritmul cardiac și respirația sunt monitorizate. Se poate vedea cât de solicitată este inima în timpul exercițiului.
- Tomografia computerizată (CT) utilizează raze X pentru a produce imagini detaliate ale inimii și ale altor structuri din piept. Poate ajuta la diagnosticarea bolii valvei sau a inflamației.
- Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) folosește magneți puternici și unde radio pentru a produce imagini ale inimii dumneavoastră.
Inimă mărită tratament
Medicul cardiolog vă va prescrie un plan de tratament pentru afecțiunea care cauzează inima mărită.
De exemplu:
- Pentru hipertensiune arterială: inhibitori ECA, blocante ale receptorilor de angiotensină (ARBs) și beta-blocante.
- Pentru bătăi neregulate ale inimii: medicamente antiaritmice,
- Pentru probleme ale valvei cardiace: intervenție chirurgicală pentru remedierea sau înlocuirea valvei deteriorate.
Medicul cardiolog ar putea recomanda o ecocardiogramă dacă aveți un istoric familial de cardiomegalie sau defecte cardiace sau dacă copilul dumneavoastră are o tulburare genetică precum sindromul Down.
Cum putem preveni apariția unei "inimi mărite"
1.Modificarea substanțială a stilului de viață
Puteți gestiona o inimă mărită cu schimbări ale stilului de viață, cum ar fi:
1.Exercițile fizice să fie parte din rutina zilnică.
Adresați-vă medicului dumneavoastră ce tipuri de exerciții sunt cele mai sigure pentru afecțiunea de care suferiți.
2.Lasă-te de fumat.
Metode precum produsele de înlocuire a nicotinei și terapia vă pot ajuta să vă opriți.
3.Slăbește controlat!
Pierderea în greutate, mai ales dacă sunteți supraponderali, poate ajuta.
4.Limitați anumite alimente.
Limitați sarea, colesterolul și grăsimile saturate în dieta dvs.
5.Evitați alcoolul și cofeina
6.Practicați tehnici de relaxare și meditație ( yoga, activități ușoare care să vă facă plăcere și care ar reduce stresul).
Inimă mărită complicatii
Condițiile care cauzează cardiomegalie pot deteriora mușchiul inimii. Acestea pot duce la complicații dacă sunt lăsate netratate. Ele includ:
- Insuficiență cardiacă. Când ventriculul stâng se mărește, poate duce la insuficiență cardiacă. Atunci inima nu este capabilă să pompeze suficient sânge în corp.
- Cheaguri de sânge. Când inima nu pompează atât de bine pe cât ar trebui, sângele se pot aduna cheaguri.
Un cheag de sânge poate călători la creier și se poate bloca într-un vas de sânge acolo, provocând un accident vascular cerebral.
- Murmurul inimii.
Când valvele din inima ta nu se închid cum trebuie, ele creează un sunet anormal numit murmur.
- Stop cardiac.
Dacă inima ta este mărită, este posibil să nu primească suficient sânge care poate duce la stop cardiac. Inima se poate opri din activitate în mod surprinzător, și poate provoca moarte subită.
Cum puteți preveni această condiție?
Este posibil să nu puteți preveni afecțiunile care apar înainte de naștere. Cu toate acestea, există scheme de tratament care pot ajuta ca deteriorarea ulterioară a inimii să fie ținută sub control prin:
-adoptarea unei diete sănătoase pentru inimă, bogată în fructe și legume, carne slabă de pasăre, pește, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cereale integrale
- limitarea sării, împreună cu grăsimile saturate
- evitarea tutunului și a alcoolului
- efectuarea de exerciții fizice și de antrenament în majoritatea zilelor săptămânii
- verificarea regulată a tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol și colaborarea cu medicul dumneavoastră pentru a respecta un program adecvat afecțiunilor de care suferiți.
De asemenea, trebuie să vă adresați medicului cardiolog pentru că o *inimă mărită* necesită controale regulate și un program specializat pe care îl veți adopta împreună cu medicul specialist, pe lângă controalele periodice care atestă gradul de sănătate al inimii dumneavoastră.
Echipa medicală din cadrul clinicii Physiomedica vă oferă consultații și tratamente specializate cu rezultate excepționale pentru astfel de afecțiuni.
#cardiologie cluj prin CNAS - informatii si programari la 0364 642 124, WhatsApp
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim