fbpx

Colon Iritabil - Când trebuie să apelați de urgență la îngrijiri medicale

Aveți periodic simptome precum dureri abdominale sau balonare inexplicabilă, modificări ale scaunului care nu au o cauză aparentă, este posibil să suferiți de sindromul de colon iritabil.

Ce este sindromul de colon iritabil?

Sindromul de colon iritabil este o boală des întâlnită care afectează intestinul gros. Semnele și simptomele includ crampe, dureri abdominale, balonare, gaze și diaree sau constipație sau ambele. Este o afecțiune cronică pe care va trebui să o gestionați pe termen lung.

Simptome colon iritabil

Semnele și simptomele sindromului de colon iritabil variază, dar sunt de obicei prezente pentru o lungă perioadă de timp. Cele mai frecvente includ:

  • Dureri abdominale, crampe sau balonare care sunt legate de mișcările peristaltice
  • Modificări ale aspectului scaunului
  • Modificări ale frecvenței scaunului
  • Alte simptome care sunt adesea legate includ balonare, gaz crescut sau lipide în scaun

Citeste si: Când litiaza renală devine o urgență? Tratamentul pietrelor la rinichi

Când ar trebui să apelați de urgență la îngrijiri medicale?

Este indicat să apelați la un medic dacă aveți o schimbare persistentă a obiceiurilor intestinale sau alte semne sau simptome ale unui colon iritabil. Ele pot indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi cancerul de colon. Semnele și simptomele mai grave includ:

  • Pierdere în greutate
  • Diaree noaptea
  • Sângerare rectală
  • Anemia cu deficit de fier
  • Vărsături inexplicabile
  • Dificultate la inghitire
  • Durere persistentă care nu este ameliorată prin eliminarea gazelor

Care sunt cauzele colonului iritabil?

Cauza exactă a sindromului de colon iritabil nu este cunoscută. Factorii care par să joace un rol includ:

Contracții anormale ale musculaturii intestinale. Pereții intestinelor sunt căptușiți cu straturi de mușchi care se contractă pe măsură ce mișcă alimentele prin tractul digestive, fenomen numit peristaltism. Contracțiile care sunt mai puternice și durează mai mult decât în ​​mod normal pot provoca gaze, balonare și diaree. Contracțiile intestinale slabe pot încetini trecerea alimentelor și pot duce la scaune dure și uscate.

Sistemul nervos. Anomaliile nervilor din sistemul digestiv vă pot face să experimentați un disconfort mai mare decât cel normal atunci când abdomenul se întinde din cauza gazelor sau a scaunului. Semnalele prost coordonate dintre creier și intestine pot determina organismul să reacționeze excesiv la schimbările care apar în mod normal în procesul digestiv, ducând la durere, diaree sau constipație.

Infecție severă. Sindromul de colon iritabil se poate dezvolta după o criză severă de diaree (gastroenterită) cauzată de bacterii sau virus. Acesta poate fi, de asemenea, asociat cu un surplus de bacterii în intestine (creștere excesivă bacteriană).
Stresul. Persoanele expuse la evenimente stresante, mai ales în copilărie, tind să aibă mai multe simptome de colon iritabil.

Modificări ale microflorei intestinale. Exemplele includ modificări ale bacteriilor, ciupercilor și virușilor, care se află în mod normal în intestine și joacă un rol cheie în sănătate. Cercetările indică faptul că microbii de la persoanele cu colon iritabil ar putea diferi de cei de la persoanele sănătoase.

Citeste si: Ce este ulcerul gastric și când să mergi la medicul specialist

Complicații colon iritabil

Constipația cronică sau diareea pot provoca hemoroizi.

În plus, colonul iritabil este asociat cu:

Scăderea calității vieții. Mulți oameni cu sindrom de colon iritabil moderat până la sever raportează o calitate slabă a vieții. Cercetările indică faptul că aceste persoane lipsesc de trei ori mai multe zile de la muncă decât cei fără simptome intestinale.

Tulburări de dispoziție. Experimentarea semnelor și simptomelor poate duce la depresie sau anxietate. Depresia și anxietatea pot, de asemenea, agrava colonul iritabil.

Colon iritabil - diagnostic

Nu există niciun test pentru a diagnostica definitive sindromul de colon iritabil. De aceea, este important să consultați un medic specialist de medicină internă, cu experiență în această patologie, pentru a o identifica și a evita complicațiile. Este posibil ca medicul să înceapă cu un istoric medical complet, un examen fizic și teste pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi boala celiacă.

Cea mai mare recomandare pentru sănătatea dumneavoastră este efectuarea unui consult pe un medic specialist la apariția primelor simptome, astfel puteți evita complicațiile nefavorabile provocate de sindromul de colon iritabil și să gestionați mai ușor simptomele.

Clinica Physiomedica dispune de aparatură de ultimă generație și o echipă de specialiști în efectuarea ecografiilor abdominale. La clinica Physiomedica ecografiile sunt efectuate cu ajutorul celui mai nou model de ecograf GE proaspăt achiziționat.

Pentru a evita complicațiile asociate agravării colonului iritabil, cât și a altor boli hepatice și digestive, vă recomandăm un consult în cadrul clinicii noastre și o ecografie, procedură deloc invazivă, dar care oferă o gamă variată de informații despre starea dumneavoastră de sănătate.

Colon iritabil tratament

Tratamentul sindromului de colon iritabil se concentrează pe ameliorarea simptomelor, astfel încât să puteți trăi cât mai normal posibil și calitatea vieții să se îmbunătățească.

Semnele și simptomele ușoare pot fi adesea controlate prin gestionarea stresului și prin modificări în dieta și stilul dumneavoastră de viață. Pentru a reuși asta, încercați să:

  • Evitați alimentele care vă declanșează simptomele
  • Mănâncă alimente bogate în fibre
  • Bea multe lichide
  • Fă sport regulat
  • Dormi suficient

Medicul vă poate sugera să eliminați din dietă:

Alimente care cauzează apariția gazelor. Dacă aveți balonare sau gaze, puteți evita articole precum băuturile carbogazoase și alcoolice și anumite alimente care pot duce la creșterea gazelor.

Gluten. Cercetările arată că unele persoane cu sindrom de colon iritabil raportează o îmbunătățire a simptomelor de diaree dacă nu mai consumă gluten (grâu, orz și secară), chiar dacă nu au boala celiacă.

FODMAP-uri. Unii oameni sunt sensibili la anumiți carbohidrați, cum ar fi fructoza, fructanii, lactoza și alții, cunoscuți sub numele de FODMAP - oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli. FODMAP-urile se găsesc în anumite cereale, legume, fructe și produse lactate.

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim

Cunosti pe cineva interesat de serviciile noastre?

Clinica Physiomedica

Calea Floresti 2B, Cluj-Napoca
pencilcrosschevron-down
Cu ce va putem ajuta?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram