Colecistita este inflamația bruscă a vezicii biliare. Dacă această afecțiune persistă în timp, cum ar fi luni de zile, cu atacuri repetate, sau dacă există probleme dese cu funcția vezicii biliare, acest fenomen este cunoscut sub numele de colecistită cronică.
Colecistul ca orice alt organ poate fi afectat de anumite schimbări iar simptomele sunt diferite. Acestea nu trebuiesc ignorate, nu vor trece de la sine ci este necesar a se lua măsuri pentru a evita situații și mai neplăcute.
În cele mai multe cazuri, calculii biliari acționează prin blocarea tubului care duce din vezica biliara cauza fiind colecistita. Acest lucru duce la o acumulare de bilă care poate provoca inflamație. Alte cauze ale colecistitei includ probleme ale canalului biliar, tumori, boli grave și anumite infecții.
Dacă este lăsată netratată, colecistita poate duce la complicații grave, uneori care pun viața în pericol, cum ar fi ruptura vezicii biliare.
Simptome colecistitei
Semnele și simptomele colecistitei pot include:
- Durere severă în partea dreaptă superioară sau în centrul abdomenului
- Durere care se răspândește la umărul drept sau la spate
- Sensibilitate peste abdomen atunci când este atins
- Greață
- Vărsături
- Febră
Semnele și simptomele apar adesea după masă, în special atunci când consumăm alimente grase sau cu un conținut ridicat de grăsimi.Dacă durerea este de mare intensitate, înseamnă că trebuie să consultați de urgență medicul.
Cauzele colicistitei
Colecistita apare atunci când vezica biliară devine inflamată. Inflamația vezicii biliare poate fi cauzată de:
1.Calculi biliari
De cele mai multe ori, colecistita este rezultatul granulelor dure care se dezvoltă în vezica biliară (calculi biliari). Calculii biliari pot bloca tubul (canalul chistic) prin care curge bila atunci când părăsește vezica biliară. Bila se acumulează, provocând inflamație.
2. O posibilă tumoare
O tumoare poate încetini sau chiar impiedica scurgerea bilei din vezica biliară în mod natural, provocând acumularea de bilă, care poate duce la colecistită.
3. Blocarea canalului biliar.
Răsucirea sau cicatrizarea canalelor biliare poate provoca blocaje care duc la colecistită.
4. O infecție
Anumite infecții virale pot declanșa inflamația vezicii biliare.
5. Probleme la nivelul vaselor de sânge.
O boală sau un început de afecțiune poate deteriora vasele de sânge și poate reduce fluxul sanguin către vezica biliară, ducând la colecistită.
Prevenirea colecistitei
Este de dorit a reduce riscul de colecistită prin prevenție activă, care are ca pași următoarele reguli:
Slăbește treptat.
Pierderea rapidă în greutate poate crește riscul de calculi biliari. Dacă este necesar să slăbiți, faceți acest lucru în mod gradual, fără cure de slabire *după ureche*, ci recomandate de un nutriționist, având în vedere și starea Dvs.
Mențineți o greutate sănătoasă.
Dacă sunteți supraponderal probabilitatea de a dezvolta calculi biliari este mare. Pentru a obține o greutate normală, reduceți numărul de calorii și creșteți nivelul activitaților fizice. Mențineți o greutate sănătoasă prin menținerea și dezvoltarea unui stil de viață cât mai activ.
Renunțați la prăjeli și alimente bogate în grăsimi și sărace în fibre pentru că pot crește riscul de calculi biliari. Pentru a reduce riscul, alege o dieta bogată în fructe, legume și cereale integrale.
Teste și modalități de diagnosticare a colecistitei
Analize de sânge
Pentru a înțelege cât mai bine acest fenomen, medicul va solicita o serie de analize amănunțite, pentru a examina dacă există semnele unei infecții sau a altor probleme.
Mai multe tipuri de ecografii pot fi ultilizate în acest sens, cu scopul de a genera imagini care pot arăta cu claritate dacă există probleme de colecistită.
Alimentația în caz de colecist
Alimentația este un factor deosebit de important în patologia biliară.Rolul ei este de a ajuta în digestie și în absorbția grăsimilor ingerate precum și a principalelor tipuri de vitamine.
Alimente indicate a se consuma sunt:
- pește
- cereale integrale
- legume
- fructe
Conform unor studii recent publicate s-a constatat că un consum constant de cafea sau ceai verde, ne poate proteja de formarea calculilor biliari.
Tratamentul afecțiunilor biliare
Poate fi complex și se începe cu modificarea stilului de viață și a regimului alimentar.Tratamentul necesită internare în spital pentru ca pacientul să fie supravegheat îndeaproape de personalul medical. Acesta include:
Regim alimentar
Există posibilitatea unor restricții în ceea ce privește mâncarea sau unele băuturi(mai ales cele carbogazoase).
Medicul poate prescrie antibiotic, mai ales în cazul în care se constată o infecție
In paralel se vor prescrie și medicamente pentru durere
Procedura medicală de eliminare a pietrelor se numește colangiopancreatografie retrogradă endoscopică.
Practic sunt eliminate pietrele care blochează canalele biliare.
Operația de îndepărtare a a vezicii biliare se numește colecistectomie. Procedură e foarte ușoară (minim invazivă) și implică câteva incizii în zona abdominală. Este realizată laparoscopic.
Mituri/ realitate în ceea ce privește colecistectomia
Operația este realizată cu mare atenție, vezica fiind extrasă prin orificii sub supravegherea unei minuscule camere video.Pentru a face acest lucru este necesar un anume spațiu de manevră, spațiu (abdomenul) care este *umflat* temporar cu dioxid de carbon.Acesta nu are niciun efect secundar asupra pacientului.
*Am pietre mici, deci nu mă operez.*
Cele mai periculoase sunt tocmai acele pietricele micuțe, care pot provoca pancreatita-o complicație periculoasă a litiazei veziculare.
*Dacă te operezi, trebuie să adopți un regim alimentar pentru toată viața*
Intr-adevăr va trebui să faci o schimbare în stilul de viață și să eviți grăsimile cât mai mult cu putință.
Avantajele unei operații laparoscopice țin de minunile tehnologiei și de tehnici de abordare și anume:
- Vizibilitatea și claritatea în timpul actului operator
- Timpul este mult redus, iar chirurgul operează cu precizie milimetrică deoarece are o viziune fidelă printr-o imagine mărită.
- Durerile post operatorii sunt mici
- Recuperarea este de foarte scurtă durată
- Se evită pe această cale o serie de complicații ce ar putea apărea.
Sigur că există riscuri în orice intervenție chrurgicală , însă acestea sunt minime.
Specialiștii noștri te vor trata cu mult profesionalism și vor fi alături de tine în fiecare etapă. Colecistectomia laparoscopică nu necesită timpi de așteptare, poate fi efectuată imediat atunci când este cazul. Majoritatea pacienților se externează foarte repede, iar recuperarea post operatorie este mult mai ușoară.
Lucrăm la standarde internaționale de diagnostic și tratament, iar acest lucru se reflectă în excelența actului medical și în modalitatea de îngrijire a pacienților care trec pragul clinicii noastre.
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim