Ce este parafina lichidă? Despre impachetarile cu parafina.
Parafina lichidă este un ulei mineral foarte rafinat utilizat în cosmetică și medicină. Uleiul mineral este un ulei limpede, inodor, derivat dintr-o sursă minerală, de obicei un distilat de petrol. Este produsul secundar al rafinării țițeiului pentru a produce benzină și alte produse petroliere. Petrolul este un lichid natural derivat din pământ, și odată ce este purificat pentru a deveni parafină lichidă, nu are nicio asemănare cu petrolul original.
Este important să înțelegem toată istoria parafinei pentru știi care sunt beneficiile și utilizările acesteia mai ales în cadrul kinetoterapiei.
Articol recomandat: Accidentul vascular cerebral si fizioterapia
Impachetările cu parafină constau în aplicarea parafinei local, pe regiunea afectată a corpului. Este o procedură des întâlnită şi cu vechime în ceea ce priveşte procesul de recuperare medicală. Combinată cu alte proceduri (masaj, kinetoterapie), grăbeşte procesul de recuperare.
Parafina este un produs extras și prelucrat din țiței care aduce numeroase beneficii pielii. Se folosește atât în industria cosmetică cât și în cadrul ședintelor de fizioterapie pentu a calma durerile legate de entorse, tendinite și multe alte afecțiuni.
Parafina ajută la hidratarea în profunzime a țesuturilor și previne primele semne ale îmbătrănirii.
Procedeul este simplu, nedureros și se utilizează de regula în cabinetele de kinetoterapie, rezultatele fiind vizibile imediat după procedură. Aici ne referim la elasticitatea pielii și la felul în care veți percepe că durerea s-a diminuat simțitor.
Durata tratamentului este intre 30-45 de minute , iar procedeul este simplu. Parafina se incălzește și se aplică pe piele.Temperatura suportabilă pentru corp trebuie să fie undeva între 50-55 de grade, iar grosimea stratului între1-3 cm.
In mod special împachetările cu parafină nu au contraindicații, însă aceste tratamente nu sunt recomandate pentru cei care suferă de dermatite sau au diverse afecțiuni ale pielii.
Cum funcționează tratamentul cu parafină ?
Tratamentul cu parafină este o formă de terapie termică profundă. Ceara de parafină lichefiată este foarte eficientă în absorbția și reținerea căldurii. Când pe zona afectată e aplicată parafina, căldura se transferă din ceară în zona dureroasă pe măsură ce ceara se solidifică. Căldura crește circulația și ameliorează durerea și rigiditatea. Pentru a ajuta la înmuierea pielii, parafina crește alimentarea cu sânge a pielii, deschizând în același timp porii și captând umezeala din straturile subiacente ale pielii.
Care sunt beneficiile împachetărilor cu parafină?
Printre efectelele benefice ale împachetărilor cu parafină se numără:
- vasodilataţia capilară, și faptul că se asigură o bună circulaţie a sângelui în regiunea unde este aplicată, activând metabolismul local
- cresterea elasticităţii și motricității -toate acestea ajută tendoanele, ligamentele să fie mai sănătoase, iar pacientul să nu mai resimtă durere în zona respectivă
- contracturile musculare sunt combătute prin ameliorarea funcţionării receptorilor din muşchii responsabili cu reglarea
- durerea este mult diminuată datorită reducerii contracturilor, și a stimulării circulaţiei sanguine zonale.
Împachetările cu parafină sunt indicate în special următoarele cazuri:
- In cazul afecțiunilor reumatice degenerative
- Afecţiunilor sistemului nervos periferic
- Circulaţie periferică deficitare
- Redarea mobilităţii musculare și articulare
- Decontracturarea musculară.
Mituri legate de parafină
Parafina deshidratează și provoacă iritații?
Parafina folosită în kinetoterapie funcționează în principal prin ocluzivitate, adică rămâne ca un strat transparent deasupra pielii și face dificilă pierderea apei. Aceasta este funcția principală a cremelor hidratante: nu furnizează apă, ci împiedică pierderea acesteia, lucru care este adesea înțeles invers. Deci produsele care conțin parafină nu deshidratează pielea, ci dimpotrivă o protejează.
Parafina face minuni pentru piele
Parafina este indicată pentru a oferi hidratare intensă straturilor profunde ale pielii. Este frecvent utilizată în domeniul fizioterapiei, datorită faptului că hidratează, hrănește și luminează pielea. Veți simți ce fină și hidratată este pielea dumneavoastră, după această procedură!
Impachetările cu parafină le pot face și singur, acasă?
Acest lucru nu este de recomandat. Totul trebuie efectuat sub îndrumarea unui specialist.
Aceste tratamente de hidratare profundă sunt potrivite pentru persoanele cu epidermă crăpată, uscăciune, deshidratare sau lipsă de elasticitate.
Tratamentul cu parafină poate fi folosit și pentru încheieturi, mâini, umeri, coate, picioare, coapse sau genunchi chiar și ca mască de față, deși este important să fie aplicat doar de un profesionist. In general acest tratament este complementar și vine ca ajutor în sprijinul altor tratamente kinetoterapeutice complexe.
Tratamentul cu parafină include întotdeuna căldura?
Parafina lichidă este aplicată de obicei în zona *dureroasă* la o temperatură moderată și suportabilă, fără a cauza neplăceri pacientului, iar aplicația este însoțită de un masaj pentru activarea circulației.
Păturile termice sunt apoi plasate pentru a stimula eliminarea toxinelor și transpirația. Apoi, parafina trebuie îndepărtată și aplicată la rece pentru a provoca vasoconstricție.
Impachetările cu parafina stimulează circulația sanguină?
Datorită căldurii, parafina acționează ca un vasodilatator, crescând fluxul sanguin în vene.
Impachetările cu parafină mă pot ajuta să slăbesc?
Acest tratament poate fi privit și ca o alternativă pentru a pierde în greutate, deoarece reduce grăsimea localizată în special în șolduri și picioare prin contrastarea căldurii parafinei și aplicarea ulterioară la rece.
După ce cunoașteți beneficiile care elimină miturile despre utilizarea parafinei, sunteți gata să vă faceți programare la clinica Physiomedica. Orice îndoială veți avea, echipa de kinetoterapeuți o va clarifica pentru dumneavoastră. In plus veți beneficia de tratament personalizat din partea specialiștilor noștri, pentru a rezolva cât mai rapid afecțiunile de care suferiți într-un mod eficient și rapid. Pentru mai multe detalii accesati sectiunea kinetoterapie cluj a siteului nostru.
Impachetari cu parafina Cluj, informatii si programari la numarul de telefon: 0364 642 124
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim