Tratamentul durerii abdominale la copii

dureri abdominale la copii tratament
cB2284mpbXpN

Tratamentul durerii abdominale la copii. Durerile abdominale la copii sunt des întâlnite. Ele pot fi interpretate atât ca simptom cât și ca boală. De obicei copii  mici sunt reticienți la străini, iar copilul scos din mediul lui se va simți mai speriat. E un lucru firesc, dar  emoția întâlnirii cu un doctor trebuie percepută ca benefică și aici intervine rolul părintelui de a-i povesti și de a-l incuraja pe copil să fie deschis și să înțeleagă că medicul nu e *bau-bau* ci un om dedicat care îl face bine. Copiii mai mari  pot manifesta teamă față de *omul cu halat alb*  și percepe durerea mai acut.

Articol recomandat: Tratamentul în cazul balonarii la copii

Dar ce facem când durerile abdominale ale copilului persistă?

Mai întâi trebuie să înțelegem cauzele care au dus la acest episod neplăcut.

 Simptomele durerilor abdominale la copii

Sunt intrebări care frământă orice părinte și e cazul să lămurim o serie de aspecte care țin de acest subiect.

Dacă durerea de burtă e scurtă și trecătoare sub formă de crampe și se manifestă înainte de foame, sau  e legată de un eveniment cu o mare încărcătură emoțională, nu prea avem motiv de îngrijorare. Uneori trece de la sine fără ca noi, părinții să facem ceva sau să intervenim.

Când durerea de burtă e acută sau cronică și însoțește și alte simptome cum ar fi  vărsăturile, febra sau alte simptome, iar acestea persistă, putem apela la un medic. Se pot întâlni următoarele situații complicate (enumerate mai jos) care nu sunt foarte dese dar trebuiesc luate în considerare:

  • apendicita acută
  • hernie
  • un început de ulcer
  • tumoare abdominală

Durata durerii este importantă.

Deseori cauzele durerii abdominale la copii pot fi crampele, care odată eliminate, totul revine la normal.Orice durere de burtă dacă durează mai mult de 24 de ore trebuie să fie motiv de îngrijorare și este necesar să căutăm un medic pentru o evaluare corectă a situației copilului.

Locul durerii

Majoritatea durerilor abdominale sunt localizate în centru abdomenului. De obicei copilul apasă pe locul dureros și își mângîie zona pentru a calma durerea. Dacă durerea este resimțită în altă parte, atunci situația poate fi mai complicată. In cazul durerii resimțite în partea dreapă jos, se consideră a fi semn de apendicită, până ce testele menționează alt lucru.

Felul în care arată copilul

Adesea noi ca și părinți vedem când copilul se simte și arată bolnav. Trebuie să verificăm paloarea, transpirația și starea lui de spirit (dacă e vesel sau apatic), mai ales atunci când apar durerile abdominale. Ceea ce trebuie să ne pună pe gânduri este atunci când copilul nu reacționează la jucaria lui preferată sau refuză să bea sau să mănânce chiar și putin.

Voma

Durerile de burtă sunt deseori asociate cu voma, însă nu întotdeauna este o problemă serioasă. Dacă aceste simptome nu dispar în 24 de ore trebuie să apelăm de urgență la medic.

Scaunele moi (diareea)

Face parte din simptomele care însoțesc durerile abdominale și de obicei este vorba de un virus. Aceste simptome se pot prelungi câteva zile, dar cu un tratament adecvat dat de medicul specialist și regim alimentar, se poate trece relativ ușor peste această perioadă.

Urticaria

In cazul în care pe corp apar semne roșii sau copilul începe să se scarpine, acesta este un alt motiv pentru a contacta de urgență medicul.

Posibile cauze ale durerilor de burtă la copii

Constipația

E una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale la copii.Tulburările de tranzit intestinal sunt dese și dacă copilul are mai puțin de 3-4 scaune/ săptamană, e cazul să ne îngrijorăm. Uneori de teama durerii de burtă, copilul refuză să elimine materiile fecale și astfel suferă de constipație.

Pentru a stabili un diagnostic corect este necesar o evaluare medicală pentru a stabili cauzele care pot fi de natură organică cât și a obiceiurilor alimentare defectuoase.

Infecția urinară

Poate fi o cauză a durerii abdominale la copii.Ea se poate manifesta prin durere abdominală însoțită de febră și vărsături. Copilul se plânge de usturimi atunci cand urinează.

Boală febrilă de natură infecțioasă

Durere abdominală este prezentă în cazurile de amigdalită, streptococ, în preumomie, în gastroenterocolită sau alte boli.

La copiii foarte mici  diagnosticurile pot fi limitative în capacitatea lor de a da o istorie exactă. Părinții pot avea, de asemenea, dificultăți în interpretare în ceea ce privește simptomele copiilor mici. Cu toate acestea, unele necesită diagnostic rapid și tratament pentru a preveni morbiditatea sau mortalitatea semnificativă. Luarea în considerare a vârstei copilului ajută la reducerea diagnosticelor diferențiale.

Paraziții intestinali

Oxiurile, tenia sau alți viermișori pot provoca copilului dureri de burtă, chiar dacă acești paraziți pot fi tolerați de organismul uman. In cazul în care constați și lipsa poftei de mâncare și o stare mai apatică a copilului, este bine să vizitați medicul pentru o părere specializată.

Gastroenterocolita

Febra mare, dureri de burtă cumplite și în reprize, vomă și diaree-acesta este tabloul unei boli de natură infecțioasă-numită gastroenterocolita. Incearcă pe cât posibil să hidratezi copilul și să apelezi la un consult de specialitate. In această perioadă , sunt interzise  consumul de alimente bogate în grăsimi, prăjeli sau lactate. Va trebui să-i faci micuțului pacient un program* de regim* și ulterior să revii treptat la o alimentație echilibrată.

Refluxul gastroesofagian

In cazul în care copilul vomită des după mese, acest lucru se întâmlă din cauza acidului gastric care urcă din stomac către esofag. Ideal ar fi ca după fiecare masă, copilul să stea liniștit , iar alimentele grase, acide, prăjelile să lipsească cu desăvârșire din alimentația celui mic. In cazul în care acest simptom devine *o obișnuință* a celui mic, apelați de îndată la un medic.

Colopatia

Dacă este constipat sau dimpotrivă scaunele sunt moi, iar acest lucru se manifestă des, pot fi semnele unei dificultăți de funcționare a tranzitului intestinal.

Îngrijire la domiciliu. Ce putem face pentru a ajuta copilul?

Iată câteva modalități generale de a ușura durerea copilului :

  • Ajutați-vă copilul să bea cantitatea obișnuită de lichide. Notați dacă se poate aceste date(câți ml a băut, la ce interval de timp)  și încurajați copilul să bea lichide. Este important, deoarece previne deshidratarea (pierderea de apă). În cazul în care copilului dumneavoastră îi este foame, lăsați-l să mănânce ceea ce dorește sau puteți să-i  oferiți alimente blânde, ar fi biscuiți, orez, banane sau pâine prăjită. Nu forțați copilul să mănânce dacă se simte rău. Va începe să mănânce din nou când se vor simți mai bine.
  • Încurajați-l să stea pe toaletă. Uneori, a face *lipsa mare* ajută la ușurarea durerii.
  • Frecarea burticii copilului cu mișcări blânde sau având o distragere a atenției cum ar fi citirea unei cărți, poate ușura uneori durerea.
  1. Administrarea de paracetamol sau ibuprofen dacă copilul dumneavoastră suferă, însă e bine să discutați în prealabil cu medicul sau farmacistul.

Durerile de burtă, au câteva cauze specifice legate de mai multe organe, fiecare necesitând un set propriu de teste pentru un diagnostic corect. Este  important ca doctorul să cunoască istoricul micului pacient și aici puteți dumneavoastră, ca părinte să furnizați aceste informații prețioase medicului. De multe ori se cer informații suplimentare sau un set de analize mai amănunțite.

Tratamentul durerii abdominale la copii

Poate fi tratată acasă de cele mai multe ori. Este important ca micul pacient să se odihnească și să se hidrateze corespunzător.In tot acest timp , țineți legătura cu medicul pentru a-i prezenta starea pacientului și a primi îndrumări. Fiți calm și tratați acest episod cu încredere. Nu lăsați să se vadă emoțiile dumneavoastră sau panica, pentru că puteți crea un stress în plus copilului.

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim