fbpx

Bronșita cronică. Cauze, simptome, tratament

Ce este bronșita cronică?

Bronșita cronică este o patologie un pic mai severă, ce presupune o inflamație de lungă durată a bronhiilor și se datorează, de obicei, fumatului. Persoanele cu bronșită cronică sunt mai predispuse infecțiilor recurente de căi aeriene.

Articol recomandat: Endocardita, când trebuie să apelezi la medicul specialist

Bronhiile sunt tuburi prin care circulă aer către plămâni, iar inflamația mucoasei care le acoperă pe interior poartă denumirea de bronșită. Ea poate fi acută sau cronică.
Bronșita acută apare în răcelile comune, manifestată prin tuse și durează în jur de 7-10 zile.

Articol recomanat: Ce este guta, cum se trateaza si cand sa mergi la medic

Cauze

Bronșita cronică nu se datorează, așa cum ai crede, unei infecții virale sau bacteriene. Mai degrabă, cauza principală este reprezentată de fumat, la care se pot adăuga și alți factori, precum poluarea atmosferică.
De asemenea, este o condiție ce se asociază frecvent cu alte boli precum: astm, emfizem pulmonar, fibroză pulmonară, infecții acute de căi respiratorii superioare, sinuzită sau tuberculoză.

Factori de risc

Suspiciunea de bronșită cronică este și mai mare atunci când ai anumiți factori de risc precum:

  • fumatul (perioade îndelungate, fumat excesiv)
  • expuneri profesionale la diverși iritanți
  • refluxul gastro-esofagian
  • infecții acute de căi respiratorii sau diverse boli ce afectează sistemul imun, precum și vârstele extreme, care asociază imunitate scăzută.

Simptome

Te poți gândi la bronșită cronică atunci când ai simptome precum:

  • tuse, care de regulă este productivă, cu expectorație cu aspect de mucus. Sputa poate avea aspect alb, transparent, sau galben, gri, verde. În cazuri severe poate prezenta aspect roșiatic, sau striuri sangvinolente
  • oboseală importantă
  • dificultăți în respirație
  • uneori pot apărea febra și frisoanele
  • dureri sau disconfort la nivelul pieptului.

Bronșita cronică se diagnostichează atunci când prezinți tuse productivă pentru cel puțin 3 luni, în 2 ani consecutivi.

Bronsita cronica tratament

Trebuie să știi că bronșita cronică NU se tratează cu antibiotice, pentru că nu vorbim despre o infecție bacteriană. Acestea se pot prescrie doar atunci când medicul tău suspectează o infecție supraadăugată.

Alte medicamente pe care le-ai putea lua ar fi antitusivele, care te pot ajuta cu ameliorarea tusei pe timpul nopții pentru îmbunătățirea somnului. În anumite cazuri, pot ajuta medicamentele de tip mucolitice și expectorante.

Dacă suferi de astm, alergii sau BPOC, s-ar putea să îți fie recomandate bronhidilatatoare/ inhalatoare cu scopul de a reduce inflamația și constricția căilor aeriene.

Prevenție

Dacă ești fumător și ai și alți factori de risc pentru bronșita cronică, uite ce poți să faci să o previi:

  • renunță la fumat! Este primul și cel mai important pas, ce va reduce considerable rascal de a mai dezvolta boli asociate.
  • vaccinează-te împotriva virusurilor gripale și a celor ce produc răceli comune, precum și împotriva bacteriilor ce produc penumonie.
  • poartă mască de protecție, mai ales dacă ești expus la fumuri și praf sau la aglomerații și spală-te adesea pe mâini pentru a reduce șansa de infectare. Folosește dezinfectanți de mâini.

Ce doctor tratează bronsita cronica?

Noi îți recomandăm ca prima consultație să aibă loc la medicul de familie, medic generalist sau medicină internă. În funcție de caz, acesta te poate trimite la un pneumolog, specializat în bolile pulmonare.

Cum decurge consultația?

În primul rând, medicul tău te va întreba detalii despre istoricul tău medical, locul de muncă, istoricul de fumat, medicamente pe care le iei în prezent sau istoricul familial de boli pulmonare.

De asemenea, vei fi întrebat despre când au apărut simptomele, cât durează, dacă ai mai avut astfel de episoade în trecut sau dacă funcția pulmonară este modificată între astfel de episoade. E important să menționezi dacă tusea îți afectează somnul sau calitatea vieții, reducerea capacității de efort șamd.

Ulterior, medicul va stabili investigațiile de care ai nevoie, începând cu o auscultație pulmonară, apoi:

  • Radiografii pulmonare, pentru a exclude alte cauze de tuse importantă, precum pneumonia, mai ales dacă ețti fumător
  • teste din spută, pentru evidențierea infecției (și a agentului infecțios, dacă este cazul), sau a alergiilor.
  • poți efectua teste funcționale pulmonar, care obiectivează capacitatea pulmonară de inspir, retenție de aer sau expir.

Când să mergi de urgență la medic?

Îți recomandăm să te prezinți la medic atunci când:

  • tusea ta durează mai muet de 3 săptămâni, fără a se ameliora, sau îți afectează calitatea somnului prin treziri frecvente
  • dacă apare febra peste 38 grade C
  • atunci când sputa are caracter decolorat sau apar striuri de sânge
  • dacă apare dificultatea la respirație sau wheezing.

Oricând ți se agravează starea sau apar simptome care te îngrijorează, te așteptăm să stăm de vorbă și să facem toate investigațiile necesare pentru un diagnostic complet și un tratament eficient.

Ce să faci/ sa nu faci?

Dacă ai nevoie de ceva să te ajute, îți sugerăm să eviți iritanții căilor aeriene, de exemplu fumatul, inclusiv cel pasiv, dar și poluarea, pentru care poți folosi o mască atunci când ești expus. Evită și vaporii substanțelor de curățare sau a vopselurilor.

Poți folosi un umidificator, deoarece aerul călduț și umed ajută la ameliorarea tusei. E foarte important, însă, să cureți umidificatorul pentru a evita creșterea bacteriilor și fungilor.

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim

Cunosti pe cineva interesat de serviciile noastre?

Clinica Physiomedica

Calea Floresti 2B, Cluj-Napoca
pencilcrosschevron-down
Cu ce va putem ajuta?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram