Guta – Cauze, simptome, tratament

Guta - Cauze, simptome, tratament
cB2284mpbXpN

Ce este guta?

Guta este o formă comună și complexă de artrită care se caracterizează prin atacuri bruște și severe de durere, tumefiere, înroșire și sensibilitate la una sau mai multe articulații, cel mai adesea la cea adiacenta degetului mare de la picior.

Un atac de gută poate apărea brusc și este însoțită de o durere insuportabilă la nivelul articulației si o senzatie de arsură. Articulația afectată este fierbinte, umflată și atât de sensibilă încât până și greutatea cearșafului de pe ea poate părea intolerabilă.

Simptomele gutei pot să apară și să dispară, dar există modalități de a gestiona simptomele și de a preveni crizele.

cum arata guta
Aceasta afectiune provoacă dureri intense și umflături în jurul uneia sau mai multor articulații. Guta afectează cel mai frecvent articulația de la baza degetului mare. Sursa foto: Mayo Clinic.

Cauzele gutei

Aceasta apare atunci când exista cristale de urat se acumulează în articulație, provocând inflamația și durerea intensă a unui atac de gută. Cristalele de urat se pot forma atunci când există un nivel ridicat de acid uric în sânge.

Organismul produce acid uric atunci când descompune purinele – substanțe care se găsesc în mod natural în corpul tău. Purinele se găsesc și în anumite alimente, inclusiv în carnea roșie și în carne de organe, cum ar fi ficatul.

Fructele de mare bogate în purine includ hamsii, sardine, midii, scoici, păstrăv și ton. Băuturile alcoolice, în special berea, și băuturile îndulcite cu zahăr din fructe (fructoză) promovează niveluri mai mari de acid uric.

În mod normal, acidul uric se dizolvă în sânge și trece prin rinichi în urină. Dar uneori fie corpul tău produce prea mult acid uric, fie rinichii tăi excretă prea puțin acid uric.

Citeste si: Anemia – Cauze, simptome, tratament

Care sunt simptomele gutei?

Semnele și simptomele gutei apar aproape întotdeauna brusc și adesea noaptea. Acestea includ:

– Dureri articulare intense. Guta afectează de obicei degetul mare, dar poate apărea în orice articulație. Alte articulații frecvent afectate includ gleznele, genunchii, coatele, încheieturile și degetele. Durerea este probabil să fie cea mai severă în primele patru până la 12 ore de la debut.

– Disconfort persistent. După ce durerea cea mai severă dispare, disconfortul articular poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Este posibil ca atacurile ulterioare să dureze mai mult și să afecteze mai multe articulații.

– Inflamație și roșeață. Articulația sau articulațiile afectate devin umflate, sensibile, calde și roșii.

– Gamă limitată de mișcare. Pe măsură ce aceasta afectiune progresează, este posibil să nu vă puteți mișca articulațiile la fel ca înainte.

guta poza
, acidul uric se poate acumula, formând cristale de urat ascuțite, ca de ac, într-o articulație sau în țesutul înconjurător, care provoacă durere, inflamație și umflare.

Complicatiile gutei

Persoanele pot dezvolta afecțiuni mai severe, cum ar fi:

Guta recurenta. Este posibil ca unii oameni să nu mai experimenteze niciodată semne și simptome. Alții pot prezenta crize de guta de mai multe ori pe an.

Medicamentele pot ajuta la prevenirea atacurilor de gută la persoanele cu gută recurentă. Dacă nu este tratată, guta poate provoca eroziunea și distrugerea unei articulații.

Guta avansata. Netratată poate determina formarea de depuneri de cristale de urat sub piele în noduli numiți tofi. Tofii se poate dezvolta în mai multe zone, cum ar fi degetele, mâinile, picioarele, coatele sau tendoanele lui Ahile de-a lungul spatelui gleznelor. De obicei, tofii nu sunt durerosi, dar pot deveni umflati și sensibili în timpul atacurilor de gută.

Pietre la rinichi. Cristalele de urat se pot acumula în tractul urinar al persoanelor cu gută, provocând pietre la rinichi. Medicamentele pot ajuta la reducerea riscului de pietre la rinichi.

Pentru a evita complicatiile este foarte important sa tineti aceasta afectiune sub control prin monitorizarea continua a valorilor serice ale acidului uric.

Clinica Physiomedica dispune de o întreaga echipă de medici specialiști în Medicină Internă vă așteaptă cu încredere pentru a va oferi cele mai de încredere servicii. În cadrul clinicii putem efectua atat analize pentru depistarea anumitor boli, cat si monitorizarea continua a valorilor acestor analize și îndrumarea spre cele mai bune recomandari pentru a va vindeca.

Cum se trateaza guta?

Medicamentele pentru gută sunt disponibile în două tipuri și se concentrează pe două probleme diferite. Primul tip ajută la reducerea inflamației și durerii asociate cu atacurile de gută.

Al doilea tip funcționează pentru a preveni complicațiile gutei prin scăderea cantității de acid uric din sânge.

Ce tip de medicament este potrivit pentru dumneavoastră depinde de frecvența și severitatea simptomelor dumneavoastră, împreună cu orice alte probleme de sănătate pe care le puteți avea.

Citeste si: Poliartrita reumatoidă – Ce investigații sunt necesare?

Medicamente pentru tratarea atacurilor de gută

Medicamentele utilizate pentru a trata crizele și pentru a preveni atacurile viitoare includ:

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). AINS includ opțiuni fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen, precum și AINS mai puternice. AINS prezintă riscuri de durere de stomac, sângerare și ulcere.
  • Colchicina. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda colchicină, un medicament antiinflamator care reduce eficient durerea. Cu toate acestea, eficacitatea medicamentului poate fi compensată de reacții adverse, cum ar fi greață, vărsături și diaree.
  • Corticosteroizi. Medicamentele corticosteroizi, cum ar fi prednisonul, pot controla inflamația și durerea gutei. Corticosteroizii pot fi sub formă de pastile sau pot fi injectați în articulație. Efectele secundare ale corticosteroizilor pot include schimbări de dispoziție, creșterea nivelului glicemiei și creșterea tensiunii arteriale.

Dacă aveți mai multe atacuri în fiecare an sau dacă atacurile sunt mai puțin frecvente, dar deosebit de dureroase, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pentru a reduce riscul de complicații.

Dacă aveți deja dovezi de leziuni cauzate de gută la radiografiile articulațiilor sau aveți tofi, boală cronică la rinichi sau pietre la rinichi, vă pot fi recomandate medicamente pentru a reduce nivelul de acid uric.

Alimente sunt recomandate in cazul gutei

Evita alimentele și băuturile bogate în purine pentru a reduce riscul unui atac de guta.

  • Ar trebui să stați departe de aceste tipuri de alimente:
  • Bere și lichioruri de cereale (cum ar fi vodca și whisky-ul)
  • Carne roșie, miel și porc
  • Ficatul, rinichii 
  • Fructe de mare, în special crustacee, cum ar fi creveții, homari, midii, hamsii și sardine
  • Produse bogate în fructoză, cum ar fi sifon și unele sucuri, cereale, înghețată, bomboane și fast-food
  • Cele mai bune alimente pentru o dietă

Veți dori să alegeți opțiuni cu conținut scăzut de purine, cum ar fi:

  • Produse cu conținut scăzut de grăsimi și fără lactate, cum ar fi iaurtul și laptele degresat
  • Fructe și legume proaspete
  • Nuci, unt de arahide și cereale
  • Grăsime și ulei
  • Cartofi, orez, pâine și paste
  • Ouă (cu moderație)
  • Cărnurile precum peștele, puiul și carnea roșie sunt bune cu moderație.
  • Legume: Este posibil să vedeți legume precum spanacul și sparanghelul pe lista cu conținut ridicat de purine, dar studiile arată că acestea nu vă cresc riscul de gută sau atacurile.

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.