Ce este poliartrita reumatoidă?
Poliartrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie cronică care poate afecta mai mult decât articulațiile. La unii oameni, afecțiunea poate afecta o mare varietate de sisteme ale corpului, inclusiv pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge.
Fiind o boală autoimună, artrita reumatoidă apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit țesuturile propriului corp, văzându-le ca străine.
Spre deosebire de deteriorarea cauzată de uzură a osteoartritei, artrita reumatoidă afectează mucoasa articulațiilor, provocând o umflare dureroasă care poate duce în cele din urmă la eroziunea osoasă și deformarea articulațiilor.
Inflamația asociată cu poliartrita reumatoidă este cea care poate deteriora și alte părți ale corpului. În timp ce noile tipuri de medicamente au îmbunătățit dramatic opțiunile de tratament, artrita reumatoidă severă poate provoca în continuare dizabilități fizice.
Citeste si: Tratamentul durerii lombare
Cauzele poliartritei reumatoide
Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună. În mod normal, sistemul dumneavoastră imunitar vă ajută să vă protejați corpul de infecții și boli. În cadrul acestei afecțiuni, sistemul tău imunitar atacă țesutul sănătos din articulații. De asemenea, poate provoca probleme medicale cu inima, plămânii, nervii, ochii și pielea.
Factori de risc pentru dezvoltarea poliartritei
Factorii care vă pot crește riscul de artrită reumatoidă includ
- Sexul. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte poliartrita reumatoidă.
- Vârstă. Artrita reumatoidă poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent începe la vârsta mijlocie.
- Istorie de familie. Dacă un membru al familiei dumneavoastră are poliartrită reumatoidă, este posibil să aveți un risc crescut de boală.
- Fumat. Fumatul de țigară crește riscul de a dezvolta artrită reumatoidă, în special dacă aveți o predispoziție genetică pentru dezvoltarea bolii. De asemenea, fumatul pare să fie asociat cu o severitate mai mare a bolii.
- Greutate excesiva. Persoanele supraponderale par să aibă un risc oarecum mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă.
Care sunt simptomele poliartritei reumatoide?
Semnele și simptomele poliartritei reumatoide pot include:
- Articulații sensibile, calde, umflate
- Rigiditate articulară care este de obicei mai gravă dimineața și după inactivitate
- Oboseală, febră și pierderea poftei de mâncare
Poliartrita reumatoidă timpurie tinde să afecteze mai întâi articulațiile tale mai mici - în special articulațiile care îți atașează degetele de mâini și degetele de la picioare.
Pe măsură ce boala progresează, simptomele se răspândesc adesea la încheieturi, genunchi, glezne, coate, șolduri și umeri. În cele mai multe cazuri, simptomele apar în aceleași articulații de ambele părți ale corpului.
Aproximativ 40% dintre persoanele care suferă de ploiartrită reumatoidă prezintă, de asemenea, semne și simptome care nu implică articulațiile.
Zonele care pot fi afectate includ:
- Piele
- Ochi
- Plămânii
- inima
- Rinichi
- Glandele salivare
- Țesut nervos
- Măduvă osoasă
- Vase de sânge
Semnele și simptomele artritei reumatoide pot varia ca severitate și pot chiar să apară și să dispară. Perioadele de activitate crescută a bolii, numite erupții, alternează cu perioade de remisie relativă - când umflarea și durerea dispar sau dispar. În timp, artrita reumatoidă poate cauza deformarea și deplasarea articulațiilor.
Citeste si: Cum se vindecă reumatismul cu ajutorul kinetoterapiei?
Exista vreo legatura dintre poliartita reumatoida si cancer?
Poliatrita reumatoidă nu este un proces neoplazic, adică un cancer, care este o proliferare anormală a celulelor care in mod normal au un anumit ciclu de viață. Poliartrita reumatoidă, în schimb, se poate asocia cu o listă de comorbidități, care apar atunci când aceasta nu este tratată în fereasta de oportunitate, după care ea devine ireversibilă.
Odată cu inflamația intâlnită în poliartrita reumatoidă, poate fi promovată și malignitatea prin sinteza unor factori ai distrugerilor tisulare si celule care pot fi precursoare ale unor cancere.
Poliatrita reumatoida nu este un cancer propriu-zis, însă în evoluția bolii s-a observat asocierea acesteia cu o serie de cancere din seria limfoamelor.
Tratament poliartrită reumatoidă
În prezent nu există un tratament definitiv pentru poliatrita reumatoidă. Cel mai adesea se recurge la remiterea simptomelor care este cel mai probabilă atunci cand tratamentul începe devreme. De aceea, este important să diagnosticam această afecțiune cât mai precoce pentru a-i putea controla evoluția.
Pentru diagnosticul poliatritei reumatoide, cat si pentru tratamentul acesteia, vă încurajam cu încredere să programați un consult cu unul dintre specialiștii din cadrul clinicii noastre, Physiomedica.
Tratamentul pe care il puteti primi pentru remedierea simptomelor din poliartrita reumatoida fac partea din urmatoarele categorii: antiinflamatoare nesteroidiene care o sa va ajute la reducerea durerii si inflamatiei, corticosteorizi, care reduc mai rapid durerea si inflamatia, dar au si alte efecte nedorite si este recomandat sa luati doar cu prescriptie medicală si DMARDs (Disease modifying antirheumatic drugs) care s-au dovedit foarte eficiente în modificarea evoluției bolii.
Pe langa tratamentul medicamentos, medicul dumneavoastra ar putea sa va recomande consultul unui medic in specialitatea medicina fizica si reabilitare care va pot evalua problema si va pot concepe un program personal de exercitii si conceput pentru nevoile dumneavoastra in corelatie cu patologia existenta.
În cadrul clinicii Physiomedica dispunem de o întreagă echipă de medici specialiști care vă pot ajuta in diagnosticarea și tratamentul acestei afectiuni printre care si medici de medicină internă, cât și în medicină fizică și reabilitare.
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.