Ce este litiaza renală?
Litiaza renală, cunoscută şi sub numele de “pietre la rinichi” este reprezentată de sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor.
Care sunt simptomele litiazei renale
Litiaza renală - simptome
Piatra la rinichi, de obicei, nu va provoca simptome până când nu se mișcă în interiorul rinichilor sau trece în uretere - tuburile care leagă rinichii și vezica urinară. Dacă se blochează în uretere, poate bloca fluxul de urină și poate cauza umflarea rinichilor și spasm ureterul, care poate fi foarte dureros. În acel moment, este posibil să aveți următoarele semne și simptome:
- Durere severă, ascuțită în lateral și spate, sub coaste
- Durere care iradiază în abdomenul inferior și în zona inghinală
- Durere care vine în valuri și fluctuează în intensitate
- Durere sau senzație de arsură în timpul urinării
Citeste si: Când gastrita devine o urgență?
Alte semne și simptome pot include:
- Urina roz, rosie sau maro
- Urina tulbure sau urât mirositoare
- Nevoie persistentă de a urina, urinând mai des decât de obicei sau urinând în cantități mici
- Greață și vărsături
- Febră și frisoane dacă este prezentă o infecție
- Durerea cauzată de o piatră la rinichi se poate modifica - de exemplu, mutarea într-o locație diferită sau creșterea în intensitate - pe măsură ce piatra se deplasează prin tractul urinar.
Litiaza renală - cauze
Pietrele la rinichi nu au adesea o cauză certă, unică, deși mai mulți factori vă pot crește riscul.
Pietrele la rinichi se formează atunci când urina conține mai multe substanțe care formează cristale - cum ar fi calciu, oxalat și acid uric - decât poate dilua lichidul din urină. În același timp, urina dumneavoastră poate avea lipsă de substanțe care împiedică formarea cristalelor, creând un mediu ideal pentru formarea pietrelor la rinichi.
Tipuri de pietre la rinichi
Tipurile de pietre la rinichi includ:
Pietre de calciu. Majoritatea pietrelor la rinichi sunt pietre de calciu, de obicei sub formă de oxalat de calciu. Oxalatul este o substanță produsă zilnic de ficat sau absorbită din alimentație. Anumite fructe și legume, precum și nucile și ciocolata, au un conținut ridicat de oxalat.
Factorii dietetici, dozele mari de vitamina D, operația de bypass intestinal și mai multe tulburări metabolice pot crește concentrația de calciu sau oxalat în urină.
Pietrele de calciu pot apărea și sub formă de fosfat de calciu. Acest tip de calcul este mai frecvent în afecțiuni metabolice, cum ar fi acidoza tubulară renală. De asemenea, poate fi asociat cu anumite medicamente utilizate pentru tratarea migrenelor sau convulsiilor.
Pietre de acid uric. Pietrele de acid uric se pot forma la persoanele care pierd prea mult lichid din cauza diareei cronice sau a malabsorbției, la cei care urmează o dietă bogată în proteine și la cei cu diabet sau sindrom metabolic. De asemenea, anumiți factori genetici pot crește riscul de apariție a calculilor de acid uric.
Pietre de cistină. Aceste pietre se formează la persoanele cu o afecțiune ereditară numită cistinurie, care determină rinichii să excrete prea mult dintr-un anumit aminoacid.
Citeste si: Colecistita, ce este si cand trebuie sa mergi la doctor
Litiaza renală - factori de risc
Factorii care cresc riscul de a dezvolta pietre la rinichi includ:
Istoric familial sau personal. Dacă cineva din familia ta a avut pietre la rinichi, este mai probabil să dezvolți și tu. Dacă ați avut deja unul sau mai multe pietre la rinichi, aveți un risc crescut de a dezvolta altul.
Deshidratare. Consumul insuficient de apă în fiecare zi poate crește riscul de a face pietre la rinichi. Oamenii care trăiesc în climă caldă și uscată și cei care transpira mult pot prezenta un risc mai mare decât alții.
Anumite diete. Consumul unei diete bogate în proteine, sodiu (sare) și zahăr poate crește riscul de apariție a unor tipuri de pietre la rinichi. Acest lucru este valabil mai ales în cazul unei diete bogate în sodiu. Prea multă sare în dieta ta crește cantitatea de ioni pe care rinichii tăi trebuie sa filtreze si creste semnificativ riscul de pietre la rinichi.
Obezitatea. Indicele de masă corporală (IMC) ridicat, talia mare și creșterea în greutate au fost legate de un risc crescut de pietre la rinichi.
Boli digestive și intervenții chirurgicale. Operația de bypass gastric, boala inflamatorie intestinală sau diareea cronică pot provoca modificări ale procesului digestiv care vă afectează absorbția de calciu și apă, crescând cantitățile de substanțe care formează pietre în urină.
Alte afecțiuni medicale, cum ar fi acidoza tubulară renală, cistinuria, hiperparatiroidismul și infecțiile repetate ale tractului urinar, pot crește riscul de a face pietre la rinichi.
Citeste si: Ce este ulcerul gastric și când să mergi la medicul specialist
Litiaza renală - complicații ce apar prin netratare
Există cazuri în care litiaza renală poate duce la diverse complicații:
- Formarea unui abces
- Infecție gravă a rinichilor care diminuează funcția renală.
- Formarea fistulei urinare.
- Cicatrici ureterale și stenoză.
- Perforația ureterală.
- Extravazare.
- Urosepsis.
- Pierderea renală din cauza obstrucției de lungă durată.
Este vital pentru evitarea complicațiilor să apelați la serviciile medicale ale clinicii noastre, PhysioMedica, care se asigură mereu de administrarea celui mai eficace tratament pentru problemele renale ale pacienților.
Tratament litiaza renală
Tratamentul pentru pietrele la rinichi variază, în funcție de tipul de piatră și de cauză. Majoritatea pietrelor la rinichi mici nu vor necesita tratament invaziv. Este posibil să puteți trece pe lângă o piatră mică prin:
În cadrul clinicii Physiomedica avem o echipă de medici specialişti, cu o vastă experiență în diagnosticul și tratamentul formelor de litiază renală, care provoacă un imens disconfort şi durere şi vă vor afecta semnificativ calitatea vieții.
Este foarte important să apelați la ajutorul medicilor specialiști pentru a putea diferenția pietrele la rinichi de alte afecțiuni și pentru a putea evita complicațiile sau nevoie de intervenție chirurgicală.
Clinica Physiomedica din Cluj-Napoca dispune de aparatură de ultimă generație și o echipă de specialiști în efectuarea ecografiilor abdominale. La clinica Physiomedica ecografiile sunt efectuate cu ajutorul celui mai nou model de ecograf GE proaspăt achiziționat.
Consumul de apă. Consumul de 2-3 L de apă va menține urina diluată şi va ajuta în eliminarea pietrelor.
Analgezice. Trecerea unei pietre mici poate provoca un oarecare disconfort.
Pentru a calma durerea ușoară, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pentru ameliorarea durerii, cum ar fi ibuprofenul.
Terapie medicală. Medicul dumneavoastră vă poate administra un medicament pentru a ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi.
Acest tip de medicament, cunoscut sub numele de alfa-blocant, relaxează mușchii ureterului, ajutându-vă să treceți mai repede și cu mai puțină durere de piatra la rinichi.
Pentru a evita complicațiile asociate agravării litiazei, cât și a altor boli, vă recomandăm un consult în cadrul clinicii noastre și o ecografie, procedură deloc invazivă, dar care oferă o gamă variată de informații despre starea dumneavoastră de sănătate.
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim