Ce este Kinesio Taping? Beneficii pentru genunchi, umeri, glezne, încheieturi

Metoda Kinesio Taping este concepută pentru a facilita procesul natural de vindecare al organismului, oferind în același timp sprijin și stabilitate mușchilor și articulațiilor fără a restricționa gama de de mișcari naturale a corpului. Kinesio Tape (KT), sau banda kinesiologică, este o modalitate nou popularizată care este utilizată de terapeuți instruiți în metoda de înregistrare Kinesio.

Ce este Kinesio Taping?

Kinesio Tape este o bandă din fibră de bumbac hipoalergenică fără latex, cu un suport acrilic activat termic, care se întinde numai de-a lungul axei sale longitudinale.

Fără latex și purtabil zile la rând, Kinesio Tape este o modalitate de tratament sigură pentru pacienți variind de la pediatrie la geriatrie și vindecă cu succes o varietate de afecțiuni ortopedice, neuromusculare, neurologice și alte afecțiuni medicale.

Cand a fost creată procedura de Kinesio tapeing?

Kinesio Tape a fost creată și dezvoltată de Dr. Kenzo Kase în 1973. Este un tratament  revoluționar, conceput să faciliteze vindecarea naturală a organismului fără să limiteze mişcarea sau flexibilitatea corpului.

Ce este metoda Kinesio Taping?

Metoda Kinesio Taping este o tehnică terapeutică care vă oferă sprijinul pe care îl căutați, și ajută la reabilitarea leziunilor și disfuncțiilor fiziologice.

Prin direcționarea diferiților receptori din sistemul somatosenzorial, Kinesio Tape ameliorează durerea și facilitează drenajul limfatic prin ridicarea microscopică a pieliiin regiunea une se aplică banda. Această acțiune de ridicare formează convoluții în piele, crescând astfel spațiul interstițial și permițând o scădere a inflamației zonelor țintă.

Banda poate fi întinsă 40%-60% din lungimea sa. Grosimea și greutatea benzii sunt concepute pentru a aproxima greutatea și grosimea pielii.

In urma studiilor de cercetare științifică și aplicații clinice, Kinesio Tape se aplică în mod specific pacientului pe baza nevoilor evaluate. Constatările evaluării clinice dictează specificul aplicării  benzii kinesio tape și al utilizării co-intervențiilor selectate.

Cu utilizarea benzilor unice "I" sau modificări în formă de "X", "Y" sau alte forme specializate, precum și direcția și cantitatea de întindere plasate pe bandă la momentul aplicării, benzile Kinesio tape au capacitatea de a reeduca sistemul neuromuscular, reduce durerea și inflamația, optimiza performanța și de a promova buna circulație și vindecare,precum și de a ajuta la revenirea organismului la homeostazie.

Evaluarea și menținerea unui grad ridicat de control sunt esențiale în tratamentul oricărei afecțiuni clinice. Pentru a obține rezultatele dorite dintr-o aplicație Kinesio Taping - sau orice alt tratament - este necesară o evaluare completă a pacientului. În unele cazuri, tratamentul unei afecțiuni poate necesita, de asemenea, tratamentul altor afecțiuni subiacente.

Evaluarea poate include testarea manuală a mușchilor, o gamă largă de teste de mișcare, evaluarea mersului și orice alte teste considerate necesare în domeniul de aplicare al practicii kinetoterapeutului. Informațiile obținute în urma acestor evaluări vor permite stabilirea unui protocol de tratament adecvat. Kinesio Taping poate fi un plus valoros la acest protocol.

Efectele benefice ale benzilor kinesio taping

S-a dovedit că are efecte fiziologice pozitive asupra pielii, sistemului limfatic și circulator, fasciei, mușchilor, ligamentelor, tendoanelor și articulațiilor.

Când se pot utiliza benzile kinesio-taping?

Acestea pot fi utilizate împreună cu o multitudine de alte tratamente clinice și modalități și sunt eficiente în timpul fazelor de reabilitare cronică a leziunilor.Benzile kinesio-taping  sunt utilizate pe scară largă pentru măsuri preventive.

Pentru ce se utilizează banda kinesio?

Kinetoterapeuți, terapeuți ocupaționali, antrenori de atletism certificați, chiropracticieni, medici, asistenți medicali și fizioterapeuți din întreaga lume folosesc Kinesio Tape pentru multe disfuncții pe un spectru larg, de la tulburarea articulației temporomandibulare (TMJ) până la degetele de la picioare.

 Deși Kinesio Tape este utilizat în principal pentru a trata diverse afecțiuni, este de asemenea, utilizat de sportivii cu un înalt profil de performanță.

Metoda Kinesio taping - impact benefic asupra întregului organism

Se crede că metoda Kinesio provoacă efecte fiziologice asupra mai multor sisteme ale corpului, precum sistemul circulator/limfatic,sistemul muscular precum și articulațiile.

Utilizări ale procedurii Kinesio-taping

Kinesio Taping este utilizat în prezent de kinetoterapeuți pentru :

  • schimbarea tonusului muscular,
  • fluctuații ale fluidele limfatice,
  • modele corecte de mișcare
  • pentru a îmbunătăți postura.

Beneficiile utilizării benzii Kinesio taping

 1.Sunt  mai economice în timp decât alte modalități de tratament și recuperare

 2.Este ușor să înveți și să aplici

3. Există mai puține tipuri de benzi și pot fi folosite pe o perioadă mai lungă de timp

Mecanism de funcționare a benzii KT?

Următoarele sunt teoriile actuale despre modul în care funcționează Kinesio Tape aplicată în mod corect:

Pe piele, Banda Kinesio trage straturile superioare ale pielii, creând mai mult spațiu între dermă și mușchi.

Se crede că spațiul creat ameliorează presiunea asupra canalelor limfatice din zona dintre mușchi și dermă, creând mai mult spațiu pentru fluxul limfatic și, astfel, se realizează un drenaj limfatic mai bun în zonă afectată. Acest spațiu găzduiește, de asemenea, diferiți receptori ai nervilor care trimit informații specifice creierului.

Când spațiul dintre epidermă și mușchi este comprimat, în cazul unei leziuni, acești receptori ai nervilor sunt comprimați și trimit informații creierului cu privire la atingerea continuă, și perceperea unor stimuli cum sunt frigul, durerea, presiunea și căldura. Aceste informații determină creierul să trimită anumite semnale corpului cu privire la modul de a reacționa la stimuli respectivi.

Kinesio Tape modifică informațiile pe care acești receptori le trimit creierului și provoacă un răspuns mai puțin reactiv în organism, permițând corpului să funcționeze într-un mod mai normal și eliminând unele dintre blocajele care încetinesc în mod normal procesul de vindecare.

Kinesio Tape, de asemenea, se aplică pentru a trata afecțiunile țesuturilor mai profunde din organism.

Creșterea spațiului permite teoretic mușchilor o mai mare contractilitate, care, la rândul său, împinge mai mult lichid prin mușchi, rezultând o performanță musculară mai bună.

Rezultatele finale sunt reducerea oboselii musculare, creșterea mobilității in intervalul de mișcare, și o mai bună calitate a contracției musculare.

Kinesio Tape este utilizat pentru a îmbunătăți alinierea articulațiilor prin stimularea mușchilor și fasciei și poate reduce funcția mai slăbită a unei articulații prin influențarea grupurilor musculare opuse și a mobilității articulare.

Fascia și limfa au o relație de interdependență, astfel fascia este un material care împarte și separă mușchii și organele interne și ajută la furnizarea de sprijin împotriva gravitației în unele părți ale corpului.

Limfa elimină fluidele și substanțele chimice din mușchi.Canalele limfatice trec prin fascia dintre os și mușchi și superficial între piele și mușchi.

Atunci când fluxul de limfă este restricționat sau crescut, apare o acumulare de lichid în spatele zonei aglomerate, rezultând umflături care scad spațiul dintre mușchi și piele, determinând organismul să reacționeze la un stimul dureros.

Aplicarea benzii kinesio asigură o întindere de lungă durată, fără să strângă prea tare stratul de ţesut cicatricial.

Metoda poate fi pusă în aplicare şi împreună cu alte tratamente şi are o eficienţă dovedită în fazele cronice şi în caz de recuperare în urma unei  accidentări, sau ca măsură de prevenţie a traumatismelor.

Tehnica KINESIO TAPING este practicată la nivel mondial, mai ales de kinetoterapeuţi specializaţi în tehnici de recuperare a sportivilor, dar şi în cadrul medical.

Clinica Physiomedica dispune de aparatura de ultima generatie in tratamentele de recuperare. Pentru mai multe detalii accesati sectiunea Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie a siteului nostru.

Cunosti pe cineva interesat de serviciile noastre?

Clinica Physiomedica

Calea Floresti 2B, Cluj-Napoca
pencilcrosschevron-down
Cu ce va putem ajuta?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram