fbpx

Ce este Tahicardia? Factori de risc asociați tahicardiei

Ce este tahicardia?

Tahicardia se referă la o frecvență cardiacă ridicată în repaus. La adulți, inima bate de obicei între 60 și 100 de ori pe minut.

De obicei, medicii consideră că o frecvență cardiacă de peste 100 de bătăi pe minut este prea rapidă, deși aceasta variază de la un individ. Factori precum vârsta și nivelul de fitness o pot afecta.

Când este prezentă tahicardia, fie camerele superioare (atrii), fie cele inferioare ale inimii (ventriculi) bat mult mai repede. Când inima bate prea repede, pompează sângele mai puțin eficient. Fluxul de sânge către restul corpului, inclusiv către inimă, se reduce.

De asemenea, atunci când inima bate mai repede, mușchii inimii au nevoie de mai mult oxigen. În timp, celulele lipsite de oxigen pot muri, ducând la infarct miocardic.

Citeste si: Insuficiența cardiacă, când să mergi la medic?

Ce tipuri de tahicardii există?

Există multe tipuri diferite de tahicardie. Ele sunt grupate în funcție de partea inimii responsabilă pentru ritmul cardiac rapid și cauza bătăilor inimii anormal de rapide. Tipurile comune de tahicardie includ:

Fibrilație atrială. Fibrilația atrială este o frecvență cardiacă rapidă cauzată de impulsuri electrice haotice, neregulate, în camerele superioare ale inimii (atrii). Aceste semnale au ca rezultat contractii rapide, necoordonate, slabe ale atriilor. Fibrilația atrială poate fi temporară, dar unele episoade nu se vor termina decât dacă sunt tratate. Fibrilația atrială este cel mai frecvent tip de tahicardie.

Flutter atrial. În flutterul atrial, atriile inimii bat foarte repede, dar într-un ritm regulat. Frecvența rapidă duce la contracții slabe ale atriilor. Flutterul atrial este cauzat de circuitele neregulate din atrii. Episoadele de flutter atrial pot dispărea de la sine sau pot necesita tratament. Persoanele care au flutter atrial au adesea fibrilație atrială și alteori.

Tahicardie supraventriculară (SVT). Tahicardia supraventriculară este o bătăi anormal de rapide ale inimii care începe undeva deasupra camerelor inferioare ale inimii (ventriculi). Este cauzată de circuitele anormale din inimă care sunt de obicei prezente la naștere și creează o buclă de semnale care se suprapun.

Tahicardia ventriculară. Tahicardia ventriculară este o frecvență cardiacă rapidă care începe cu semnale electrice anormale în camerele inferioare ale inimii (ventriculi). Frecvența cardiacă rapidă nu permite ventriculilor să se umple și să se contracte eficient pentru a pompa suficient sânge în organism. Episoadele de tahicardie ventriculară pot fi scurte și durează doar câteva secunde fără a provoca vătămări. Dar episoadele care durează mai mult de câteva secunde pot deveni o urgență medicală care pune viața în pericol.

Fibrilatie ventriculară. Fibrilația ventriculară apare atunci când impulsurile electrice rapide și haotice fac ca camerele inferioare ale inimii (ventriculii) să tremure în loc să pompeze sângele necesar către corp. Acest lucru poate fi mortal dacă inima nu este restabilită la un ritm normal în câteva minute cu un șoc electric la inimă (defibrilație). Fibrilația ventriculară poate apărea în timpul sau după un atac de cord. Majoritatea persoanelor care au fibrilație ventriculară au o boală cardiacă subiacentă sau au suferit traume grave, cum ar fi lovitura de fulger.

Citeste si: Tensiunea Arterială – Cauze, simptome şi recomandări

Cauzele tahicardiei

Tahicardia poate apărea din mai multe motive. Cauzele comune ale tahicardiei includ:

  • Afecțiuni ale inimii, cum ar fi hipertensiune arterială
  • Aprovizionare slabă cu sânge a miocardului din cauza bolii arterelor coronariene (ateroscleroză), bolii valvelor cardiace, insuficiență cardiacă, boli ale mușchilor cardiaci (cardiomiopatie), tumori sau infecții
  • Alte afecțiuni medicale, cum ar fi boala tiroidiană, anumite boli pulmonare, dezechilibrul electrolitic și abuzul de alcool sau droguri
  • Stresul emoțional sau consumul de cantități mari de băuturi alcoolice sau cu cofeină

Simptome tahicardie

Unele persoane cu tahicardie atrială sau supraventriculară pot să nu aibă simptome perceptibile. Alții pot experimenta:

  • leșin (sincopă)
  • Amețeli
  • Bătăi rapide ale inimii sau palpitații
  • Puls accelerat
  • Presiune în piept, constricție sau durere (angină)
  • Dificultăți de respirație
  • Oboseală

În cazuri extreme, cei care suferă de tahicardie atrială sau supraventriculară pot prezenta și:

  • Inconştienţă
  • Stop cardiac

O serie de afecțiuni pot provoca o frecvență cardiacă rapidă și simptome de tahicardie. Este important să obțineți un diagnostic prompt, precis și îngrijire adecvată. În aceste situații este vital să observăm modificările apărute pe EKG sau să efectuăm o ecografie cardiacă și să tratăm această frecvență cardiac mărită pentru a evita alte complicații. Clinica Physiomedica dispune de o aparatură de ultimă generație în cee ace privește partea cardiologică și dispune și de o echipă de specialiști extrem de bine pregătiți.

La clinica Physiomedica ecografiile sunt efectuate cu ajutorul celui mai nou model de ecograf GE proaspăt achiziționat. Pentru a evita complicațiile asociate tahicardiilor, dar și alte boli cardiace, vă recomandăm un consult în cadrul clinicii noastre și o ecografie, procedură deloc invazivă, dar care oferă o gamă variată de informații despre starea dumneavoastră de sănătate. Aflati mai multe in sectiunea cardiologie a clinicii noastre.

Tratamentul tahicardiilor

Tahicardia poate fi ventriculară (în camerele inferioare ale inimii) sau atrială (în camerele superioare ale inimii), iar strategia de tratament poate varia în funcție de tipul de tahicardie. Medicul dumneavoastră de inimă va determina tratamentul care este cel mai potrivit pentru starea dumneavoastră și poate discuta, de asemenea, cu dumneavoastră despre schimbările stilului de viață.

Tipurile de tratament variază de la medicamente până la intervenții chirurgicale. Pentru mii de oameni în fiecare an, un defibrilator implantabil monitorizează inima și oferă terapii salvatoare pentru a trata ritmurile cardiace periculos de rapide și lente. Alte opțiuni de tratament includ:

Tratament tahicardia ventriculara

  • Medicamente
  • Defibrilator implantabil (ICD)
  • Defibrilator extern automat (AED)

Tratament fibrilație ventriculară

  • Defibrilarea externă
  • Defibrilator implantabil (ICD)
  • Medicamente

Tratament flutter atrial

  • Medicamente

Tratament fibrilație atrială

  • Medicamente
  • Ablația cu cateter cardiac
  • Cardioversie
  • Defibrilator implantabil (ICD)
  • Intervenție chirurgicală

Citeste si: Ce este și cum se tratează o inimă marită?

Factori de risc asociați tahicardiei

Îmbătrânirea sau antecedentele familiale de tahicardie sau alte tulburări de ritm cardiac vă fac mai probabil să dezvoltați tahicardie.

Orice afecțiune care exercită o presiune asupra inimii sau dăunează țesutului cardiac poate crește riscul de tahicardie. Astfel de condiții includ:

  • Anemie
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Consumul intens de alcool
  • Consumul intens de cofeină
  • Tensiune arterială crescută
  • Tiroidă hiperactivă sau subactivă
  • Stresul psihologic sau anxietatea
  • Apnee de somn
  • Fumat

Modificările stilului de viață sau tratamentul medical pentru afecțiunile de sănătate asociate vă pot reduce riscul de tahicardie.

Citeste si: Tensiune oscilantă - Cum tratăm afecțiunile bolilor de inimă?

Tahicardia în sarcină

În sarcină, frecvența cardiacă crește cu 25%; astfel, tahicardia sinusală, în special în al treilea trimestru, nu este neobișnuită. Bătăi ectopice și aritmie nesusținută sunt întâlnite la mai mult de 50% dintre femeile însărcinate investigate pentru palpitații, în timp ce tahicardiile susținute sunt mai puțin frecvente la aproximativ 2-3/1000.

Tahicardia la copii

Pentru un copil, tahicardia sinusală înseamnă de obicei o frecvență cardiacă de peste 160-170 de bătăi pe minut. La un copil de vârstă școlară, tahicardia sinusală este de obicei considerată o frecvență cardiacă de peste 120 de bătăi pe minut. De cele mai multe ori, tahicardia sinusală nu este o problemă, ci de fapt un răspuns fiziologic normal al organismului.

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.

Cunosti pe cineva interesat de serviciile noastre?

Clinica Physiomedica

Calea Floresti 2B, Cluj-Napoca
pencilcrosschevron-down
Cu ce va putem ajuta?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram