Intrebari frecvente despre stomatologia pediatrica
1. Ce este pedodontia sau, altfel spus, stomatologia pediatrica?
Pedodontia este ramura stomatologiei dedicata copiilor, preadolescentilor si adolescentilor. Medicul pedodont ingrijeste si trateaza dintii de lapte si dintii definitivi tineri ai micilor pacienti. Un doctor pedodont este pregatit profesional in mod special pentru a ingriji sanatatea orala a copiilor cu varste cuprinse intre 6 luni si 12 ani.
2. Cat de important este sa apelezi la un doctor pedodont empatic?
Este esential ca medicul dentist pentru copii sa fie o persoana calda si empatica astfel incat acesta NU doar sa-l trateze din punct de vedere stomatologic, dar si sa-l educe in acest sens. Pentru Clinica Physiomedica, componenta psihologica este extrem de importanta, de aceea ne-am pregatit riguros pentru a lucra cu copiii.
Scopul fiecarui medic stomatolog este acela de a-si determina pacientii sa vina la el cu bucurie si incredere, nicidecum cu frica si teroare. In cazul copiilor, tratamentele si controalele stomatologice trebuie efectuate delicat si cu rabdare, altfel exista riscul ca acel copil sa devina terifiat de ideea vizitei la stomatolog, iar la maturitate va evita pe cat posibil vizitele la dentist, punandu-si in pericol integritatea dentara, dar si starea generala de sanatate.
Asadar, misiunea pedodontului este aceea de a preveni si trata afectiunile stomatologice, dar si de a contribui la dezvoltarea unor viitori adulti sanatosi, zambitori si increzatori.
3. Stomatologia pentru copii este diferita de cea pentru adulti?
Stomatologia pentru copiii este diferita de cea pentru adulti deoarece necesita o abordare speciala, dedicata exclusiv copiilor si adolescentilor. Dantura copiilor este diferita de cea a adultilor, iar interventiile sunt realizate intr-o maniera mult mai complexa si sunt adaptate in functie de varsta, de starea generala de sanatate acestuia, dar si de leziunile si/sau complicatiile stomatologice de care sufera copilul. In plus, pentru anumite interventii stomatologice, materialele si abordarile sunt diferite pentru copii fata de cele pentru adulti.
4. De ce este important sa vii cu copilul la stomatolog?
In stomatologie este mai indicat sa previi decat sa tratezi. Pe cat de puternica este dantura, pe atat este de dificil de tratat atunci cand afectiunile stomatologice sunt foarte avansate, dand nastere la multiple complicatii.
Este foarte important sa vii periodic cu copilul la dentist deoarece doar astfel ii vei asigura copilului tau o dantura sanatoasa si frumoasa pentru tot restul vietii. In caz contrar, copilul risca sa aiba o dantura inestetica si/sau se poate confrunta cu diverse afectiuni sau probleme stomatologice. In plus, preventia este mai putin costisitoare decat tratarea.
Stomatologia pediatrica nu doar ca previne si trateaza anumite afectiuni stomatologice, dar si educa copilul, pregatindu-l pentru o viata de adult in care a avea o dantura frumoasa si sanatoasa inseamna ceva normal.
Un copil obisnuit sa vina la dentist inca din frageda pruncie va invata sa isi igienizeze si sa isi ingrijeasca corect dantura si va intelege importanta de a avea o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos. In plus, frica de dentist va fi complet eliminata.
Pentru o dantura frumoasa si sanatoasa pe termen lung, vizitele periodice la stomatolog trebuie sa intre in rutina fiecaruia dintre noi.
5. Cand mergem cu copilul la dentist?
Prima vizita cu copilul la dentist trebuie sa aiba loc imediat ce apar primii dinti ai micutului. Astfel, la evaluarea dintisorilor copilului de 6 luni – 1 an, un dentist pentru copii profesionist va putea identifica orice leziuni dentare aflate in faza incipienta, va putea trata eventualele carii de biberon sau cariile cauzate de o igiena orala precara si va recomanda parintilor cele mai eficiente metode de prevenire a cariilor la copilasi.
In plus, daca prima vizita la dentist are loc la 6 luni – 1 an, copilul se familiarizeaza cu doctorul pedodont si cu atmosfera dintr-un cabinet stomatologic.
6. Care sunt cele mai frecvente afectiuni dentare la copii?
Vizitele la stomatolog inca din copilaria timpurie ajuta la prevenirea urmatoarelor afectiuni:
- demineralizarea smaltului dentar;
- cariile dentare pe dintii de lapte sau pe dintii permanenti tineri;
- abcesul dentar si/sau abcesul gingival;
- pierderea timpurie a dintilor de lapte sau, din contra, pierderea tarzie a dintilor de lapte;
- malocluziile dentare: dinti strambi sau inghesuiti, muscatura inversa si ocluzia verticala, etc.
Prin vizitarea periodica a medicului stomatiolog, toate aceste afectiuni pot fi prevenite sau tratate in faza incipienta, astfel incat copilul sa aiba dintii sanatosi, dar si perfect drepti si pozitionati corect.
Netratate corespunzator, aceste afectiuni pot conduce la o serie de complicatii nu doar la nivel dentar si mandibular (modificand structura si pozitia mandibulei), ci si la nivelul altor organe din corp.
7. Ce afectiuni / complicatii pot interveni daca nu prevenim si nu tratam la timp afectiunile dentare ale copiilor?
Daca nu prevenim si nu tratam afectiunile dentare ale copiilor, dar si pe cele ale adultilor, ne putem pierde dintii prematur, la varste foarte tinere (chiar si la 20-25 de ani).
De exemplu, agravarea cariilor pot conduce la infectii la nivel dentar si/sau manibular, iar aceste infectii se pot transmite prin sange in corp, la nivelul gatului, capului sau chiar spre alte organe. Infectiile netratate pot afecta grav sanatatea pacientului, scad imunitatea si pot influenta in mod negativ alti markeri biologici cum ar fi valorile VSH si/sau ASLO.
O dantura neingrijita corespunzator si netratata la timp poate sa conduca la parodontoza, boli de inima, afectiuni de stomac, dureri de cap si altele.
8. Ce dauneaza cel mai mult sanatatii dentare a copilului?
De regula, dintii copiilor se deterioreaza atunci cand igiena orala nu este realizata adecvat si/sau corect, iar bacteriile din gura copilului intra in contact cu alimentele care contin din belsug zahar sau sunt fermentabile. De asemenea, acidul lactic deterioreaza smaltul dintilor si conduce la aparitia cariilor.
La deteriorarea dintilor pot contribui, de asemenea, alte afectiuni pe care copilul le are, iar pentru astfel de cazuri sunt necesare o serie de investigatii in urma carora se va stabili abordarea adecvata si tratamentul corect pentru sanatatea dentara a copilului.
In acest sens, vizitele periodice la medicul pedodont pot preveni deteriorarea danturii copilului si pot conduce la o crestere sanatoasa si armonioasa a dintilor.
Uneori factorii de risc pot fi preveniti cu o igiena orala corespunzatoare, altori sunt necesare si alte actiuni preventive, cum ar fi de exemplu ghidarea cresterii osoase.
9. Ce presupune o igiena orala adecvata pentru copii?
9. Ce presupune o igiena orala adecvata pentru copii?
In cazul bebelusilor este indicat sa le curatam cavitatea bucala cu un tifon umed dupa fiecare masa, inca dinaintea aparitiei dintisorilor.
In cazul copiilor cu dinti de lapte si dinti definitivi tineri, este necesar periajul dintilor corect, cu o periuta buna si o pasta de dinti adecvata, in urmatoarele momente ale zilei:
- Obligatoriu in fiecare dimineata, INAINTE de micul dejun;
- Daca este posibil, dupa masa de pranz;
- Obligatoriu in fiecare seara, DUPA cina;
Spalatul dintilor periodic si corect, utilizarea unei ate dentare si controalele stomatologice periodice vor mentine sanatatea dentara a copilului.