Durerile de burtă sau durerile abdominale sunt cele mai des întâlnite dureri cu care ne confruntăm ocazional. Acestea ne scot din ritmul nostru de zi cu zi, devin neplăcute,persistente și supărătoare.
Ce sunt durerile de burtă?
Din punct de vedere științific durerea se simte între coaste și regiunea genitală, dar își poate avea originea și în cavitatea abdominală (stomac, pancreas). Apar pe neașteptate și au o durată scurtă sau mai lungă
Pot semnala și o suferință care necesită intervenție medicală (apendicita sau peritonita).
Tipuri de dureri de burtă
Poate fi o durere continuă sau de tip spasmotic.
Durerea persistentă – poate varia ca timp de acțiune, cu frecvență mai mică sau mai mare și cu episoade sporadice sau continue, poate dispărea un timp și reapărea dar cu o intensitate și mai mare. Aici se iau în considerare factorii declanșatori referitori la tranzitul urinar sau digestiv.
Durerea de tip spasmotic – Se manifestă sub formă de disconfort la nivel abdominal, de intensitate moderată, dar cu episoade *flash* când există și un puseu de durere foarte mare cei drept, sporadic.
Durerea de burtă poate varia de la câteva ore la câteva zile.
Articol recomandat: Balonarea abdominală – Când să mergi la medic
Cauzele durerii de burtă
Ne pot induce un semnal de alertă și semnala diferite afecțuni. Cele mai des întâlnite cauze de ce ne doare burta sunt:
- constipația
- indigestia
- diareea
- gastroenteritas
- stres-ul prelungit
- bolile sistemului digestiv
- crampele menstruale
- apendicita
- colica renală
- ocluzia intestinală
- pancreatita
- ulcerul
- contacțiile în cazul femeilor însărcinate
Diagnostic si tratament
Durerile de burtă nu trebuiesc ignorate, mai ales dacă persistă. Este important, să luăm legătura cu un medic și să urmăm sfaturile care ni le oferă un specialist. Aceste dureri, nu trec de la sine, trebuie cercetată cauza și descoperit ce anume a declanșat acest episod dureros.
Medicul te va supune unei analize minuțioase, va efectua o analiză corporală pentru a idenitifica locul dureros și va face o serie de investigații. Se va palpa diferite zone ale stomacului pentru a constata dacă nu există semne de stomac mărit sau alte afecțiuni care se pot simți la palpare.
In urma palpării (anamneză) medicul va recomandă o serie de teste ce va trebui să le faci. De obicei o radiografie sau chiar o ecografie e suficient pentru a depista și urmări organele sau țesuturile. Acestea ajută și pentru depistarea unor tumori sau alte inflamații din organism.
Pentru toate există rezolvare atâta timp cât faci o vizită la medic și nu iei medicamente fără a știi cu exactitate cauza durerilor tale.
Alte teste ce pot fi făcute pentru a afla cauza durerilor abdominale
- colonoscopia
- endoscopia
- CT sau RMN
De obicei, medicul dispune și efectuarea uneor teste de sânge și urină pentru a elimina din multitudinea de posibilități, existența unor viruși sau paraziți periculoși pentru sănătatea ta.
Imediat dupa identificarea corectă a cauzei ce a declanșat episodul dureros, medicul va prescrie un tratament.
Acesta va consta în:
- administrarea de medicamente pentru reducerea inflamațiilor sau în cazul infecțiilor se prescriu antibiotice, împreună cu un probiotic.
- O scurta perioadă de timp se poate să fi supus unui regim alimentar, în cazul în care se constată că durerile tale au ca și cauză o anumită intoleranță.
- Intervenția chirurgicală în cazul în care se constată o afecțiune internă care se impune a fi remediată urgent ( Apendicita).
Prevenția durerilor de burtă
Iată și câteva sfaturi, numai bune de urmat dacă ne chinuie des astfel de dureri:
- Consumă alimente usor digerabile și mai puține prăjeli. Dacă durerile persistă și intervine și voma, nu mânca nimic în următoarele ore. Insă bea apa cu înghițituri mici pentru a preveni deshidratarea.
- Mișcarea este sănătate pentru trup și limpezime pentru minte. Așadar cât îți permite timpul, fă exerciții și bucură-te de plimbări în aer liber.Vei preveni cu success durerile abdominale.
- Mănâncă regulat, iar porțiile să fie mici. Nu uita, nu te ridica sătul de la masă și nu mânca până simți că ești plin.
- Renunță la fumat, alchool dacă constați că acestea îți provoacă disconfort.
- Bea apă des și sucuri acidulate mai rar.
Organismul îți dă semnale și tu trebuie să fi atent la ce e potrivit pentru tine sau dieta ta, ce obiceiuri alimentare îți faci, ce să nu mănânci pentru ca să preântâmpini pe viitor astfel de episoade de durere neplăcute.
Când ne adresăm medicului daca ne doare burta
Durerile de burtă pot fi un semnal și pentru alte afecțiuni, boli care pot fi tratate din timp dacă sunt descoperite în stadiu incipient.
- dacă constați că a apărut o umflatură sau există acel *ceva * la palpare care se simte sub piele (o umflatură)
- dacă abdomentul tău e încordat mai ales la palpare
- dacă ai febră și vărsături
- dacă în urma urinării constați că există urme de sânge
- similar și în cazul defecației
Dr. Jude Dana ClaudiaMedic specialist interne. Doctor în medicină, competență în ecografie
La clinica Physio Medica ecografiile sunt efectuate cu ajutorul celui mai nou model de ecograf GE proaspăt achiziționat. Daca aveți probleme digestive, dureri interne vă așteptăm la un consult.
Ecografie Cluj programari – 0775321275.
Durerile abdominale din timpul sarcinii
Datorită modificărilor corporale, corpul trece printr-o serie de stări și se adapteaază la noua lui situație. Deși crampele nu constituie o problemă majoră, dacă acestea sunt dese, pot să ne dea un semnal de alarmă și e important să discuți cu medical ginecolog aceste aspecte.
Balonarea – cel mai frecvent simptom întâlnit în sarcină, datorită nivelului ridicat de progesteron, care relaxează corpul dar duce și la o încetinire a digestiei.
Contracțiile – Apar în al treilea trimestru de sarcină. Ele sunt normale, și pregătesc corpul pentru viitorul efort. Totuși e important să iei legătura cu medical în cazul în care ele devin regulate.
Mișcările bebelușului – Copilul se mișcă și aceste senzații îți pot da starea de ușoare crampe sau contracții.
Intinderi musculare – bebelușul se dezvoltă și mușchii stomacului se întind pentru a se acomoda mai bine fătul. Pot să ai senzație de spasme sau ușoare contracții, puțin neplăcute, dar acestea sunt uzuale mai ales în sarcină.
Tratamentul naturist al durerilor de burtă
Printre cele mai tradiționale metode naturiste pentru calmarea crampelor sunt ceaiurile și masajul la nivelul stomacului.Deși sunt leacuri arhicunoscute, este bine să ceri sfatul medicului pentru a te asigura că nu agravezi simptomele.
Iată și cele mai cunocute ceaiuri calmante în cazul durerilor de burtă:
Ceaiul de mușetel poate fi folosit pentru a calma spasmele stomacale. Este un bun remediu și pentru balonare.Cu efect blând acesta calmează și ajută chiar și în cazul gazelor intestinale.
Masajul zonelor afectate, poate avea un efect benefic mai ales în combinație cu o serie de uleiuri esențiale care reduc senzația de durere.
Prevenirea durerilor de burtă
Nu toate tipurile de dureri de burtă pot fi prevenite, însă cele obișnuite,pot fi înlăturate dacă respecți o serie de recomandări:
- Consumă alimente ușoare până ce simptomele dispar. Chiar și un regim de o zi sau două nu strică.In cazul în care durerile sunt însoțite de vărsături, nu mânca nimic.
- Hidreatează-te cât mai des cu putință, renunță la sucuri carbogazoase sau care conțin cofeină.
- Fă sport și mișcare cât de des poți
- Mănâncă regulat și în porții mici
- Consumă alcohol în cantități moderate.
Expertii de la healt.com spun că aceste suferințe putem să le înlăturăm foarte simplu-prin mișcare sau plimbare. Chiar dacă pare bizar se pare ca o mică plimbare ar ajuta în cazuri de constipație, gaze sau colon iritabil.
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.