Terapia Tecar una dintre cele mai moderne tratamente in fiziokinetoterapie

Terapia Tecar una dintre cele mai moderne tratamente in fiziokinetoterapie
cB2284mpbXpN

Terapia tecar sau “transferul electric capacitiv și rezistiv” funcționează prin generarea unei activări fiziologice în țesuturile interne ale organismului prin trei reacții: microcirculație vasodilatație și creșterea temperaturii.

Terapia Tecar este o formă de diatermie de contact combinată și electroterapie. Este o practică medicală care aplică energie electromagnetică țesutului biologic. Frecvența electromagnetică aplicată provine din spectrul de radiofrecvență. Spre deosebire de electroterapie, nu provoacă contracția musculară. Spectrul lungimii de undă terapeutice variază de la 300 KHz la 1,2 MHz.

Articol recomandat: Ce este si care sunt beneficiile terapiei cu ultrasunete?

Calea curentului de înaltă frecvență și câmpul electromagnetic creat sunt determinate de poziția electrozilor și de compoziția corpului pacientului. Câmpul electromagnetic creat, capacitiv sau rezistiv generează căldură, permițând aplicații terapeutice orientate, ușor de gestionat.

Vasodilatația indusă de căldură crește schimbul de substanțe care duce la drenarea zonei inflamate și la un aflux de celule reparatorii. Terapia TECAR are, de asemenea, proprietăți de dizolvare a durerii prin stimularea producției de endorfină. Terapia TECAR utilizează curenți de înaltă frecvență pentru biostimularea țesutului cu rezistivitate diferită.

Aceasta activează în zona tratată prin:

  • Creșterea proceselor metabolice celulare
  • Stimularea energiei înnăscute din țesuturile biologice
  • Activarea proceselor naturale de reparare și antiinflamatoare ale organismului
  • Activarea proceselelor naturale de vindecare ale organismului
  • îmbunătățirea fluxului sanguin
  • ameliorarea durerii prin eliberarea endorfinei.

Prin specificarea frecvenței și tipului de electrod, această tehnologie vizează țesutul specific rănit, stimulând metabolismul celular al țesutului pentru a *genera* reparații.

Tipuri de afecțiuni care pot fi tratate prin terapia tecar

  • leziuni musculo-scheletice (entorse, tulpini, tendinite, bursită,
  • boli dureroase (artrită reumatoidă, osteoartrită)
  • dureri de gât și lombare legate de iritarea nervilor / hernie de disc
  • disfuncție de drenaj limfatic

Efectele benefice ale terapiei TECAR sunt utilizate mai ales în kinetoterapie, reabilitare și managementul durerii. Acestea sunt:

  • Vânătăi și entorse
  • Reabilitare postoperatorie
  • Traume sportive
  • Tulburări musculare și ale tendoanelor
  • Neuropatii
  • Țesut cicatricial
  • Tulburări ale coloanei vertebrale și ale articulațiilor periferice
  • Tulburări ale sistemului vascular și limfatic
  • Tulburări ortopedice ale sistemului nervos periferic
  • Reabilitarea podelei pelvine
  • Durere acută și cronică

Care sunt beneficiile terapiei Tecar?

  • Reduce timpul de recuperare prin accelerarea mecanismelor naturale de vindecare ale organismului.
  • Evită efectele secundare ale unor medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele și analgezicele.
  • Are potențialul de a îmbunătăți performanța de alergare și de a preveni leziunile în cazul sportivilor.
  • Valorifică vindecarea naturală a organismului și accelerează recuperarea.

Terapia Tecar combină atât terapia manuală, cât și tehnicile de electroterapie pentru a maximiza microcirculația, fluxul sanguin și capacitatea de vindecare.

Cum funcționează terapia tecar?

În ultimii ani, această terapie a devenit din ce în ce mai populară în fizioterapie, în special în tratarea traumelor și inflamațiilor scheletice. Această difuzie este rezultatul proprietăților care o disting și care reprezintă punctele sale forte: versatilitatea aplicării, eficacitatea (chiar și în câteva sesiuni), senzația plăcută pe care o generează și o lasă la pacienți.

Dar ce este terapia Tecar?

Terapia Tecar, numită și numai Tecar (un acronim pentru Transfer de energie capacitivă și rezistivă), este o terapie relativ recentă care a adus un plus de beneficii persoanelor cu diferite afecțiuni. A devenit esențială în eliminarea durerii și inflamației care afectează articulațiile, mușchii și coloana vertebrală. Tecar este indicat pentru tratarea atât a problemelor acute, cât și a celor cronice și s-a dovedit a fi deosebit de eficientă în tratarea patologiilor articulare și musculare, traumelor, tendinopatiilor, patologiilor nervilor, durerii și inflamației de diferite tipuri.

Funcționalitatea terapiei Tecar

Pentru a-și îndeplini funcția de transfer de energie și pentru a produce efectele benefice despre care am vorbit, terapia  tecar folosește o anumită mașinărie(care generează un câmp magnetic de înaltă frecvență folosind principiul condensatorului) conectată la o placă metalică, care acționează ca o “împământare” și închide circuitul, și o piesă de mână, care poate fi capacitivă (constând dintr-o ceramică unică) sau rezistivă (compusă dintr-un aliaj metalic) și care este transmisă de un expert în domeniul care urmează să fie tratat.

În zona dintre placă și conul de acțiune al piesei de mână, se generează un flux de energie, tocmai datorită efectului câmpului magnetic, care, trecând prin țesuturi, le încălzește din interior. Această creștere a temperaturii, definită ca “endogenă” tocmai pentru că se dezvoltă din interior și rămâne concentrată (echipamentul este, de fapt, capabil să stimuleze producția de căldură internă a corpului însuși), declanșează o cascadă de reacții benefice în organism, care ajută la accelerarea procesului de recuperare: căldura promovează vasodilatația la nivelul sângelui și vaselor limfatice din zona tratată, provocând astfel un flux mai mare de sânge.

Acest lucru înseamnă în mod concret că organismul este ajutat și stimulat să se vindece singur, deoarece rezoluția procesului inflamator în curs de desfășurare și eliminarea catabolitelor sale se fac mai repede. Vascularizarea mai mare care este determinată de încălzirea țesuturilor favorizează, de asemenea, relaxarea acestora (în special cele conjunctive și musculare) și drenajul umflăturilor (edem și hematoame).

Toate acestea determină rezultatul final: reducerea simptomelor dureroase și restabilirea funcționalității fiziologice a zonei tratate.

După am menționat anterior, cu Tecar se poate lucra în două moduri: capacitiv și rezistiv. Primul este utilizat în cazul problemelor țesuturilor moi, cum ar fi mușchii și țesutul conjunctiv, sângele și vasele limfatice, în timp ce al doilea este indicat în punct (local), problema este mai profundă sau care implică țesuturi mai complexe sau mai rezistente cum ar fi oasele, cartilajele sau articulațiile, formațiunile fibrotice și țesutul cicatricial cronic.

Adesea, cu toate acestea, ambele metode sunt utilizate alternativ în timpul unui tratament.

Prin urmare, terapia cu Tecar  aduce un plus de *energie* prin faptul că:

  • Crește vasodilatația
  • Crește căldura din interior
  • Crește circulația sângelui
  • Crește oxigenarea țesuturilor
  • Stimulează organismul să se vindece singur
  • Stimulează drenajul limfatic
  • Este o termoterapie endogenă

În funcție de problemă, poate funcționa în modul capacitiv sau rezistiv stimulează eliberarea de endorfină (și, prin urmare, acționează asupra durerii).

Marea diferență pe care terapia Tecar o oferă în comparație cu alte tehnici este puterea vindecătoare a căldurii care e generată direct în interiorul țesutului (termoterapie endogenă) și nu este transmisă din exterior în interior, astfel încât nu există dispersie și întregul efect este concentrat în zona care urmează să fie tratată.

Terapia cu tecar poate accelera procesele regenerative naturale ale organismului și, în special, reparațiile celulare. De asemenea, poate reduce durerea cu avantajul de a accelera recuperarea după traume sau problema care a afectat corpul.

În plus, Tecar este utilizat pe scară largă în tratamentul sportivilor datorită rezultatelor sale remarcabil de rapide.

Ce se întâmplă în cazul unei ședinte cu terapia tecar?

Pacientul este pus să se întindă pe un pat sau poziționat confortabil pe un scaun unic, în funcție de zona care trebuie tratată, care trebuie descoperită și ușor accesibilă. În acest moment, terapeutul plasează placa (care închide circuitul) într-o regiune potrivită zonei care urmează să fie tratată și distribuie o substanță cremoasă pe punctul corpului afectat de problemă (numită “cremă conductoare”, tocmai pentru că este concepută pentru a facilita conducerea.

Pacientul se poate relaxa, deoarece acestă terapie e foarte plăcută și cu beneficii pe termen lung.

Terapia Tecar contraindicatii

In cazul în care suferi de dureri la nivel articular, e bine să ai în vedere o vizită la medic pentru a-ți face un program personalizat în funcție de afecțiunile pe care le ai.

Desi poate fi utilizata la o gama larga de afectiuni si pacienti, exista insa anumite grupe de pacienti pentru care nu este recomandata, cum ar fi persoanele aflate in urmatoarele situatii:

  • Varsta sub 14 ani;
  • Pacemaker, proteze auditive;
  • Graviditate;
  • Insuficienta venoasa, tromboflebita;
  • Probleme de coagulare;
  • Tulburari de sensibilitate periferica;
  • Procese infectioase, cancer, epilepsie;
  • Sensibilitate la caldura.

Clinica Physiomedica dispune de aparatura de ultima generatie in tratamentele de recuperare. Recuperarea, medicina fizica si balneologia este specialitatea medicala care pune accent pe preventie, diagnostic si tratamentul pacientilor care au limitari functionale, consecinta a diferite procese patologice si simptome clinice.

Balneologia este specialitatea medicala, care utilizeaza in scop profilactic, curativ si recuperator proprietatiile factorilor fizici naturali (ape, minerale, gaze, namoluri terapeutice, factori climatici) si artificiali (termici, electrici, mecanici) aplicati izolat sau nu. Mai multe detalii puteti afla pe pagina de kinetoterapie a clinicii nostre.

Terapia Tecar Cluj – Informatii si programari la numerele de telefon 0775 321 275, 0364 642 124.

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim