Bolile de inimă sunt cronice, cum ar fi tensiune oscilanta, deci trebuie să trăim cu ele pentru toată viața. Din fericire, ele pot fi controlate cu tratament, care fie reglează tensiunea arterială, ritmul cardiac şi colesterolul, fie îmbunătățește capacitatea de pompare a sângelui.
Deși tratamentul pacientilor diferă în funcție de vârstă, tipul și gravitatea afecțiunii, totuși, sunt câteva reguli generale privind stilul de viață, regimul alimentar care se aplică pacienților cu boli de inimă:combaterea sedentarismului, a excesului de greutate, consumul limitat de sare, zahăr și alcool,
- timp de odihnă să fie de cel puțin 8-9 ore de somn pe noapte,
- diete supravegheate de un specialist ca parte a unui stil de viață sănătos și echilibrat prin consum de vitamine, antioxidanți, fructe și legume proaspete, produse lactate, evitarea prăjelilor și nu în ultimul rând hidratare cu apa suficientă, adică cel puțin 2 litri pe zi.
Dar ce e de făcut în cazul tensiunii oscilante?
Tensiunea arterială este unul dintre cele mai bune instrumente de verificare a stării de sănătate.Tensiunea arteriala optimă este egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloana de mercur (mm Hg). In cazul în care valorile tensiunii arteriale sunt crescute, egale sau mai mari de 140/90 mm Hg, discutăm de hipertensiune arterială, o afectiune care nefiind monitorizată, creste riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.
Inainte de toate trebuie identificată cauza acesteia.
Simptomele tensiunii oscilante
- durere de cap mai ales dimineața
- amețeli și stare*de rău* sau vârtej
- insomnie;
- stări de greață și oboseală
- amorțirea mâinilor și a picioarelor sau senzație de furnicături la degete.
- pierderea bruscă a echilibrului.
Cauzele tensiunii oscilante sunt în general
- Stresul, situatiile tensionante care durează mult timp, astfel organismul se apară, dar și obosește și toate acestea se răsfrâng asupra pacientului.
- Administrarea unor medicamente pot să determine producerea oscilațiilor de tensiune, cele mai cunoscute sunt antidepresivele și antiinflamatoarele.
Dezechilibrele hormonale pot constitui un alt factor, iar în astfel de situații pacientul trebuie să urmeze tratamentul recomandat de medicul specialist endocrinolog.
- Excesul de sare poate conduce în timp, la apariția oscilațiilor de tensiune.
- Deshidratarea este un alt element care favorizează fluctuații ale tensiunii arteriale. Pentru a evita astfel de lucruri, e necesar să consumi 2 litri de apă pe zi, iar vara chiar mai mult.
Tratamentul tensiunii arteriale oscilante
Recomandări și alternative pentru o viață sănătoasă.
In primul rând, o persoană cu tensiunea arterială oscilantă trebuie să fie atentă cu alimentația.
Trebuie precizat faptul că regimul alimentar în cazul pacientului cu tensiune oscilantă trebuie să fie alcătuit din alimente sărace în grăsimi. Dacă avem astfel de afecțiuni, carnea de porc, prăjelile, mezelurile sunt interzise. Se recomandă renunțarea la fumat și evitarea consumului de alcool, acestea fiind periculoase pentru tensiune mai ales atunci când și temperatura ambiantă depășește pragul critic.
Sarea se recomandă a se va consuma cu precauție. Este recomandat consumul de salată, verdețuri, legume gătite la abur, fasole verde, cartofi, pește.
Dintre fructe, cele mai indicate în aceste cazuri sunt coacăzele, lămâile, vişinele şi merele. În caz de hipotensiune, vitaminele și mineralele ajută la recuperarea deficitului de fier și vitamina B12. Dacă ai fluctuații mari ale tensiunii arteriale atunci când te ridici sau la modificări ale poziției corpului, ar trebui să fii atent și să nu faci mișcări bruște.
O altă recomandare este ca pacientul să facă cât mai multă mișcare, dar aceasta sa fie controlată. Activitatea fizică să nu provoace stress și să fie realizată cu plăcere.
Cum se măsoară tensiunea arterială?
Cel mai indicat mod de a măsura tensiunea arterială este în cabinetul medicului , dar putem și noi face acest lucru din confortul propriului cămin. In cazul în care măsurăm tensiunea arterială acasă trebuie să facem mai multe măsuratori, pentru a obține o evaluare corectă a valorilor înregistrate. Prin urmare se recomandă a se monitoriza, timp de 3 zile consecutive:
- 2 teste dimineata imediat după ce ne trezim, la interval de câteva minute una de cealaltă
- 2 teste seara inainte de culcare (dar după ora mesei) la o distanță de câteva minute una de cealaltă.
Pentru a inregistra parametrii corecți măsurarea tensiunii arteriale trebuie facută în condiții de liniste și în pozitie șezând cu mâna ușor flexată, astfel încât cotul să fie aproximativ la nivelul inimii. In timpul acestui interval este bine să vă relaxați și să nu vorbiți.
Concluzionând, un stil de viată sănătos și vizita regulată la medicul specialist cardiolog pentru monitorizarea stării de sănătate a inimii sunt necesare pentru o viață echilibrată.
Un alt aspect esențial în procesul de stabilizare a tensiunii arteriale este medicamentația, iar vitaminele și mineralele sunt un ajutor de luat în seamă, pentru că pot ajuta la reducerea deficiențelor de fier și de vitamina B12, una dintre principalele cauze în ceea ce privește hipotensiunea.
În mod normal, tensiunea oscilantă nu este neapărat o boală în adevăratul sens al cuvântului, ci poate fi efectul unor factori externi. Cu toate acestea, dacă simptomele se agravează, iar oscilațiile sunt mari sau frecvente este recomandată o vizită la un medic specialist. Acesta va analiza situația dumnevoastră în amănunt și va hotărî un plan de acțiune pe care să-l urmați.
Astfel, veți fi monitorizați și veți primi tratament personalizat. Specialiștii din cadrul clinicii Physiomedica au o vastă expertiză pentru *bolile inimii* și vă asteaptă cu sfaturi, tratamente inovatoare și o monitorizare atentă, astfel încât să fiți protejați de efectele neplăcute ale acestei afecțiuni.
#cardiologie cluj prin CNAS - informatii si programari la 0364 642 124, WhatsApp
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.