Ce este si care sunt beneficiile terapiei cu ultrasunete?

In zilele noastre știința medicală a găsit multe moduri alternative de a vindeca unele boli, inclusiv terapia cu ultrasunete folosind tehnologii moderne de ultimă generație. Acesta metodă a fost folosită cu mult timp în urmă ca modalitate eficientă de a vindeca unele boli.

Despre terapia cu ultrasunete se stie si este foarte renumită, deoarece a fost folosită încă din anii 1940 și este utilă pentru a vindeca unele boli asociate  mușchilor și țesuturilor. Vom prezenta beneficiile pentru sănătate ale terapiei cu ultrasunete pentru a știi cu exactitate cum funcționează și ce aport benefic are asupra sănătății noastre:

Stimularea celulelor metabolismului

Din cercetările medicale, utilizarea terapiei fizice cu ultrasunete va afecta celulele țesuturilor moi ale sistemului muscular. Pentru  a obține rezultate foarte bune, celulele metabolismului care au fost stimulate prin ultrasunete vor grăbi vindecarea pe fluxul sanguin din interiorul corpului. Căldura ultrasunetelor poate determina ca efectul de vindecare să se producă mai rapid. Astfel, conform științei medicale, utilizarea ultrasunetelor va vindeca unele răni, cum ar fi   rănile dobândite pe cale chirurgicală.

Reducerea durerii

Potrivit studiilor stiițifice utilizarea ultrasunetelor va provoca reducerea durerii, inclusiv a spasmelor musculare .Este de fapt un proces de vindecare a țesutului. Căldura ultrasunetelor în sine va aduce efectul pozitiv al reducerii durerii, în special asupra mușchilor.

Dar ce este terapia cu ultrasunete?

O concepție greșită foarte des întâlnită se referă la tratamente de fizioterapie, acestea nefiind limitate la tehnici de masaj și prescripție de întindere.  Metodele moderne pe care echipa noastră de fizioterapie le utilizează costau în tehnologii inovative care rezolvă o mare parte de afecțiuni prin metode neinvazive.

O astfel de metodă utilizată, este cea a terapiei cu ultrasunete. Fizioterapeuții  noștri explică modul în care această tehnică este utilizată. Iată răspunsul la câteva dintre cele mai frecvente întrebări cu privire la terapia cu ultrasunete.

Ce este terapia cu ultrasunete?

Terapia cu ultrasunete este o electroterapie care a fost folosită în cabinetele de fizioterapie de mulți ani. Este utilizată în principal pentru efectul său non-termic în cazul în care undele sonore de înaltă frecvență provoacă vibrații și mișcarea fluidelor celulare.

Beneficiile terapiei cu ultrasunete

Terapia cu ultrasunete indicatii

  • îmbunătățirea ratei de vindecare a anumitor țesuturi moi.
  • Creșterea nivelului fluxului de sânge într-o anumită zonă afectată pentru a accelera timpul de rezoluție al procesului inflamator.
  • Stimularea producției de colagen (principala proteină din tendoane și ligamente) în timpul vindecării țesuturilor.
  • Leziuni comune tratate cu ultrasunete
  • Tendinita
  • Osteoartrită
  • Leziuni ale ligamentelor și tendoanelor

La ce să vă așteptați când vă este recomandată această terapie ?

O cantitate mică de gel va fi aplicată pe partea corpului care urmează să fie tratată. Un traductor (cap de sunet) care este atașat la aparatul cu ultrasunete va fi plasat pe gel și mutat în cercuri mici de către fizioterapeut. Fizioterapeutul va seta aparatul să furnizeze adâncimea și intensitatea corespunzătoare a undei sonore necesare.

Cel mai probabil nu veți simți că se întâmplă nimic pe tot parcursul tratamentului cu ultrasunete. Dacă aveți disconfort sau durere vă anunțați imediat fizioterapeutul.

Cât de sigură este terapia cu ultrasunete?

Terapia cu ultrasunete este o tehnică de tratament sigură și inofensivă. Cu toate acestea, există situații în care terapia cu ultrasunete nu este adecvată. Fizioterapeutul  se va asigura că este o tehnică adecvată pentru nevoile dumneavoastră, in urma unui consult și a unor analize mai amănunțite.

Funcționează această tehnică în cazul meu?

Studiile au arătat că terapia cu ultrasunete poate îmbunătăți simptomele și vindecarea în diferite condiții ale țesuturilor moi. Cele mai recente studii au arătat că terapia cu ultrasunete are o probabilitate ridicată de vindecare și ameliorare a durerii iar beneficiile pe termen lung se vor vedea mai ales când această procedură va fi combinată cu mai multe terapii.

Câteva date științifice...

Ecografia terapeutică este modul de tratament care utilizează razele ultrasonice produse de mașina de terapie cu ultrasunete pentru ameliorarea durerii, inflamației și umflăturilor. Ecografia terapeutică este, de asemenea, denumit în mod obișnuit ca terapie cu ultrasunete sau terapie UST. UST în fizioterapie înseamnă pur și simplu terapie ultrasonică sau uneori este numită și terapie UltraSound.

Există multe detalii tehnice, ca setarea frecvenței, ajustarea intensității de care trebuie să avem grijă în timpul tratamentului, dar de toate acestea se ocupă fizioterapeutul în timpul ședintei.

Ultrasunetele sunt de fapt o undă sonoră a cărei frecvență este mai mare decât frecvența undei sonore. Aceasta înseamnă că există o anumită gamă de frecvență a undelor sonore pe care urechea umană le poate auzi. Când frecvența depășește acest interval sonor, atunci îl numim o undă cu ultrasunete.

Dar, în general, ultrasunete terapeutice au o frecvență între 0,7 și 3,3 megahertzi (MHz) produs de o mașină de terapie cu ultrasunete.

O mașină tipică de terapie cu ultrasunete constă dintr-un dispozitiv cu toate comutatoarele sale de control. Este conectat la un cap de traductor printr-un fir gros. Din dispozitiv, putem controla intensitatea și frecvența ultrasunetelor generate.

Se poate ajusta în funcție de nevoia pacientului. Capul traductorului vine în contact direct cu corpul pacientului. Acest cap de traductor produce valul de vibrație.

Când acest material se extinde, împinge substanța în fața sa, ceea ce produce o fază de compresie. Atunci când se contractă, rarefiază substanța din fața sa, care, la rândul său, produce o fază de rarefacție.

Deci, există o producție continuă a undei cu compresie alternativă și fază de rarefacție.

Efectul fiziologic al ultrasunetelor terapeutice

Acestea sunt clasificate ca efecte termice și non-termice.

Efectul termic

Efectul termic sau efectul de încălzire în țesuturile profunde este cel mai important efect fiziologic al acestuia. Ajută la vindecarea leziunilor tisulare care se află mai adânc prin îmbunătățirea alimentării cu sânge în întreaga regiune.

În timpul aplicării ultrasunetelor terapeutice folosind o mașină de terapie cu ultrasunete, energia transportată de un fascicul ultrasonic este atenuat (pierderea de energie) pe măsură ce trece prin țesut. Pierderea de energie se datorează împrăștierii din fascicul și absorbției. Energia împrăștiată din fascicul poate fi absorbită în altă parte a țesutului.

Efectul micro-masajului

Acesta este considerat a fi un efect datorat naturii periodice a câmpului de presiune acustică.

Streaming acustic: Undele cu ultrasunete oscilează în interiorul lichidului intra- sau extracelular, care este numit streaming acustic. Streamingul poate acționa pentru a modifica mediul local al unei celule, conducând, de exemplu, la modificarea gradientelor de concentrație din vecinătatea unei membrane extracelulare.

Indicații ale ultrasunetelor terapeutice

Există multe situații  în care terapia cu ultrasunete sa dovedit a fi foarte eficientă. Este profund efectul de micro-masaj și efectul de căldură internă care poate vindeca multe cazuri cronice de dureri musculo-scheletice.

Fie că tratăm o afecțiune profesională, ortopedică, reumatică sau sportivă, echipa noastră de specialiști oferă soluții personalizate prin combinarea diverselor terapii în funcție de afecțiunile pacientului. Scopul nostru este de a reda încrederea și sănătatea tuturor pacienților care apelează cu încredere la noi.

Cunosti pe cineva interesat de serviciile noastre?

Clinica Physiomedica

Calea Floresti 2B, Cluj-Napoca
pencilcrosschevron-down
Cu ce va putem ajuta?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram