Electrocardiografia informatii despre:
Pregatirea pentru ECG
ECG necesita o pregatire speciala din partea dumneavoastra. Puteti sa mancati, sa consumati lichide in mod obisnuit. Este important sa informati medicul cardiolog despre toate medicamentele din schema dumneavoastra de tratament, pentru ca unele dintre ele pot influenta aspectul electrocardiogramei.
Este o metoda de diagnostic bazata pe folosirea ultrasunetelor; este neinvaziva si fara riscuri. Permite diagnosticul anomaliilor structurale si functionale ale inimii si ale valvelor cardiace.
Cu ajutorul ecocardiografiei se pot studia:
Pregatire
Pentru efectuarea ecocardiografiei standard transtoracice nu este necesara o pregatire speciala.
Consta in masurarea tensiunii arteriale cu ajutorul unui dispozitiv portabil, la intervale regulate de timp, pe parcursul a 24 ore. Fata de masuratorile izolate ale tensiunii arteriale efectuate la domiciliu sau in cabinetul medical, aceasta examinare permite obtinerea unui profil complet al variatiilor tensionale aparute in timpul zilei (in repaus, in timpul activitatilor fizice, in conditii de liniste sau de stress, etc) cat si pe parcursul noptii.
Pregatire
Nu este necesara o pregatire speciala. In timpul monitorizarii este recomandat sa va pastrati stilul de viata obisnuit si tratamentul prescris de medicul cardiolog. Nu deteriorati si nu udati dispozitivul electronic de monitorizare.
Permite inregistrarea continua a electrocardiogramei timp de 24 ore, cu ajutorul unui dispozitiv portabil. Traseul inregistrat va fi ulterior descarcat pe un computer si analizat complet de medicul dvs cardiolog.
Pregatire
Nu necesita pregatire speciala. La recomandarea medicului cardiolog, poate fi uneori necesara modificarea tratmentului de fond (intreruperea unor medicamente pe parcursul monitorizarii). Pe parcursul monitorizarii Holter ECG se recomanda sa va mentineti stilul obisnuit de viata si activitate fizica, dar bineinteles, cu atentie la dispozitivul portabil pentru a nu il deteriora (a nu se lovi, scapa, uda dispozitivul electronic).
Testul de efort consta in efectuarea unui efort fizic (ex: pedalat pe bicicleta statica), sub monitorizare continua (ECG, tensiune arteriala, saturatie in oxigen si simptome).
Se efectueaza doar cu recomandarea medicului cardiolog.
Pregatire
Pregatirea pt testul de efort o veti discuta cu medicul cardiolog. Este recomandat sa va alimentati si sa va hidratati in ziua efectuarii testului de efort, dar sa pastrati un repaus alimentar de 1- 2 ore inainte. Evitati consumul de cofeina, ceaiuri si nicotina cu 24 ore inainte.
De asemenea, poate fi necesar sa intrerupeti o parte din medicamentele de fond cu minim 24 ore inainte. Va recomandam sa purtati imbracaminte lejera, adecvata efortului fizic.
Programul de recuperare cardiovasculara oferit de clinica Physiomedica este unul complex, individualizat, care cuprinde mai multe elemente (sedinte de antrenament fizic regulat si monitorizat, modificarea stilului de viata, initierea sau optimizarea tratamentului medicamentos cu rol de prevenire a evenimentelor adverse cardiovasculare).
Recuperarea cardiovasculara urmareste obtinerea si ulterior mentinerea unui nivel de fitness cat mai bun in raport cu varsta si cu boala cardiovasculara de baza.
Cui se adreseaza recuperarea cardiovasculara monitorizata?
Tuturor pacientilor cu boli cardiovasculare la care severitatea bolii impune precautii speciale legate de efort si care necesita o perioada de antrenament fizic supravegheat de medicul cardiolog, inainte de a recomanda activitatea fizica regulata si nesupravegheata la domiciliu:
Pregatire
Inainte de includerea in programul de recuperare cardiovasculara, este necesara o consultatie si o evaluare cardiologica completa (ECG, ecocardiografie, test de efort, +/- monitorizare Holter ECG).
Pentru a depista si corecta potentialele complicatii aparute in timpul efortului, sedintele de antrenament fizic se vor desfasura sub monitorizarea continua a simptomelor precum si a electrocardiogramei, tensiunii arteriale si a saturatiei sangvine a oxigenului.
Durata unui program de recuperare monitorizata se stabileste in functie de boala cardiovasculara de baza (poate varia intre cateva saptamani si 2-3 luni) si de progresele obtinute pe parcursul sedintelor de antrenament.
Inima, sangele si vasele de sange alcatuiesc sistemul circulator, care este responsabil cu distribuirea oxigenului si a substantelor hranitoare si eliminarea dioxidului de carbon si a altor produse reziduale.
Muschiul inimii nu se odihneste decat pentru o fractiune de secunda intre batai. Intr-o viata de 76 de ani inima va bate de aproape 2,8 miliarde de ori si va pompa 169 de milioane de litri de sange.
Majoritatea partilor corpului folosesc doar o treime din oxigenul adus de sange; dar inima utilizeaza trei sferturi din oxigenul adus de arterele coronare. Acest fapt arata cat de intens lucreaza inima, pompand in fiecare secunda a vietii noastre. De asemenea ne arata ca in ceea ce priveste inima nu exista nici o marja de siguranta.
La un adult, frecventa cardiaca la repaus este de circa 70 de batai pe minut. Totusi, inima poate sa bata si de trei ori mai repede – peste 200 de batai pe minut – cand persoana depune un efort fizic marit.
Persoanele tinere au o frecventa cardiaca mai rapida decat a adultilor: de circa 120 de batai pe minut la sugari si 90 la copiii de 10 ani.