Ecografia este una dintre cele mai folosite metode de diagnosticare, pentru că oferă informații extrem de valoroase, mai ales când este completată și de alte teste. Iata ce este o ecografie:
Ecografia se poate face la nivelul organelor interne, nu necesită pregătire anterioară a a pacientului, făcând posibil un diagnostic de mare precizie, pentru o paleta largă de afecțiuni.
Acest echipament este costisitor, dar permite explorarea organelor interne cu exactitate și este una dintre cele mai accesibile și mai sigure investigații.
Ce este un ecograf?
Este un dispozitiv portabil care pus în contact cu pielea pacientului, produce unde ultrasonore cu frecvență înaltă.Imaginile ecografice se folosesc pentru a stabili un diagnostic rapid.Avantajul ecografului este ca acesta transmite în timp real informația cu ajutorul ultrasunetelor prin diverse tipuri de țesut. In plus această tehnică este neinvazivă, poate fi repetată ori de câte ori este nevoie și a devenit un instrument deosebit de util pentru diagnosticarea unor boli.
Echipamentul clinicii Physiomedica permite efectuarea de explorări ecografice:
- ecografie abdominală
- ecografie mamară
- ecografie endovaginală
- ecografie tiroidiană
- ecografie musculoscheletică
- ecografie vasculară
Ecografia se folosește de undele sonore de înaltă frecvență pentru a captura imagini și video din interiorul corpului. Ecografii abdominale sunt folosite pentru a ajuta medicul dumneavoastră de a vedea organele și structurile din interiorul abdomenului.
Ecografiile sunt sigure și nedureroase. Imaginile cu ultrasunete sunt capturate în timp real. Acestea sunt capabile să arate structura și mișcarea organelor interne, precum și sângele care curge prin vasele de sânge.
De ce se efectuează o ecografie abdominală?
Ecografiile abdominale sunt utilizate pentru a verifica organele majore din cavitatea abdominală. Aceste organe includ vezica biliara, rinichi, ficat, pancreas, și splina.
Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o posibilă afecțiune, o ecografie abdominală poate fi un bun start de diagnosticare în viitorul apropiat pentru :
- cheag de sânge
- o analiză amănunțită a organelor interne(cum ar fi ficatul, splina sau rinichii)
- lichid în cavitatea abdominală
- piatră biliară
- hernie
- pancreatită
- blocaj renal sau cancer
- piatră la rinichi
- cancer la ficat
- apendicita
- posibile tumori
Ecografiile abdominale pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la ghidajul medicului dumneavoastră în timpul anumitor proceduri. De exemplu:
În timpul unei biopsii abdominale, medicul dumneavoastră poate utiliza ultrasunete pentru a vedea unde să plaseze acul pentru a elimina un mic eșantion de țesut.
Ecografiile pot ajuta cu exactitate medicul când execută o procedură de scurgere a lichidului dintr-un chist sau abces. Acesta poate utiliza ultrasunete pentru a examina fluxul de sânge în interiorul abdomenului.
Utilizările sunt diverse iar rezultatele ajută specialistul să vadă cu claritate care este problema și cum se poate interveni.
Ecografia mamară
O ecografie mamară este o tehnică imagistică frecvent utilizată pentru depistarea tumorilor și a altor anomalii de sân. Ultrasunetele utilizează undele sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini detaliate ale interiorului sânilor.
Spre deosebire de raze X și CT, ultrasunete nu folosesc radiații și sunt considerate sigure pentru femeile gravide și mamele care alăptează.
Medicul poate efectua o ecografie mamară dacă se descoperă un nodul suspect în sânul dumneavoastră. O ecografie ajută la localizarea cu exactitate a nodulului,la masurarea acestuia și dacă nodul este un chist umplut cu lichid sau o tumoare solidă.
Când este cazul să facem o ecografie mamară?
Ecografie mamară poate fi folosită pentru a evalua un nod la sân. Informațiile furnizate de aparat sunt utile, pentu că furnizează în timp real unele afecțiuni pe care nu stiam că le avem. Medicul poate să facă măsuratori și să constate exact unde este poziționat chistul sau nodulul. Deasemenea tot acest proces, poate fi ținut sub control mai ales dacă aceste formațiuni sunt descoperite la timp.
In cazul descoperiri unor protuberanțe ,medicul nu va putea știi exact de ce naură sunt. Acest lucru poate fi stabilit numai dacă o probă de țesut sau lichid este îndepărtată din nodul și testată într-un laborator.
Pentru a obține o mostră de țesut sau lichid, medicul dumneavoastră poate efectua o biopsie cu ultrasunete. În timpul acestei proceduri, medicul dumneavoastră se va folosi o ecografia mamară ca un ghid în timp ce prelevează proba de țesut sau lichid.
Materialul recoltat va fi apoi trimis la un laborator pentru analiză. Așteptarea rezultatului biopsiei poate fi stresantă, dar este important să rețineți că patru din cinci noduli de sân sunt de natură benignă, sau necanceroasă.Totul se poate trata, atâta timp cât mergeți la control și vă îngrijiți de sănătatea dumneavoastră.
În afară de a fi utilizat pentru a determina natura unei anomalii de sân, o ecografie mamară poate fi, de asemenea, efectuată pentru:
- femei sub 25 de ani
- femeile care sunt gravide
- femeile care alăptează
- femei cu implanturi mamare din silicon
Tipuri de ecografii
Ecogravie endo vaginala
Ecografie transvaginală
Este importantă pentru a preveni patologii uterine și ovariene ce afectează calitatea vieții femeilor, dar, mai ales, foarte importantă în depistarea din timp a cancerului de col uterin.
Când este recomandată?
Atunci când facem un examen ginecologic de rutină sau pentru cel de sarcină. Ușurează depistarea la timp a unor afectiuni, în vederea diagnosticării corecte a unor posibile probleme. Ajută la analizarea complexă a funcție organelor genitale sau a poziției fătului.
Ecografia transvaginală oferă detalii amănunțițe și mult mărite, imagini de o claritate foarte bună asupra uterului și a ovarelor, trompelor uterine, endometrului sau a vezicii urinare. Se realizează rapid, nu necesită spitalizare sau anestezie, este o metoda nedureroasă.
Ecografie tiroidiană
Ecografia glandei tiroide folosește ultrasunetele pentru a obține imagini de o înaltă fidelitate ale glandei pacientului, cu scopul evaluării acesteia. Această metodă de investigație este una complet nedureroasă, însa extrem de utilă pentru medici.
Medicul recomandă ecografia glandei tiroide pacientului care suferă de hipotiroidism sau hipertiroidism, astfel încât să depisteze din timp sau să examineze formațiuni atipice precum nodulii, chisturile sau tumorile.
Ecografie musculoscheletică
Este cunoscută și sub denumirea de sonografie musculo -scheletală. Se folosesc unde sonore de frecvență înaltă pentru a produce imagini detaliate ale deformărilor țesuturilor moi din jurul tendoanelor, articulațiilor și mușchilor fără a te expune radiațiilor.
Aceasta se utilizează pentru a ajuta în terapiile de recuperare, pentru ameliorarea disconfortului cauzat de leziunile musculo-scheletice și pentru a trata afecțiuni precum:
- Artrită
- Inflamarea tendoanelor
- Umăr paralizat
- Sindromul de tunel carpian
- Cotul tenisului sau cotul golfului
- Disfuncția articulației sacroiliace
- Gută
- Nervi comprimați
Tendinopatia
De obicei, această procedură se face pentru a diagnostica următoarele afecțiuni:
- Rupturi la nivelul ligamentelor, mușchilor sau tendoanelor
- Săngerări în mușchi sau ligament
- Tumori ale țesuturilor moi
- Acumulare de fluide
Această procedură este frecventă în cazul leziunilor legate de sport, sau antrenamente intense făcute de sportivi de performanță.
Se utilizează de asemenea în cazul bolilor cronice ca artrita. Ecografia detectează din timp o posibilă artrită, astfel încât să poată fi încetinit progresul bolii.
Ecografia musculo-scheletală este un test non-invaziv fără nici un risc și oferă modalitatea ideală medicului specialist de a vizualiza problema și de a găsi o soluție pentru aceasta.
Ecografie vasculară
Ecografia Doppler utilizează unde de sunet de înaltă frecvență pentru a măsura cantitatea de flux sanguin din artere și vene.
Acest lucru poate ajuta la diagnosticarea și tratarea unei varietăți mari de afecțiuni, inclusiv cheaguri de sânge și circulația anormală.
O ecografie Doppler poate fi utilă ca parte a studiului fluxului de sânge.
Acest tip de ecografie este o procedură non invazivă care necesită puțină pregătire. Rezultatele oferă medicului specialist informații importante despre fluxul de sânge prin arterele și venele importante și despre modalitatea de circulație. De asemenea, se poate cerceta dacă există riscul unui fluxul sanguin blocat sau redus prin zonele înguste ale arterelor, ceea ce ar putea conduce la un accident vascular cerebral sau vă poate diagnostica dacă aveţi sau nu boala varicoasă a membrelor inferioare.
Medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii Doppler de vase şi artere în cazul în care prezentați semne de scădere a fluxului sanguin în arterele sau vene. O cantitate redusă de flux sanguin se poate datora blocării arterei, unui cheag de sânge în interiorul unui vas de sânge sau a unei leziuni a unui vas de sânge.
Specialistul vă poate îndruma să faceți o ecografie de vase şi artere Doppler dacă aveți o serie de simptome precum:
- arterioscleroză, îngustarea și întărirea arterelor care alimentează diverse părţi ale corpului
- tumori de natură vasculară
- tromboză venoasă profundă
- tromboflebită superficială
Toate aceste tipuri de ecografii se pot face în cadrul clinicii Venart, unde veți beneficia de servicii premium și de consiliere din partea specialiștilor noștrii.Fiecare pacient este o prioritate pentru noi și tratăm fiecare caz cu mare atenție. Diagnosticul, tratamentul sau variantele terapeutice sunt expuse clar, pentru ca toți cei care apelează la noi, să înţeleagă toate dimensiunile stării sale de sănătate, precum şi soluţiile optime pentru remedierea situaţiei.
La clinica Physiomedica Cluj, ecografiile sunt efectuate cu ajutorul celui mai nou model de ecograf GE proaspat achizitionat.
Daca aveti probleme digestive, daca aveti dureri interne, sau orice simptome suspecte pe aceasta zona va asteptam la un consult.
Ecografie Cluj programari – 0775321275.