Anemia - Cauze, simptome, tratament

Ce este anemia?

Anemia este o afectiune reprezentată de un deficit al globulelor roșii din sânge, care au în mod normal rolul de a transporta o cantitate adecvata de oxigen către țesuturile corpului.

Atunci când acestea nu-și mai pot exercita acest rol, o sa observam o scădere a hematocritului și hemoglobinei, care se vor asocia cel mai adesea cu simptome de oboseală și fatigabilitate datorate hipoxiei țesuturilor.

Citeste si: Cum poate stresul să îți afecteze inima

Simptome anemie

Semnele anemiei pot fi atât de ușoare încât s-ar putea să nu le observi. La un moment dat, pe măsură ce celulele din sânge scad, simptomele sunt mai pronunțate. În funcție de cauza anemiei, simptomele pot include:

 • Amețeli, amețeli sau senzație de parcă ești pe cale să leșini
 • Bătăi ale inimii rapide sau neobișnuite
 • Durere de cap
 • Durere, inclusiv în oase, piept, burtă și articulații
 • Probleme de creștere, pentru copii și adolescenți
 • Dificultăți de respirație
 • Piele palidă sau galbenă
 • Mâinile și picioarele reci
 • Oboseală sau slăbiciune

Tipuri și cauze ale anemiei

Există mai mult de 400 de tipuri de anemie și sunt împărțite în trei grupuri:

 • Anemia cauzată de pierderea de sânge
 • Anemia cauzată de scăderea sau producția defectuoasă de globule roșii
 • Anemia cauzată de distrugerea globulelor roșii

Anemia cauzată de pierderea de sânge

Puteți pierde hematii din sânge prin sângerare. Acest lucru se poate întâmpla lent pe o perioadă lungă de timp și este posibil să nu observați. Cauzele pot include:

 • Afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi ulcere, hemoroizi, gastrită (inflamația stomacului) și cancer
 • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, care pot provoca ulcere și gastrită
 • Menstruația unei femei, mai ales dacă aveți o menstruație abundentă (sau menstruație abundentă). Acest lucru poate fi asociat cu fibroame.
 • Posttraumatism sau postoperator

Citeste si: Durerile de burtă sau durerile abdominale, când ne adresăm medicului?

Anemia cauzată de scăderea sau producția defectuoasă de globule roșii

Cu acest tip de anemie, corpul dumneavoastră poate să nu creeze suficiente celule sanguine sau aceastea să nu funcționeze așa cum ar trebui.

Acest lucru se poate întâmpla deoarece este ceva în neregulă cu hematiile propiu-zise sau pentru că nu aveți suficiente minerale și vitamine pentru ca celulele roșii din sânge să se formeze. Condițiile asociate cu aceste cauze de anemie includ:

 • Anemia prin deficit de fier- care se mai numeste si anemie feripriva
 • Siclemia - anemia cu hematii in forma de secera care nu si mai pot executa functiile
 • Anemia cu deficit de vitamine, în special b12 sau acid folic

Problemele care pot sa apara la nivelul măduvei osoase și ale celulelor stem pot împiedica organismul să producă suficiente globule roșii.

Anemia reprezentata printr-un test de sange

Anemia cauzată de probleme ale măduvei osoase sau ale celulelor stem include:

 • Anemia aplastică- apare atunci când nu aveți suficiente celule stem sau nu aveți deloc. Este posibil să aveți anemie aplastică mostenita genetic sau pentru că măduva osoasă a fost afectata de anumite medicamente, radiații, chimioterapie sau infecție. Alte boli maligne care afectează în mod obișnuit măduva osoasă includ mielomul multiplu sau leucemia. Uneori, nu există o cauză clară a anemiei aplastice.
 • Talasemia se întâmplă cu o problemă cu formarea hemoglobinei (4 lanțuri nu sunt formate corect). Produceți globule roșii foarte mici - deși puteți face suficiente din ele pentru a fi asimptomatice sau poate fi grav. 

Anemia prin deficit de fier apare deoarece nu aveți suficient fier în organism.

Măduva osoasă are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, acea parte a globulelor roșii care duce oxigen la organele tale. Anemia prin deficit de fier poate fi cauzată de:

 • Dietă fără suficient fier, în special la sugari, copii, adolescenți, vegani și vegetarieni
 • Anumite medicamente, alimente și băuturi cu cofeină
 • Afecțiuni digestive, cum ar fi boala Crohn sau dacă vi s-a îndepărtat o parte a stomacului sau a intestinului subțire
 • Sarcina și alăptarea consumul de fier în organism
 • Menstruatia
 • Sangerarea cronica lenta (de obicei de cauza gastrointestinala)

Anemia falciforme este o tulburare în care hematiile, care sunt de obicei rotunde, devin în formă de semilună din cauza unei probleme la genele tale. Anemia apare atunci când celulele roșii din sânge se descompun rapid, astfel încât oxigenul nu ajunge la organe si tesuturi. Celulele roșii din sânge în formă de semilună se pot bloca și în vase de sânge mici și pot provoca durere.

Anemia cu deficit de vitamine apare atunci când nu primiți suficientă vitamina B12 și acid folic. Aveți nevoie de aceste două vitamine pentru a produce globule roșii. Acest tip de anemie poate fi cauzată de:

Deficiență alimentară: dacă mâncați puțină sau deloc carne, este posibil să nu obțineți suficientă vitamina B12. Dacă gătiți prea mult legume sau nu mâncați suficient, este posibil să nu obțineți suficient acid folic.

Anemia megaloblastică: când nu obțineți suficientă vitamina B12, acid folic sau ambele

Anemie pernicioasă: când corpul tău nu absoarbe suficientă vitamina B12

Este anemia letală?

Unele anemii moștenite genetic, cum ar fi siclemia, pot duce la complicații care pun viața în pericol. Pierderea multor sânge duce rapid la anemie acută, severă și poate fi fatală.

La persoanele în vârstă, anemia este asociată cu un risc crescut de deces. De aceea, este vital sa efectuati cate o hemoleucograma la un interval regulat pentru a vă asigura că sunteți în afara oricărui pericol.

Pentru setul complet de analize și un diagnostic concret, va recomandam cu incredere sa apelați la serviciile oferite de clinica Physiomedica, care dispune de o întreaga echipă de medici specialiști in diagnosticarea unei mari varietăți de afectiuni și îndrumarea cat mai bun a pacienților spre un tratament adecvat.

Analize si investigatii anemie

O hemoleucograma completa vă va măsura numărul hematiilor, hemoglobina și alte componente ale sângelui. Anemia are si o componenta genetica, deci cel mai probabil medicul vă va întreba despre istoricul dumneavoastră familial și istoricul dumneavoastră medical după efectuarea hemoleucogramei.

Pe langa aceasta, se mai pot efectua anumite analize pentru a stabili mai exact cauza și tipul de anemie, inclusiv:

 • Frotiu de sânge pentru a număra celulele albe din sânge, a verifica forma celulelor roşii din sânge şi a căuta celule neobişnuite
 • Număr de reticulocite pentru a verifica dacă există celule roșii imature- aceasta ne poate da informații cu privire la gradul de afectare medulara si rata de reinnoire a celulelor sangvine

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.

Cunosti pe cineva interesat de serviciile noastre?

Clinica Physiomedica

Calea Floresti 2B, Cluj-Napoca
pencilcrosschevron-down
Cu ce va putem ajuta?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram