Clinica Physiomedica dispune de aparatura de ultima generatie in tratamentele de recuperare.

Medicina Sportivaeste o specialitate medicală multidisciplinară, care susține performanța sportivă în condițiile păstrării sănătății sportivilor și contribuie la menținerea unei populații sănătoase, cu un stil de viață activ. Totodata includ prevenirea, diagnosticarea, tratarea și reabilitarea după accidentări sau îmbolnăviri datorate practicării sportului. Aceasta reprezintă singura specialitate medicală care studiază aspectele specifice adaptărilor fiziologice în efortul fizic și patologia specifică performantei. De asemenea se întrepătrunde cu diferite alte specialități medicale printre care: Medicină internă, Cardiologie, Nutriție, Reabilitare medicală, Ortopedie și Traumatologie.

 

 

Cui se adresează medicina sportivă?

 

Aceasta se adresează în egală măsură atât sportivilor de performanţă cât şi amatorilor, persoanelor care doresc să înceapă sau practică deja o formă de activitate fizică susţinută.

Adică, celor care doresc să afle dacă starea lor de sănătate le permite să facă un anumit tip de activitate fizică. În cazul sportivilor de performanță, medicul specialist  eliberează avizul medico-sportiv, obligatoriu pentru antrenamente și competiții, care are valabilitate 6 luni.

Ce afecțiuni pot trata specialiștii în medicină sportivă?

 

Prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor traumatice sau medicale specifice sportului, în strânsă colaborare cu specialiștii în fiziokinetoterapie. Totodată, puteți beneficia de consiliere în ceea ce privește nutriția și medicația pentru activități fizice specifice dar și recuperarea post efort fizic.

Ce investigatii medico-sportive se fac la clinica Physiomedica?

 

 • Consultație
 • Eliberare aviz medico-sportiv
 • Eliberare aviz apt efort fizic (pentru înscriere la examene și concursuri care includ probe fizice)
 • Analiza compoziției corporale cu ajutorul impedanței bioelectrice (BIA)

Ce este avizul medico-sportiv?

 

Avizul medico-sportiv este un document medico-legal, eliberat în urma examinării medico-sportive standardizate, de către medicul specialist, care atestă dreptul de a practică o activitate sportivă și de a participa la competiții.

 

Reprezintă o evaluare complexă a stării de sănătate și performanță a sportivilor și totodată urmărește procesul de creștere și dezvoltare al acestora cât și apariția eventualelor patologii specifice sportului. Este obligatoriu pentru sportivii profesioniști (legitimați în cadrul unui club sportiv) și are valabilitate de 6 luni.

 

Avizul medico-sportiv include:

 

 • Anamneza generală și medico-sportivă
 • Examen clinic general (cardiac, pulmonar, neurologic)
 • Electrocardiograma (EKG) 12 derivații
 • Tensiune arterială, alură ventriculară, pulsoximetrie – determinarea saturaţiei de oxigen
 • Somatoscopie (examenul clinic al dezvoltării fizice)
 • Somatometrie (examenul paraclinic al dezvoltării fizice)
 • Test de efort – proba Ruffier – timp de revenire după efort
 • Testare forţei flexorilor braţelor cu dinamometru
 • Testare acuitate vizuală şi discromatii
 • Analiza compoziţiei corporale prin metoda bioimpedanţei – valori ale procentului de ţesut adipos, apă, ţesut slab, oase, IMC – interpretare rezultate şi analiză

 

Avizul medico-sportiv se încheie cu concluzia APT/INAPT pentru practicarea sportului de performanță.

Pentru eliberarea avizului medico-sportiv este de asemenea necesar un set de analize uzuale (sânge și urină): hemoleucogramă, AST (TGO), ALT (TGP), bilirubină totală, uree, creatinină, colesterol total, trigliceride, glicemie, sideremie, calcemie, magnezemie, sumar de urină, aceste analize nu se pot face la Clinica Physiomedica.

 

Cunosti pe cineva interesat de serviciile noastre?

Clinica Physiomedica

Calea Floresti 2B, Cluj-Napoca
pencilcrosschevron-down
Cu ce va putem ajuta?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram