Inflamația laringelui poartă denumirea de laringită, și o recunoști imediat prin modificarea vocii, care devine răgușită. Este o patologie frecventă la cei mici, fiind cauzată de infecții, iritație sau chiar utilizarea excesivă a vocii.
stomatologie copii cluj - Medicul stomatolog pentru copii si adulti, Alexandra Maxim, asigură cea mai mare doza de zâmbet din Cluj-Napoca!
În cazul copiilor, cele mai frecvente forme de laringită la copii sunt acute. Rar pot apărea forme cronice, ce durează mai mult de 3 săptămâni.
Articol recomandat: Mononucleoza infecțioasă (boala sărutului) la copii & adulti
Ce trebuie să știi la început despre răgușeală:
- răgușeala poate fi parte a unei răceli comune
- presupune iritarea și inflamația corzilor vocale
Cauze
Cele mai frecvente cauze ce produc laringita la copii sunt:
- răcelile comune, cauzate de virusuri, gripa
- alergiile
- vorbitul tare, țipatul, cântatul, plânsul excesiv
- iritațiile produse de fumuri, poluanți
- refluxul gastric acid
Articol recomandat: Ce este și cum protejăm copii de otită?
Simptome
Simptomul dominant este răgușeala, care poate ajunge până la pierderea completă a vocii pentru câteva zile. Aceasta se asociază cu:
- tuse uscată, iritativă, persistentă
- senzația de secreții în gât
- dureri în gât
- febră
Uneori, laringita la copii poate apărea și scăderea apetitului alimentar, sau în forme severe, dificultăți la respirație.
Articol recomandat: Astm Bronșic la Copii - Când să mergi de urgență la medic?
Complicații
În cazuri foarte rare, inflamația intensă a corzilor vocale poate duce la dificultăți în respirație, moment în care va trebui să apelezi neapărat la medic.
Dacă laringita la copii este cauzată de refluxul acid, o complicație poate fi aspirația pe căile respiratorii a refluxului gastric, ce poate duce la pneumonie.
La copii, complicațiile laringitei apar extrem de rar.
Laringita la copii tratament
Laringita la copii este o patologie autolimitată, ea trece de la sine în aproximativ 1-2 săptămâni.
Poți însă lua câteva măsuri care ajută la recuperarea mai rapidă.
Ce să faci:
- repausul vocal ajută foarte mult, prin urmare ar trebui să fie evitat chiar și vorbitul, dar mai ales încercările de cântat/ țipat.
- consumul unor cantități mari de lichide
- menținerea umidității aerului, prin plasarea în dormitor a unor recipiente cu apă, deoarece atât încălzirea prin calorifere cât și aerul condiționat usucă aerul
Ce să nu faci:
- deși gargara cu apă sărată este utilă pentru adulți, ea nu trebuie să fie recomandată copiilor, deoarece există risc de înec sau înghițirea unor cantități mari de lichid
- evită petrecerea timpului cu copilul în spații neaerisite, unde există fum, mult praf sau poluanți
Prevenție
Pentru a preveni laringita la copii se presupune evitarea cauzelor frecvente ce o produc, în primul rând a utilizării excesive a vocii, prin cântat, țipat, plâns sau râs, chiar vorbitul foarte mult. Totodată, evitarea spațiilor neaerisite și poluate este de ajutor.
Aparatele cu funcție de umidificare a aerului ajută la prevenția uscării gâtului.
Ce doctor tratează laringita la copii?
În cazuri mai severe de laringita la copii, care nu se remit în decurs de 2 săptămâni sau simptomatologia progresează, trebuie să mergi la medicul pediatru. Doar în anumite situații specifice, acesta te poate trimite la un medic specialist ORL.
Cum decurge consultația de laringita la copii?
Medicul pediatru va încerca să descopere cauza cea mai probabilă a laringitei și va recomanda tratament în funcție de aceasta.
De exemplu, dacă apare în urma unei infecții, va recomanda multă hidratare și repaus vocal. Acest lucru este valabil și pentru laringita prin utilizare excesivă a vocii.
Anumite cazuri de laringita la copii pot fi trimise către medicul specialist ORL, ce poate efectua un examen clinic cu laringoscopul (un instrument medical ce permite vizualizarea laringelui și a corzilor vocale). Procedura nu este dureroasă și se aseamănă examenului clinic obișnuit al gâtului.
Când să mergi de urgență la medic?
Dacă simptomele copilului nu dispar după 2 săptămâni sau se agravează, este timpul să faci o vizită la medicul pediatru. Acesta poate descoperi anumiți factori ce au provocat laringita și, de asemenea, poate recomanda tratament antibiotic atunci când este nevoie.
Trebuie să fii atent la semne precum:
- dificultatea la respirație
- dificultatea la înghițit
- o durere nouă, mai intensă
Ce întrebări să adresezi medicului?
- Care sunt cauzele posibile ale laringitei?
- Există anumite restricții pentru copil pe perioada bolii?
- Este nevoie de un consult la ORL?
- Care este cea mai bună metodă de tratament și ce putem face dacă nu funcționează?
- Copilul suferă și de alte boli, cum le putem gestiona împreună?
Recuperare
Administrarea lichidelor calde
- pentru copiii mai mari de 1 an, îi poți da supă sau suc de mere/ compot călduț
- pentru copiii mai mari de 6 ani, pot fi utile comprimatele de supt pentru tuse, sau sub formă de bomboane
- copiii mai mari de 8 ani pot încerca gargară cu apă sărată, călduță, sau un antiacid lichid în loc de sare.
Repaus vocal
- evitarea țipatului, chiar și a vorbitului, până la recuperare completă
- evitarea curățării gâtului, care poate înrăutăți răgușeala
- șoptitul nu este o variantă bună, deoarece solicită corzile vocale mai mult decât vorbitul în sine
Dacă apare febra:
- îi poți administra acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen. NU administrăm aspirină copiilor
- hidratarea este foarte importantă
- Folosește un umidificator de aer, deoarece aerul uscat agravează răgușeala
- Evită mersul cu copilul în spații unde se fumează
- Răgușeala nu este un motiv de absenteism de la școală, decât atunci când survine în urma unei infecții. Dacă a făcut febră, se poate întoarce la școală atunci când aceasta s-a remis.
Atunci când situația copilului tău te îngrijorează, poate că este mai bine să apelezi la un medic de încredere, care să îți explice exact cauza și să îți acorde tratament adecvat.
Noi îți stăm la dispoziție pentru un examen clinic complet. Alege un medic pediatru dedicat, empatic, unde cel mic să se poată simți confortabil. Alege echipa Physiomedica Cluj-Napoca!
Dr. Daniela Iacob, Medic Primar Pediatru
Dr. Daniela Balea, Medic Specialist Pediatru
La Physiomedica ai parte de o întreagă echipă medicală dedicată din multiple specialități, oferind soluții și tratament modern pentru cele mai importante condiții medicale, atât pentru tine, cât și pentru copilul tău:
Stomatologie de copii și adulți: Cu pasiune și dedicare redăm zâmbete. Zâmbete sănătoase și naturale. Clinica Phisiomedica alături de dr. Alexandra Marin ofera si tratamente stomatologice pentru toate grupele de varstă.
Cardiologie: Serviciile noastre de cardiologie sunt adresate atat copiilor, cat si adultilor. Avem grijă de inima ta, atât prin prevenție, cât și prin tratament adecvat. La clinica Phyisiomedica poți apela la Dr. Radu Rosu, medic primar cardiolog, dr. Adina Rosu, medic primar cardiolog și echipa de medici specialiști, dr. Olivia Sacatureanu, Dr Bardos Kinga, Dr. Radoescu Livia, dr. Florea Cristian.
Ortopedie Pediatrică: Ne ocupăm de depistarea precoce a malformatiilor congenitale, diagnosticul si tratamentul devierilor de coloana. Activitatea departamentului este coordonata de catre Prof. Dr. Dan Cosma, medic primar ortopedie pediatrica.
Pediatrie: Pentru a veni in intampinarea parintilor oferim consultatii de specialitate adresate copiilor cu varste intre 0-18 ani. Sunt aici pentru tine Dr. Daniela Balea, medic specialist pediatru și Dr. Daniela Iacob, medic primar pediatru.
Ortopedie-Traumatologie: Oferim consultanta specializata pentru diagnosticarea si tratamentul afectiunilor in colaborare cu dr. Horatiu Badiu.
Recuperare, Medicină fizică și Balneologie: Punem accent pe preventie, diagnostic si tratamentul pacientilor cu limitari functionale.