Fizioterapia permite oamenilor să reînvețe abilitățile pierdute, să își recapete independența și să reducă riscul de accidente vasculare cerebrale.
Ce este un accident vascular cerebral?
În fiecare secundă a fiecărei zile, inima pompează sânge printr-o vastă rețea de vase de sânge în tot corpul. Din fluxul total, aproximativ 20% din sânge și oxigen se îndreaptă spre creier. Când fluxul de sânge către creier este întrerupt, rezultă un accident vascular cerebral. Celulele creierului încep să moară într-un ritm alert atunci când le este întrerupt aportul de sânge, ducând astfel la efectele durabile ale unui accident vascular cerebral. Există câteva tipuri diferite de accident vascular cerebral:
- Accidente vasculare cerebrale ischemice: Cuprinzând 85% din toate accidentele vasculare cerebrale, evenimentele ischemice apar atunci când fluxul sanguin din creier este întrerupt. Acesta este de obicei cauzat de un cheag de sânge aflat pe creier sau de un cheag care se deplasează către creier dintr-o altă parte a corpului. Zonele creierului care sunt “hrănite” de vase înfundate prezintă un risc de afectare pe măsură ce celulele creierului mor.
- Accidente vasculare cerebrale hemoragice: Deși mai rare, accidentele vasculare cerebrale hemoragice sunt adesea mai severe. Acestea sunt cauzate de explozia unui vas de sânge fie în interiorul creierului, fie pe suprafața creierului. Când vasele de sânge se sparg, sângele scurs creează presiune și umflături care dăunează celulelor creierului.
- Atacuri ischemice tranzitorii: Cunoscut de unii ca fiind un mini-accident vascular cerebral, un atac ischemic tranzitoriu se caracterizează printr-un accident vascular cerebral ale cărui simptome durează 24 de ore sau mai puțin. Deși durează mai puțin decât alte accidente vasculare cerebrale, persoanele care au AIT au mai multe șanse să aibă un accident vascular cerebral complet în viitorul apropiat.
Care sunt complicațiile apărute după un accident vascular cerebral?
După un accident vascular cerebral, mulți oameni răman cu o combinație de defecte psihologice, cognitive și fizice. Dintr-o perspectivă psihologică, supraviețuitorii pot simți o creștere a anxietății sau depresiei. Cognitiv, pot exista probleme de memorie, concentrare și înțelegere. Supraviețuitorii pot avea, de asemenea, probleme la înghițire, citire, scriere, vedere și vorbire.
Când vine vorba de sănătatea fizică, accidentele vascular cerebrale pot avea o varietate de efecte asupra mișcării și simțurilor:
- Mișcare și echilibru: Probleme precum spasticitatea musculară, slăbiciunea, paralizia și problemele de echilibru pot afecta grav capacitatea supraviețuitorilor de accident vascular cerebral de a merge, de a alerga, de a sta în picioare, de a conduce și de a face alte mișcări zilnice obișnuite.
- Hemipareză: Opt din zece supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral suferă de slăbiciune într-o parte a corpului. Acest lucru poate provoca o varietate de probleme legate de coordonare, oboseală musculară, dificultăți de mers și dificultăți în efectuarea activităților regulate de auto-îngrijire.
- Paralizie: În urma unui accident vascular cerebral, aproximativ 90% dintre supraviețuitori vor experimenta o anumită paralizie, ceea ce înseamnă că nu pot mișca un grup de mușchi. Chiar și după o perioada de ani de zile după un accident vascular cerebral, fizioterapia poate ajuta supraviețuitorii accidentului vascular cerebral să recâștige capabilitatea de mișcare.
- Dorsiflexie: Unii oameni ar putea experimenta dorsiflexia după un accident vascular cerebral. Dorsiflexia este o afecțiune care apare atunci când nervii deteriorați îngreunează ridicarea părții frontale a piciorului.
- Durere: Mai mult de 50% dintre supraviețuitorii accidentului vascular cerebral suferă de durere după un accident vascular cerebral. Acest lucru poate fi deosebit de răspândit în articulația umărului. Deoarece accidentele vasculare cerebrale schimbă capacitatea de a percepe senzația, este posibil ca pacientul să experimenteze dureri centrale post-accident vascular cerebral. Acestea apar atunci când creierul interpretează stimulii nedureroși (cum ar fi atingerea sau căldura) ca fiind dureroși.
Cum ne recuperăm după un accident vascular celebral?
Pentru majoritatea pacienților cu AVC, reabilitarea implică în principal kinetoterapie. Scopul terapiei fizice este ca pacientul cu accident vascular cerebral să reînvețe activități motorii simple, cum ar fi mersul pe jos, așezarea, statul în picioare, precum și procesul de trecere de la un tip de mișcare la altul.
Un alt tip de terapie folosită pentru a ajuta pacienții să reînvețe activitățile zilnice este terapia ocupațională. Acest tip de terapie implică diverse seturi de exerciții și de antrenament. Scopul său este de a ajuta pacientul cu accident vascular cerebral să reînvețe activitățile de zi cu zi, cum ar fi să mănânce, să bea și să înghită, să se îmbrace, să se spele, să gătească, să citească și să scrie și să folosească toaleta. Terapeuții ocupaționali încearcă să ajute pacientul să devină independent sau semi-independent.
Logopedia îi ajută pe pacienții cu AVC să reînvețe abilitățile de limbaj și vorbire sau să învețe alte forme de comunicare. Logopedia este potrivită pentru pacienții care nu au probleme de cunoaștere sau de gândire, dar au probleme de înțelegere a vorbirii sau a cuvintelor scrise sau probleme de formare a vorbirii. Cu timp și răbdare, un supraviețuitor al accidentului vascular cerebral ar trebui să poată recâștiga unele, și uneori toate, capabilitatile privind limbajul și abilitățile de vorbire.
Ce teste putem face pentru a stabili un tratament adecvat de phisioterapie?
Fiecare kinetoterapeut se bazează pe teste specifice pentru a vedea cum funcționează mușchii, articulațiile și nervii. De exemplu, ar putea vedea cum reacționează diferite zone ale corpului la senzație, mai ales dacă ați raportat dureri sau amorțeli neobișnuite. De asemenea phisioterapeutul vă va testa reflexele, vă va evalua forța musculară și vă va verifica mobilitatea articulațiilor. În timp ce administrează aceste teste simple și ușoare, va evalua în mod activ următoarele aspecte pentru a observa orice deficiențe prezente:
- Echilibru.
- Coordonare.
- Putere musculară.
- Tonusul muscular.
- Funcția locomotorie.
- Mobilitate.
- Senzații.
- Gama de mișcare.
- Postură.
Care sunt beneficiile fizioterapiei după accident vascular cerebral?
Când vine vorba de recâștigarea funcției motorii și senzoriale normale, specialiștii recomandă începerea și menținerea fizioterapiei cât mai curând posibil după un accident vascular cerebral. Acest tratament ar trebui să continue atât timp cât este necesar, specialiștii recomandând supraviețuitorilor să facă terapie fizică cinci zile pe săptămână, 45 de minute pe zi.
Cu o diversitate incredibilă de tehnici și instrumente – exerciții fizice, masaj, mobilizare articulară, întindere musculară etc. – kinetoterapeutul vă poate ajuta să vă depășiți limitele și să ajungeți pe drumul spre reabilitare. Deși obiectivele și planul de tratament vor varia în funcție de situația dumneavoastră, beneficiile fizioterapiei după un accident vascular cerebral sunt:
- Prevenirea căderilor: 55 până la 73% dintre oameni tind să cadă și să aibă parte de mai multe accidente în primul și în al doilea an de după un accident vascular cerebral
- Îmbunătățirea forței musculare: După un accident vascular cerebral, s-ar putea să descoperiți că unii dintre mușchii dumneavoastră sunt mai slabi decât erau, limitandu-vă astfel activitățile de zi cu zi. Fizioterapeutul vă poate ajuta să vă refaceți acești mușchi prin mișcări și practici repetitive. În unele cazuri, curenții electrici pot fi folosiți pentru a ajuta la stimularea mușchiului.
- Reduce rigiditatea și durerea: Durerile de umăr și spasmele musculare sunt frecvente după un accident vascular cerebral. Folosind o varietate de tehnici, inclusiv mișcare pasivă, mișcare activă și poziționare, kinetoterapeutul vă ajută să vă întindeți mușchii și să vă mișcați articulațiile.
- Recâștigă utilizarea funcțională: Pentru mulți supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral, acest lucru înseamnă re-antrenarea modului de utilizare a unui membru neutilizat, cum ar fi o mână sau un picior. De exemplu, prin reținerea ușoară a unui braț stâng funcțional, kinetoterapeutul vă poate ajuta să vă recâștigați mișcarea în brațul mai puțin utilizat.
- Ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral: Deși veți primi o mulțime de îndrumări, kinetoterapeutul vă va oferi și exerciții la domiciliu care vă vor ajuta să consolidați mușchii, să mențineți articulațiile flexibile și să vă recâștigați funcția locomotorie. În plus, încorporarea activității fizice în stilul de viață poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral cu 35%.
- Îmbunătățeste mișcarea și mobilitatea: Lucrând la orice anomalii ale mersului, fizioterapeutul vă poate ajuta să vă îmbunătățiți capacitatea de a merge și de a vă deplasa independent.
- Recâștigarea conștiinței senzoriale: Accidentele vasculare cerebrale pot schimba modul în care procesăm intrările senzoriale, cum ar fi atingerea și temperatura. Exercițiile simple de stimulare senzorială precum mângâierea și atingerea vă pot ajuta să recunoașteți senzațiile și să recâștigați funcționalitatea acestora.