Project Description

Echipa

Dr. Cristina ANDRONACHE
Dr. Cristina ANDRONACHEMedic specialist recuperare, medicina fizica si balneologie
Dr. Iulia MOLDOVAN
Dr. Iulia MOLDOVANMedic specialist recuperare, medicina fizica si balneologie
Octavian OLARIU
Octavian OLARIUKinetoterapeut
Nicolae MIHALI
Nicolae MIHALIFiziokinetoterapeut
Ioana LEHENE
Ioana LEHENEAsistent medical
Claudiu CIOBANU
Claudiu CIOBANUFiziokinetoterapeut
Vasilica BOLFOS
Vasilica BOLFOSKinetoterapeut
Anamaria BODNAR
Anamaria BODNARFiziokinetoterapeut/Maseur
Larisa POPA
Larisa POPAFiziokinetoterapeut
 Cristian NIEDERMAYER
Cristian NIEDERMAYERAsistent medical recuperare

Despre recuperarea medicala

Recuperare, medicina fizica si balneologie este specialitatea medicala care pune accent pe preventie, diagnostic si tratamentul pacientilor care au limitari functionale, consecinta a diferite procese patologice si simptome clinice. Balneologia este specialitatea medicala, care utilizeaza in scop profilactic, curativ si recuperator proprietatiile factorilor fizici naturali (ape, minerale, gaze, namoluri terapeutice, factori climatici) si artificiali (termici, electrici, mecanici) aplicati izolat sau nu.

Programele de recuperare medicala pot fi aplicate pentru o gama larga de afectiuni: ale aparatului locomotor, afectiuni neurologice, cardiovasculare, reumatismale, afectiuni oncologice, recuperare pulmonara, pentru copii si adolescenti, pentru sportivi, osteoporoza, avand ca scop combaterea durerii, relaxarea musculara, imbunatatirea mobilitatii articulare, a circulatiei, a troficitatii tesuturilor si a metabolismului celular.

Clinica Physio Medica dispune de aparatura de ultima generatie in tratamentele de recuperare. Recuperarea medicala si mentinerea sanatatii pot fi realizate cu succes in cadrul centrului prin programe specifice destinate diferitelor categorii de pacienti: copii, varstnici, adulti cu dizabilitati dar si persoane sanatoase.

Echipa de medici si asistenti este dedicata imbunatatirii starii de sanatate a pacientilor care beneficiaza de serviciile centrului medical, oferind tratamente pentru o gama larga de afectiuni, cu ajutorul procedurilor de kinetoterapie, masaj, fizioterapie. Medicii specialisti vor personaliza planul de recuperare, reechilibrare functionala a organismului si relaxare pentru fiecare pacient in functie de afectiunea acestuia.

Rolul medicului specialist este de a identifica si a ameliora disfunctionalitatile legate de activitatea cotidiana si profesionala a pacientilor, de la disfunctii pana la handicap.

Consultatie medicala de specialitate, control si urmarire in ambulator – in urma discutiei cu pacientul si a examinarii clinice, medicul specialist in reabilitare medicala va va recomanda un program complex de recuperare personalizat.

Serviciile noastre

Kinetoterapia sau gimnastica medicala este considerata una dintre cele mai importante etape de recuperare medicala, urmareste sa creasca forta si rezistenta musculara, dar si mobilitatea articulara prin exercitii fizice specifice.

 • kinetoterapie adulti
 • kinetoterapie copii
 • gimnastica pre/postnatala
 • stretching

Prin kinetoterapie se pot trata o gama larga de afectiuni, dar este recomandata si persoanelor sanatoase pentru imbunatatirea conditiei fizice, a tonusului si fortei musculare. Kinetoterapia urmareste :

 • corectarea posturii si a aliniamentului corpului ( folosind tehnici speciale de kinetoterapie ca de exemplu posturari si exercitii de tonifiere a musculaturii cu rol in ortostatism)
 • cresterea fortei musculare ( prin exercitii de tonifiere cu rezistenta mare)
 • cresterea rezistentei musculare (prin exercitii de tonifiere cu evolutie gradata)
 • cresterea mobilitatii articulare ( prin mobilizari pasive,pasivo-active si active cu rezistenta precum si prin exercitii de asuplizare a musculaturii articulatiei in cauza)
 • coordonare,controlul echilibrului (exercitii speficifice pentru afectiuni neurologice)
 • antrenare la efort (prin exercitii de efort aerob fara incarcare considerabila si cu un numar mai mare de repetari)
 • reeducare respiratorie (folosind exercitii de kinetoterapie pentru antrenarea musculaturii intercostale si abdominale)
 • reeducarea sensibilitatii (tehnici de kinetoterapie ce constau in stimularea terminatiilor nervoase senzitive de la nivelul zonei afectate)
 • relaxarea ( sau stretching-ul se obtine prin intinderea muschilor pe toata lungimea lor,avand ca rezultat relaxarea ,cresterea elasticitatii ,flexibilitatii si amplitudinii in miscare)

Tipuri de afectiuni tratate de specialistii Physiomedica :

 • accident vascular cerebral ,discopatie cervicala, spondiloza cervicala, hernie de disc cervicala sau lombara, artroza, tendinita, periartrita scapulo-humerala, bursita, entorsa, luxatia, intinderi, cifoza, lordoza, scolioza, coxartroza, gonartroza.

Fizioterapie : parte a stiintei medicale, care se ocupa cu aplicarea in scop profilactic, curativ si de recuperare a diferitelor forme de curent electric (joasa medie si inalta frecventa) si unor  energii derivate mecanica, magnetica,luminoasa.O cercetare ampla a condus la o relatie extraordinara a aparatelor care transforma factorii fizici in terapie.

In cadrul clinicii Physiomedica din Cluj-Napoca, astfel de aparate folosim si noi pentru tratamentul pacientilor nostri:

 • curenti diadinamici
 • curenti Trabert
 • curenti Tens
 • curenti interferentiali
 • curenti exponentiali
 • curent galvanic
 • laserterapia
 • Ultrasunet
 • Magnetodiaflux
 • Bai galvanice
 • Termoterapie – impachetare cu parafina

Beneficiile electroterapiei: reduce durerea, reduce inflamatia , are efect decontracturant, stimuleaza circulatia sanguina, stimuleaza regenerarea celulara, favorizeaza drenajul limfatic, reduce deficiente functionale, amelioreaza cicatricile, tonifica masa muculara si pielea.

Aceste proceduri sunt prescrise de catre medicul nostru specialist de recuperare medicala din cadrul centrului Physiomedica, care recomanda fiecarui pacient un program personalizat in functie de afectiunile personale.

Curentii electrici – folositi in fizioterapie, sunt aplicati pe tegument cu ajutorul electrozilor;din cele mai folosite forme de curenti in terapie se numara: curentii galvanici, curenti diadinamici, curent Trabert, TENS, curenti interferentiali, curenti exponentiali.

 1. Curent Trabert : curent de joasa frecventa, apropiat de efectul curentului diadinamic;este un curent de ultrastimulare , cu impulsuri de frecventa 140Hz; are efect analgezic pronuntat si hipermiant; durata 15-20 min cu cresterea treptata a intensitatii; determina o senzatie cu aspect vibrator; indicatii: radiculopatii-hernii de disc lombare, cervicale, artroze, mialgii, PSH, spondilita, stari posttraumatice.
 2. Curenti diadinamici : face parte din categoria terapiilor cu curenti  alternativi de joasa frceventa (50-100Hz) ; sunt de mai multe tipuri, aplicarea acestora realizandu-se in functie de efectul scontat; senzatia de furnicatura placuta poate sa inlature senzatia dureroasa si sa creasca pragul durerii; eliberare de endorfine si de alte substante neuro-opioide similare; indicatii: afectiuni degenerative, tulburari circulatorii, sindrom simpatic, combaterea algiilor, tulburari trofice, artroze, tratament post chirurgical, pareze, paralizii flasce.
 3. Curent interferential : este o procedura de fizioterapie care creaza excitatii electrice localizate in interiorul unei regiuni din corp,prin interferenta care rezulta din incrucisarea a doi curenti sinusoidali de medie frecventa;electrozii sunt in numar de 4 si sunt aplicati in jurul zonei dureroase,niciodata pe zona dureroasa;efecte: excitomotor pe musculatura striata,decontracturant, vasculotrofic, hipermiant si resorbtiv, analgetic, excitomotor pe musculatura neteda; indicatii: afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni vasculare periferice, afectiuni ginecologice, afectiuni ale organelor interne
 4. Curentul galvanic :forma de curent continuu care circula dinspre polul negativ catre polul pozitiv;efecte: analgezic, de stimulare/excitare, sedativ, hipermiant-vasodilatator-biotrofic, efecte de reglare nespecifica neuro-vegetativa;indicatii: boli reumatismale, afectiuni ale aparatului locomotor, patologia posttraumatica insotita de edeme locale, hematoame, algoneurodistrofii, pattologia sistemului nervos, sindrom de neuron motor periferic.
 5. TENS : stimuli electrici utilizati in perimetrul acestui gen fizioterapie se aseamana prin forma lor de stimuli biologici naturali elaborati de celula nervoasa; este o tehnica eficienta atat in reducerea sau suprimarea unor dureri curente cat si in tipuri de dureri articulare,craniene,post operatorii,nevralgii;reprezinta o forma de electrostimulare periferica ,trunchiurile nervoase sunt stimulate cu electrozi asezati la nivelul traseelor nervilor;senzatie de furnicatura placuta data de stimulii electrici scade senzatia dureroasa si creste pragul durerii;este o metoda netraumatizanta de combatere a starilor dureroase acute si cronice utilizand curenti de joasa frecventa;reumatismul cronic degenerativ,strai dureroase posttraumatice,durerile fantoma dupa amputatia membrelor,dureri postanestezie,sindromul algic din carcinoame,sindroame dureroase acute si cronice postoperatorii.
 6. Curenti exponentiali: succesiuni continue, trenuri de impulsuri; excitarea selectiva a fibrelor nervoase si musculare dupa poliomielita si leziuni nervoase; tratamentul musculaturii netede in cazul constipatiei cronice, in atonia postoperatorie a vezicii si in inertia uterina; tratarea selectiva a paraliziilor  muschilor total denervati, blocarea si tratarea atrofiilor ,slabiciunii musculare pt gimnastica respiratorie; tratamentul paraliziilor spastice in pareze cerebrale postnatale; leziuni traumatice ale sistemului cerebral si medular;pareze spastice in scleroza multipla.

Laserul – tehnica medicala care foloseste laser de medie putere pentru a stimula sau inhiba anumite functii celulare. Terapia cu laser are multiple aplicatii in fizioterapie, de la terapia durerii pana la biostimularea celulara.

Efecte constate:

 • efect antiinflamator
 • diminuarea durerilor
 • intarirea sistemului imunitar prin biostimulare nespecifica
 • cresterea sintezei proteice
 • reducerea edemelor
 • stimularea neovascularizatiei si vindecarea plagilor
 • activarea sistemului neuroendocrin
 • cresterea ATP si a fosforilarii

Indicatii:  traumatisme recente ,boli reumatice ,tulburari trofice (ulcere, arsuri,cicatrici cheloide,cicatrici recente),epicondilite,bursite,celulita,eczeme,artrita,dureri de cap, dureri ale coloanei vertebrale,ale discurilor intervertebrale,sindromul de tunel carpian,fibromialgia,dureri articulare,dureri musculare,nevralgia,neuropatia,fasceita plantara,durere postoperatorie,tendinita,accidentari

Contraindicaţii: neoplazii, fotosensibilitate, boli fibrozante avansate, iradierea directa a glandelor endocrine, sarcina, ochii, medicamentele fotosensibilizante si imunosupresoare, epilepsia, pielea tatuata, hemoragia

Ultrasunetul: tratamentul cu ultrasunet produce un micromasaj la nivelul tesuturilor ,asigurand o penetrare in profunzime a substantelor antiinflamatoare sub forma de gel ,in functie de doza poate sa faca o incalzire a tesuturilor tratate,poate declansa efecte regionale si la distanta.Efecte:

 • vasodilatator
 • analgetic
 • efect central
 • efect de scadere a spasmului muscular (decontracturant)
 • efectul de crestere a elasticitatii tesuturilor , mai ales a celor rigide scleroase (efect fibrinolitic)
 • efect biotrofic sustinut de efectul resorbtiv si antiinflamator

Indicatii: af. reumatice ,af. posttraumatice ,cicatrici cheloide, fibroze ,sdr. aderenţiale ,otoscleroza ,boli ginecologice,boli interne ,suferinte ale globului ocular

Indicatii speciale: fracturi, boala Dupuytrenne, distrofii simpatice,periartrita scapulo-humerala,poliartrita reumatoida,colagenoze,nvralgii,nevrite,zona zoster

Contraindicaţii: cartilaje de creştere ,grefe osoase recente ,endoproteze ortopedice ,diateze hemoragice ,graviditate ,varice ,tumori maligne

Bai galvanice: reprezinta cea mai simpla terapie bazata pe curent electric dar si cea mai veche. Este un procedeu care are agent terapeutic curentul electric continuu, cu o tensiune de 50-60 volti dar de intensitate slaba.Curentul este aplicat prin intermediul unor electrozi de carbon ,care sunt scufundati in cuve pline cu apa.Pacientul introduce  membrele superioare sau inferioare sau toate cele 4 membre in cuve in jur de 1-20 minute.Datorita efectului local activator al circulatiei sanguine ,al stimularii secretiei cutanate de histamina,cu efect vasodilatator  dar si al efectului antialgic baile galvanice au o vasta intrebuintare. Utilizarea curentului galvanic in medicina de recuperare se poate face sub forma de galvanizare simpla (cu electrozi),bai galvanice (bai hidroelectrolitice)sau ionogalvanizare (introducerea unor substante medicamentoase cu ajutorul curentului electric).Baile galvanice sunt utizilizate in aplicatii patru,tri-,bi- sau unicelulare, contribuie la tratarea unor regiuni mai intinse ,beneficiind de coroborarea actiunii curentului continuu cu efectul termic al apei.

Indicatiile galvanoterapiei sunt multiple: afectiuni ale sistemului nervos,afectiuni ale aparatului locomotor,afectiuni ale aparatului cardiovascular,afectiuni dermatologice

Este contraindicata aceasta procedura persoanelor care prezinta leziuni cutanate:rani deschise,eczeme,ulcer varicos,dermatita.

Tratamentul se face numai sub recomandare medicala,deoarece pot aparea efecte edverse:hipotensiune, lesin, precum si leziuni cutanate.

Terapia MDF – campuri magnetice de joasa frecvenţa (50-100 Hz)

 • efectul campului magnetic asupra organismului uman este foarte complex, avand efecte asupra schimburilor de substante intre celule,implicit asupra metabolismului ,de asemenea efecte endocrine si asupra sistemului vegetativ;efecte bune in stress si oboseala cronica si recuperare medicala ortopedica
 • sub actiunea campului magnetic se produc efecte favorabile care conduc la accelerarea proceselor de reparatie in cicatrizarea plagilor, calusarea fracturilor, vindecarea necrozelor si ranilor
 • poate fi in regim continuu sau intrerupt (ritmic sau aritmic)

Indicaţii: 

 • in regim continuu = sedativ → nevroze anxioase, stari algice, hiperexcitabilitate, tulburari neuro-vegetative, spasticitate,algoneurodistrofie
 • in regim intrerupt = excitant → nevroze depresive, hipoTA, indicatii in afectiuni articulare, afectiuni cardiovasculare (Boala Raynaud,HTA) afectiuni digestive

Contraindicatii: purtatorii de pacemaker cardiac, bolnavii cu boli de sange grave, stari hemoragice, boli infectioase active, stari febrile, tumori maligne,insuficienta hepatica decompensata, insuficienta renala decompensata, sindroame endocrine grave decompensate sau avansate cu complicatii, tuberculoza activa, psihoze decompensate, sarcina

    Impachetari cu parafina – proceduri de termoterapie locala atat superficiala cat si profunda; este non-invaziva; consta in aplicarea de comprese calde cu parafina pe diverse zone ale corpului.

Printre efectele impachetarilor cu parafina amintim:

 • creşterea elasticitaţii: la o temperature intre 40 şi 45 grade Celsius, extensibilitatea colagenului din tendoane, ligamente, capsule articulare creşte, permiţand exerciţiile de intindere necesare reducerii anumitor retracţii
 • producerea vasodilataţiei capilare, asigurand o mai buna circulaţie a sangelui in regiunea unde este aplicata, activand metabolismul local şi grabind procesul de recuperare medicala;
 • efect conductiv din aproape in aproape duce la incalzirea directa profunda a tesuturilor musculo-articulare
 • efect termo-circulator puternic
 • scade tonusul simpatic
 • efect termic constant si uniform,prelungit 2-3ore
 • efect decontracturant: contructarile musculare sunt combatute, indiferent daca au la origine afecţiuni neuro-scheletice sau neurologice, prin ameliorarea funcţionarii receptorilor din muşchii responsabili cu reglarea tonusului muscular;
 • efect antialgic: durerea este diminuata datorita reducerii contracturilor, datorita ameliorarii circulaţiei sanguine, dar şi prin acţiunea directa asupra mecanismelor de control ale durerii, prin creşterea pragului de percepţie a ei, prin inhibarea transmisiei şi prin stimularea secretiei de endorfine.

Indicatii: decontracturant pe musculatura striata,asuplizant pe tesutul conjunctiv in PR, fibrozite,artroze,spondiloze

Contraindicatii: rani deschise,arsuri,inflamatii acute, tulburari de circulatie periferica si sensibilitatea pielii, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiorespiratorie,sarcina

Este realizat de catre personal specializat in tehnicile de masaj. Masajul nu trebuie facut de oricine. Fie ca ne referim la masajul terapeutic de relaxare sau cel anticelulitic, el trebuie efectuat in conditii optime de igiena si un ambient placut.

Efecte locale:

 • eliminarea lichidelor de staza
 • hiperemie, irigarea buna a tegumentelor, capilarizare tisulara
 • resorbţia de fibroze, miogeloze
 • relaxare, dizolva aderenţele
 • epurarea  buna a cataboliţilor
 • scade pragul durerii
 • scade contracturiile musculare

Efecte generale:

 • mecanism reflex prin stimularea receptorilor – “zone HEAD”
 • stim funcţiilor cardio-vascular si a  ap. respirator
 • metabolismul bazal
 • tonusul psihic
 • amelioreaza tulburarile de somn
 • scaderea senzaţiei de oboseala in afecţiuni ale ap. locomotor de natura reumatismala, unele sechele posttraumatice.

Indicatii: afecţiuni neurologice,stadii incipiente de tulburari  circulatorii,bronşite cronice, bronşiectazii,constipaţie habituala,insomnii, cefalee, tulburari neurovegetative,neurastenie

Beneficiile masajului terapeutic:

 • stimuleaza circulatia sangelui
 • efect antialgic
 • stimuleaza secretia de lichid sinovial intra-articular
 • in functie de manevre poate fi: decontracturant, tonifiant, miorelaxant
 • imbunatateste metabolismul local.

Indicatii: coxartroza, spondiloza, gonartroza, contracturi musculare, hernie de disc, intinderi musculare, dureri articulare, dureri de spate, afectiuni ortopedice traumatice ale aparatului locomotor si in boli ale muschilor, afectiuni neurologice, cardiovasculare, respiratorii, reumatismale, digestive, metabolice si endocrine, uro-genitale si in obstretica.

   PROGRAMUL NOSTRU

Luni-Vineri 8:00 – 20:00
Sambata-Duminica inchis

office@physiomedica.ro

   ADRESA

   SPECIALITATILE NOASTRE

Formular pentru programare

Puteti solicita o programare oricand – 24 de ore zi, 7 zile pe saptamana. In cazul in care receptia este in afara programului de lucru, vom face tot posibilul sa raspundem mesajelor dumneavoastra in cel mai scurt timp.