Ce este stenoza aortică? Stenoza aortică este o afecțiune ce presupune o îngustare (stenozare) a valvei de la originea aortei, aceasta nefiind capabilă să se deschidă complet, iar fluxul sanguin dinspre ventriculul stang către aortă este redus.
Articol recomandat: Cum poate stresul să îți afecteze inima
Stenozarea se datorează unei îngroșări sau unor cicatrizări la nivelul cuspidelor ce formează valva. Astfel, cu fiecare bătaie a inimii, tot mai puțin sânge oxigenat va fi distribuit către organism, iar inima face un efort suplimentar de a pompa sângele. Ca o consecință a acestui lucru, peretele ventricular se îngroașă, iar cavitatea ventriculului se mărește ca volum.
Aorta are originea la nivelul ventriculului stâng și este cea mai mare arteră a corpului uman. Artera are 4 subdiviziuni, începând cu aorta ascendentă, crosa aortei, aorta descendentă toracică și cea descendentă abdominală. Aceasta din urmă se va continua cu arterele iliace comune. La origine, aorta prezintă o valvă semilunară formată din 3 cuspide.
Valva aortica are rolul de a controla fluxul sanguin, permițând sângelui să fie ejectat de la nivelul ventriculului stâng în aortă în timpul sistolei ventriculare(contracția mușchiului ventricular), iar în timpul diastolei(relaxarea miocardului) previne întoarcerea sângelui înapoi în inimă. Astfel, rolul aortei este acela de a distribui sânge oxigenat de la nivelul ventriculului stâng în întreg organismul.
Ce cauzează stenoza aortică?
Stenoza aortică poate fi cauzată de mai mulți factori printre care cei mai frecvent întâlniți sunt:
- Depunerile de calciu
- Febra reumatică
- Malformațiile congenitale cardiace
Depunerile de calciu sunt frecvent întâlnite la adulți și sunt datorate unor modificări degenerative ce apar la nivelul straturilor ce compun cuspidele valvulare. Procesul este unul complex si progresiv. Arhitectura valvulară este compromisă datorită unui cumul de factori biochimici(hipercolesterolemie, hiperglicemie) și mecanici (hipertensiune).
Înainte de a apărea calcifierea propriu-zisă se poate observa, în primele stadii, o modificare la nivelul țesutului din care sunt formate valvele. Aceste modificări includ: infiltrare de celule inflamatorii, acumulare de lipide la suprafața valvei și microcalcifieri.
Cel mai adesea nodulii calcici produc, într-o primă fază, leziuni la nivelul stratului valvular ce are contact cu ventriculul, urmând ca mai apoi să avanseze înspre stratul aortic al valvulei, astfel străbătând cele trei straturi din care este compusă fiecare cuspidă. Pe langa depunerile de calciu, arhitectura valvulară este compromisă suplimentar datorită unui cumul de factori biochimici (hipercolesterolemie, hiperglicemie) și mecanici (hipertensiune).
Febra reumatică este o afecțiune ce este produsă de către streptococul betahemolitic și care poate fi rezultatul unei infecții în prealabil apare ca o complicatie a unei infectii cu streptococ la nivelul gatului sau scarlatină. Cel mai adesea se întâlnește în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani, dar poate să apară și la adulți sau copii mai mici de 5 ani.
Febra reumatică poate să cauzeze daune permanente la nivelul inimii, inclusiv la nivelul valvelor acesteia sau poate să determine insuficiență cardiacă. Tratamentul reduce inflamația, ameliorează durerea și alte simptome și poate să prevină un alt episod de acest tip. Din fericire, datorita posibilitatilor de diagnostic precoce a infectiilor streptococice si a tratamentelor antibiotice eficiente, febra reumatica este foarte rar intalnita in zilele noastre.
Alte cauze care pot duce la stenozarea valvei aortice: inflamatii cronice si infectii ale valvei, tumori benigne sau maligne, unele boli genetice rare (boala Fabry, boala Gaucher).
Tratamentul reduce inflamația, ameliorează durerea și alte simptome și poate să prevină un alt episod de acest tip.
Malformațiile congenitale cardiace ce determină stenoza aortică presupun nașterea cu o valvă ce prezintă una, două sau patru cuspide, în loc de cele trei care sunt prezente în mod normal. Cea mai comuna malformatie este bicuspidia aortica, in care valva aortica este formata doar din doua cuspe (foite). Unii copii cu malformatii congenitale ale valvei aortice pot să prezinte pe langa stenoza aortica si fenomenul de regurgitare sau insuficienta aortică, în care sângele care a fost pompat în aortă se reîntoarce în ventriculul stang .
O valva aortica bicuspidă poate fi asociată cu alte afecțiuni precum coarctația de aortă, anevrismul aortic (dilatarea aortei) sau sindromul Turner (absența unui cromozom X).
Simptomele stenozei aortice
În cazul unei stenoze aortice de gravitate medie, de cele mai multe ori, bolnavul nu prezintă simptome și adesea durează o perioadă de timp ca acestea să devină vizibile. Semnele care cresc gradual în intensitate sunt frecvent trecute cu vederea.
În cazurile severe simptomatologia include :
- Senzația lipsei de aer, mai ales în timpul exercițiilor fizice
- Durere în piept
- Senzație de leșin sau amețeală
- Oboseala
- Palpitații (bătăi rapide ale inimii)
- Murmur cardiac (sunetul sângelui ce trece printr-o valvă cu probleme)
- Glezne sau picioare umflate
- Respiratie dificila in timpul noptii sau nevoia de a dormi în poziție șezândă
Care sunt cei mai importanți factori de risc pentru stenoza aortică?
- Malformațiile cardiace congenitale
- Vârsta înaintată (calcifierea poate începe de la vârsta de 60 de ani, dar de cele mai multe ori devine severă, abia ulterior, in jurul vârstei de 70-80 de ani)
- Afecțiuni asociate cu bolile cardiovasculare precum diabetul, hipercolesterolemia si hipertensiunea arterială
- Boala renală cronică
- Istoric de infecții ce pot afecta inima
Cum se pune diagnosticul de stenoză aortică?
Diagnosticarea începe cu un examen obiectiv, prin verificarea murmurului inimii, ce poate să diferențieze această afecțiune de altele. Auscultația se poate face concomitent cu palparea pulsului carotidei, arterei brahiale sau radiale. Prin măsurarea pulsului la arterele brahială și radială se poate evidenția o întârziere a curgerii sângelui între cele două segmente.
După examenul obiectiv se indică investigarea parametrilor inimii prin mai multe procedee:
- Ecografia cardiacă - transtoracica: este investigatia cea mai importanta, prin care se pot evalua modificarile structurale ale valvei aortice, severitatea stenozei aortice, precum si consecintele stenozei aortice asupra ventriculului stang
- Testul de efort - evaluează modul în care inima reacționează la exerciții fizice și poate ajuta la demascarea simptomelor unei stenoze aorticesi la stabilirea momentului optim pentru interventiea chirurgicala de inlocuire a unei valve stenozate.
- CT sau RMN cardiac sunt investigatii imagistice de inalta performanta care pot fi necesare inainte de operatia de inlocuire a valvei aortice.
Cum se tratează stenoza aortică?
ritmul evoluției sale este imprevizibil, variind de la o persoană la alta. Marea majoritate a complicațiilor cardiace se observă la pacienții simptomatici. Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie recomandă pentru pacienții asimptomatici, în funcție de severitatea stenozării, o ecografie cardiacă transesofagiană transtoracica o dată la 3-5 ani (forme ușoare), la 1-2 ani (forme moderate) sau o dată la 6-12 luni (forme severe).
Pentru pacienții cu forme usoare și moderate nu este necesar un tratament specific adresat stenozei aortice. Pentru a incetini progresia leziunilor valvulare este important controlul factiorilor de risc cardiovascular si a bolilor asociate (hipertensiune, diabet zaharat, hipercolesterolemie, obezitate).
Cei cu forme severe nu prezintă o evoluție pozitivă în cazul administrării de medicamente, fiind o problemă de tip mecanic.
Cea mai ușoară metodă de tratament pentru stenoza aortica severa este valvuloplastia aortică ce presupune introducerea unui balon cu scopul de îndepărta o parte din depunerea de calciu și de a reda mobilitatea cuspidelor. Această procedură nu vindeca stenoza aortica si se folosește cel mai adesea ca o formă de îngrijire paliativă în cazul în care pacientul nu ar tolera o intervenție chirurgicală în care să i se înlocuiască valva aortică (pacienți cu stenoză aortică severă și instabili din punct de vedere hemodinamic).
Singura metodă de tratament care este definitivă este înlocuirea valvei aortice fie clasic (prin metoda chirurgicală-operatie pe cord deschis), fie prin metoda minim invazivă, transcateter (TAVR/ TAVI). Aceasta din urmă presupune inserarea unei noi valve aortice printr-un cateter introdus la nivelul arterei femurale, fără a o îndepărta pe cea stenozată si fara a sectiona toracele si cordul pacientului. Procedeul este similar cu implantarea unui stent într-o arteră coronară folosit în cazul infarctului miocardic.
Valva nou implantată va împinge cuspidele valvei afectate și se va comporta exact ca o valvă normală, imitându-i mișcările de închidere și deschidere.
#cardiologie cluj prin CNAS - informatii si programari la 0364 642 124, WhatsApp
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.