Deși auzim mai rar despre abcesul dentar la copii, acesta poate apărea, provocând un disconfort puternic celor mici. Abcesul dentar la copii este o acumulare de puroi, care începe inițial ca o cavitate care evoluează și acumulează bacterii și detritus celular.
Articol recomandat: Durerea de dinți la copii. Ce e important să știi?
Abcesul dentar la copii se poate dezvolta în interiorul dintelui, în gingie sau chiar în mandibulă. Abcesul periferic este cel de la baza dintelui, pe când abcesul periodontal se referă la abcesul gingiei.
De multe ori, în stadiile inițiale, nu asociază durere sau inflamație, acestea apărând după ce abcesul se dezvoltă suficient.
Articol recomandat: Pierderea timpurie a dinților de lapte. Care sunt cauzele?
Problema cu abcesul dentar la copii este că poate ajunge chiar la stadii amenințătoare de viață, pentru că abcesele pe arcada inferioară se pot dezvolta până la obstruarea căilor aeriene, iar cele de pe arcada superioară se pot transmite pe calea sângelui către creier, atunci când sunt lăsate netratate vreme îndelungată.
Articol recomandat: Bolile inimii pe înțelesul tuturor
Din fericire, semnele unui abces sunt ușor de identificat, acesta se tratează cu succes, iar numărul copiilor care dezvoltă abces dentar este foarte mic.
Care sunt cauzele abcesului dentar?
Infecția la nivelul dintelui este rezultatul unei carii lăsată timp îndelungat netratată, care evoluează tot mai adânc în interiorul dintelui, până atinge pulpa acestuia. Bacteriile pot invada, prin urmare, cavitatea pulpară, ducând la abces dentar.
Traumatismele la nivelul dintelui, precum crăpăturile acestuia, pot favoriza pătrunderea bacteriilor. De asemenea, un dinte deplasat în timpul unui traumatism poate afecta nervul și vasele de sânge din interior, predispunând la infecții.
O altă cauză foarte frecventă este pătrunderea unui rest alimentar între gingie și dinte, ce creează un spațiu foarte ușor de pătruns de către bacterii.
Cum recunoști abcesul dentar la copii?
Copiii pot dezvolta simptome precum:
- durere intensă la nivelul dintelui sau gingiei afectate. Este o durere care apare brusc și se înrăutățește tot mai mult.
- durerea de obicei este exacerbată atunci când copilul stă întins sau când doarme și deseori debutează chiar în timpul nopții și afectează somnul. Poate fi mai intensă atunci când copilul stă așezat pe partea respectivă.
- zona adiacentă a feței poate fi roșie, umflată, sensibilă la atingere
- durerea se poate extinde la nivelul urechii, mandibulei și gâtului (inclusiv ganglioni) de partea afectată
- gingia are o culoare roșu intens, este inflamată și lucioasă
- gustul rău în cavitatea bucală este frecvent, iar respirația este urât mirositoare
- alimentația este îngreunată, durerea fiind mai intensă la masticație, uneori chiar și la consumul de lichide
- modificări de culoare ale dintelui (înnegrirea acestuia)
- poate evolua până la mișcarea și pierderea dintelui
- poate asocia febră
Imediat ce observi astfel de simptome, mergi cu copilul la medicul stomatolog, ce poate lua rapid măsuri pentru ameliorarea durerii și tratamentul abcesului.
Cum poți ajuta în ameliorarea durerii copilului?
În primul rând, antiinflamatoarele nesteroidiene sunt un bun aliat în reducerea durerii și inflamației. Poți alege antialgicul obișnuit (de exemplu- ibuprofen, în cantitatea pe care o dai micuțului în alte tipuri de dureri.
Asigură-te întotdeauna că îi dai doza potrivită în funcție de vârstă și kilograme). Paracetamolul funcționează la fel de bine, iar în dureri severe, poate fi alternat cu ibuprofenul la 4-6 ore.
Te sfătuim să te consulți cu medicul pediatru sau stomatolog atunci când nu știi ce să alegi sau care poate fi doza potrivită.
De asemenea, ajută copilul și îndeamnă-l să-și curețe bine dinții, chiar dacă poate deveni un proces dureros.
Poți să îi schimbi periuța cu una cu peri foarte moi și poate renunța la ața dentară în zona afectată, însă curățarea nu trebuie omisă, deoarece ajută la eliminarea bacteriilor din cavitatea orală.
De asemenea, nu uita să îi schimbi neapărat periuța după tratamentul abcesului.
Evită să îi dai alimente prea fierbinți sau prea reci, pentru că pot intensifica durerea.
Cum previi abcesul dentar la copii?
O bună igienă orală este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru prevenția unui abces. Imediat ce apar primii dinți, trebuie efectuat periajul acestora de 2 ori pe zi, cu o periuță cu peri moi. Ața dentară trebuie și ea utilizată o dată pe zi.
Este important să îți ajuți copilul mai mic de 5-6 ani să se spele eficient pe dinți, iar în acest fel poți observa orice modificare apare în cavitatea bucală.
De asemenea, limitează consumul de dulciuri și snack-uri, care contribuie în mod semnificativ la apariția abceselor dentare, contribuind totodată și la formarea cariilor, care favorizează acumularea bacteriilor. Sucurile dulci și acidulate sunt responsabile și ele de afectarea dinților.
Vizitele periodice la medicul stomatolog, de la primul an de viață, o dată la 6 luni, au rolul de a familiariza copilul cu cabinetul și medicul, care va avea grijă să-i mențină dinții și gingiile sănătoase.
Abcesul dentar la copii vindeca de la sine?
Nu, abcesul dentar la copii nu se va vindeca niciodată singur, de aceea îți recomandăm ca imediat ce observi semnele caracteristice, să programezi copilul pentru tratament de specialitate, înainte ca infecția să se extindă și să devină o urgență medicală. Nu încerca niciodată să tratezi abcesul dentar acasă.
Nici chiar atunci când simptomele se ameliorează de la sine, nu înseamnă că trebuie să anulezi programarea la medic. Există cazuri în care anumite simptome dispar din senin, însă problema este tot acolo și evoluează.
Acest lucru se poate produce întrucât, atunci când cavitatea pulpară se necrozează din cauza infecției (pur și simplu nervul moare), nu mai poate transmite semnale dureroase către creier. Acest lucru arată mai degrabă că situația se înrăutățește și nu invers.
O altă modalitate prin care durerea se poate reduce deodată este atunci când abcesul se sparge și drenează singur, însă acest context este doar temporar, întrucât se va forma imediat înapoi și va continua să se extindă în lipsa tratamentului profesional.
Abcesul dentar la copii tratament
Există mai multe metode, în funcție de localizare și de severitatea infecției, printre care enumerăm:
- Drenajul simplu, ce presupune o incizie mică efectuată la nivelul gingiei pentru evacuarea conținutului abcesului. Este de succes într-o mare parte din cazuri, însă uneori poate fi doar o etapă temporară, urmând a se face altă procedură mai târziu.
Eliminarea cauzei este foarte importantă, de aceea orice obiect sau rest alimentar prins între dinte și gingie va fi scos înainte de drenajul buzunarului cu puroi. Această procedură se realizează sub anestezie locală. - Tratamentul de canal radicular, prin care se evacuează abcesul format la rădăcina dintelui (care a afectat pulpa dentară). După curățarea canalului, se îndepărtează nervul pentru a preveni o nouă infecție. Ulterior, se va folosi o plombă pentru umplerea dintelui. Uneori, procesul de umplere se realizează în mai multe ședințe, folosind inițial un material care ajută la restabilirea morfologiei și funcției dintelui, care va fi înlocuit apoi cu materialul permanent. Acest tip de tratament previne extracția dintelui.
- Extracția dintelui se va face atunci când inflamația și infecția este extinsă foarte mult, afectând în mod sever dintele, care își pierde complet funcția. Acest procedeu se face sub anestezie locală sau chiar sedare, în cazul copiilor.
Nu lăsa niciodată abcesul dentar la copii ne tratat, așteptând să se vindece de la sine și sperând că situația nu se va înrăutăți. În cazul abcesului, varianta de a aștepta și a vedea ce se întâmplă nu este o soluție.
Sună imediat la stomatolog atunci când apare o cavitate sau un abces dureros, noi suntem aici pentru tratament imediat și vom face o programare de urgență pentru a îți vedea copilul cât mai repede.