Ce este ulcerul gastric?
Ulcerele gastrice sunt afecțiuni dureroase cu afectarea mucoasei stomacului. Acestea fac parte din categoria ulcerelor peptice, acestea reprezentând toate ulcerele care afectează atât stomacul, cât și intestinul subțire, care au în comun factori etiologici variați și evoluția cronică.
Ulcerele de stomac apar atunci când stratul gros de mucus care protejează mucoasa stomacului de sucurile digestive cu un pH acid este redus.
Acest lucru permite acizilor digestivi digere țesuturile care căptușesc stomacul, provocând un ulcer, care este prin definiție o lipsă de substanță în cadrul unui țesut.
Ulcerele de stomac pot fi vindecate cu ușurință, dar pot deveni severe fără un tratament adecvat.
Citeste si: Ciroza hepatică - factori de risc și complicații
Ulcerul gastric cauze
Ulcerele de stomac sunt aproape întotdeauna cauzate de unul dintre următoarele:
- infecție cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori)
- utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofenul sau naproxenul
Rareori, o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul Zollinger-Ellison poate provoca ulcere gastrice și intestinale prin creșterea producției de acid a organismului. Se suspectează că acest sindrom cauzează mai puțin de 1% din toate ulcerele peptice.
Citeste si: Colecistita, ce este si cand trebuie sa mergi la doctor
Ulcerul gastric simptome
O serie de simptome sunt asociate cu ulcerul gastric. Severitatea simptomelor depinde de severitatea ulcerului și stadialitatea bolii.
Cel mai frecvent simptom este o senzație de arsură sau durere în mijlocul abdomenului, între piept și buric. De obicei, durerea va fi mai intensă atunci când stomacul este gol și poate dura de la câteva minute la câteva ore.
Alte semne și simptome comune ale ulcerului includ:
- durere difuză la nivelul stomacului
- pierdere în greutate
- scăderea poftei de mâncare din cauza durerii
- greață sau vărsături
- balonare
- senzație rapidă de sațietate
- reflux gastroesofagian
- arsuri la stomac, care este o senzație de arsură în piept
- durere care se poate ameliora atunci când consumați alimente, lichide sau tratament pentru aciditate
- anemie, ale cărei simptome pot include oboseală, dificultăți de respirație și paloarea pielii
- scaune întunecate
- vărsături care sunt sângeroase sau care arată ca zaț de cafea ( cunoscute și sub numele de hematemeză)
Ulcerul gastric tratament
Tratamentul va varia în funcție de cauza apariției ulcerului. Majoritatea ulcerelor pot fi tratate cu o rețetă de la medicul dumneavoastră, dar în cazuri rare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală, însă aspectul vital este tratamentul prompt, care să evite apariția complicațiilor.
Tratament nechirurgical
Dacă ulcerul de stomac este rezultatul H. pylori, veți avea nevoie de antibiotice și medicamente numite inhibitori ai pompei de protoni (IPP). IPP blochează celulele stomacului care produc acid.
Pe lângă aceste tratamente, medicul dumneavoastră vă poate recomanda și:
- Blocanți ai receptorilor H2 (medicamente care blochează și producția de acid)
- oprirea utilizării tuturor AINS
- endoscopie de urmărire
- probiotice (bacteriile utile care pot avea un rol în distrugerea H. pylori)
Simptomele cauzate de ulcerul gastric pot dispărea rapid cu tratament. Dar chiar dacă simptomele dispar, ar trebui să continuați să luați orice medicament prescris de medicul dumneavoastră.
Acest lucru este deosebit de important în cazul infecțiilor cu H. pylori, pentru a vă asigura că antibioticele au avut timp să-și exercite efectul asupra bacteriilor.
Efectele secundare ale medicamentelor utilizate pentru a trata ulcerul stomacal pot include:
- greaţă
- ameţeală
- dureri de cap
- diaree
- durere abdominală
Aceste efecte secundare sunt de obicei temporare. Dacă oricare dintre aceste reacții adverse provoacă un disconfort extrem, discutați cu medicul dumneavoastră despre schimbarea medicamentelor.
Ulcerul gastric tratament chirurgical
În cazuri foarte rare, un ulcer gastric complicat va necesita intervenție chirurgicală. Acesta poate fi cazul ulcerelor care:
- este recurent
- nu se vindecă
- cauzează hemoragie
- perforează peretele gastric
- împiedică alimentele să iasă din stomac în intestinul subțire
Chirurgia legată de patologia ulcerului gastric poate include:
- îndepărtarea întregului ulcer
- luând țesut dintr-o altă parte a intestinelor și plasându-l peste locul ulcerului
- legarea unei artere care sângerează
- întreruperea aportului nervos la stomac pentru a reduce producția de acid gastric
Cum diagnosticăm ulcerul gastric?
Diagnosticul și tratamentul vor depinde de simptomele și de severitatea ulcerului. Pentru a diagnostica un ulcer de stomac, medicul va revizui istoricul medical împreună cu simptomele dumneavoastră și orice medicamente pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală pe care le luați.
Alte teste și proceduri utilizate pentru a diagnostica ulcerul stomacal includ:
Tranzitul baritat - efectuat cu ajutorul unui lichid care conține sulfat de bariu. Subtanța baritată este ingerată, medicul urmărind traseul substanței prin esofag, stomac și duoden și poate stabili diagnosticul.
Endoscopie (EGD) - Un tub subțire este introdus prin gură și în stomac și în prima parte a intestinului subțire. Acest test este folosit pentru a căuta ulcere, sângerări și orice țesut care arată anormal.
Biopsie endoscopică - o bucată de țesut stomacal este îndepărtată pentru a putea fi analizată într-un laborator.
Când sa mergi la medic?
Clinica Physiomedica dispune de o aparatură de ultimă generație și o echipă de specialiști în efectuarea de ecografii abdominale.
La clinica Physiomedica ecografiile sunt efectuate cu ajutorul celui mai nou model de ecograf GE proaspăt achiziționat. Pentru a evita complicațiile asociate cirozei hepatice, cât și a altor boli hepatice și digestive, vă recomandăm un consult în cadrul clinicii noastre și o ecografie, procedură deloc invazivă, dar care oferă o gamă variată de informații despre starea dumneavoastră de sănătate.
Ecografia (ultrasonografia) este o investigație care nu are nici un fel de contraindicatii. Face parte din clasa examinărilor imagistice, alături de computertomografie, rezonanță magnetică nucleară și scintigrafie.
Metoda foloseste ultrasunete care sunt complet inofensive și total lipsite de pericol pentru sanatatea pacientilor. Este o procedură de diagnostic foarte performantă și exactă daca indicatia de efectuare este corecta si daca este efectuata de catre un medic cu experienta. Este utila in diagnosticul urgentelor medico chirurgicale.
Regimul alimentar în ulcer gastric
În trecut, se credea că dieta poate provoca ulcere. Știm acum că acest lucru nu este adevărat. De asemenea, știm că, deși alimentele pe care le consumi nu vor cauza sau vindeca un ulcer de stomac, o dietă sănătoasă poate aduce beneficii tractului intestinal și sănătății generale.
În general, este recomandat să urmăm o dietă cu multe fructe, legume și fibre.
Acestea fiind spuse, este posibil ca unele alimente să joace un rol în eliminarea H. pylori. Alimentele care pot ajuta la combaterea H. pylori sau la stimularea bacteriilor sănătoase ale organismului includ:
- broccoli, conopida, varză și ridichi
- verdeață cu frunze, cum ar fi spanacul și kale
- alimente bogate în probiotice, cum ar fi varza murată, miso, kombucha, iaurt (în special cu lactobacillus și Sacharomyces)
- merele
- afine, zmeură, căpșuni și mure
- ulei de masline
În plus, deoarece persoanele cu ulcer de stomac pot avea o boală de reflux acid însoțitor, este o idee bună să stai departe de alimentele picante și acre în timp ce un ulcer se vindecă.
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.